24 Μαϊου 2017 ♦ «Αν το θεσμικό πλαίσιο της αυτοπαραγωγής δεν βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην αγορά ενέργειας, δεν θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες για τη χώρα επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τονίζει η Greenpeace ανακοινώνοντας τις προτάσεις της για τη βελτίωση της αυτοπαραγωγής και της εικονικής παραγωγής, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της «ενεργειακής δημοκρατίας».
Σύμφωνα με την Greenpeace, ενόψει της επικείμενης ανάληψης πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την προώθηση των ενεργειακών συνεταιρισμών, απαιτείται σημαντική βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να είναι εφικτό να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο και συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αυτοπαραγωγής.
Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και καταθέτει τα βασικά σημεία που θεωρείο ότι χρειάζονται επειγόντως βελτίωση.
«Η αυτοπαραγωγή αποτελεί ζωτικής σημασίας εργαλείο, ώστε η Ελλάδα να εκδημοκρατίσει τον ενεργειακό τομέα, να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να εγκαινιάσει καινοτόμους τρόπους άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η ουσιαστική προώθησή της, άλλωστε, συνάδει με το πνεύμα του υπό διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια (το λεγόμενο "χειμερινό πακέτο"), με βασικό μάλιστα επικοινωνιακό μήνυμα "καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες"», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, το θεσμικό πλαίσιο της αυτοπαραγωγής προβάλλει σήμερα αρκετά εμπόδια στους πολίτες που επιθυμούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι (prosumers), ενώ ιδιαίτερα η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπεται μόνο σε επιλεγμένες κατηγορίες, όπως αγρότες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (εξαιρείται δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, όπως νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.λπ.). Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει τις άδικες χρεώσεις (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ) που ανεβάζουν, όπωσ υποστηρίζει, αδικαιολόγητα το κόστος επένδυσης σε ένα - ούτως ή άλλως - δυσχερές επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και ορισμένες νομοθετικές αστοχίες που ντε φάκτο αποτρέπουν επενδύσεις (λ.χ. η διάταξη στην εικονική αυτοπαραγωγή, που επιβάλλει να ανήκουν στην ίδια τάση το φωτοβολταϊκό σύστημα και οι μετρητές κατανάλωσης, ουσιαστικά μπλοκάρει τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ