To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να το ελέγχει. Τα bitcoin δεν εκτυπώνονται, όπως τα δολάρια ή τα ευρώ - παράγονται από ιδιώτες, και όλο και περισσότερο από επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι "τρέχουν" λογισμικό που λύνει κάποια μαθηματικά προβλήματα - αλγορίθμους.

Είναι το πρώτο παράδειγμα μιας ολοένα και αυξανόμενης κατηγορίας του χρήματος γνωστής και ως cryptocurrency.

Τι είναι αυτό που το καθιστά διαφορετικό από τα συνηθισμένα νομίσματα;

Τα bitcoin μπορούν αν χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρονικές (online) αγορές. Από αυτήν τη σκοπιά μοιάζουν με τα "παραδοσιακά" χρήματα όπως ευρώ, δολάρια κλπ. τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται και διακινούνται ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του bitcoin, καθώς και η ιδιότητα που το καθιστά διαφορετικό από τα συμβατικά χρήματα, είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Κανένα ίδρυμα δεν ελέγχει το δίκτυο του bitcoin. Αυτό κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, γιατί αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη τράπεζα δεν μπορεί να ελέγξει τα χρήματά τους.

Ποιος το επινόησε;

Ένας προγραμματιστής, που αυτοαποκαλείται Satoshi Nakamoto πρότεινε το bitcoin, σαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών βασιζόμενο σε μαθηματική απόδειξη. Η ιδέα ήταν να παραχθεί ένα νόμισμα ανεξάρτητο από κάθε κεντρική αρχή, το οποίο να μεταφέρεται ψηφιακά, λίγο - πολύ άμεσα, με πολύ μικρές προμήθειες ανά συναλλαγή.

Μπορείτε να διαβάσετε το white paper εδώ

Ποιός το "τυπώνει";

Κανένας. Αυτό το νόμισμα δεν τυπώνεται στα υπόγεια μιας κεντρικής τράπεζας, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες. Μια κεντρική τράπεζα μπορεί να παράγει απλά περισσότερα χρήματα για να καλύψει το εθνικό χρέος, απαξιώνοντας έτσι το νόμισμά της μέσω του πληθωρισμού.

Αντ' αυτού, το bitcoin δημιουργείται ψηφιακά, από μια ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Τα bitcoins δημιουργούνται -ή όπως λέμε "εξορύσσονται"- χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ σε ένα κατανεμημένο δίκτυο.

Το δίκτυο αυτό, επίσης, επεξεργάζεται τις συναλλαγές που γίνονται με το ψηφιακό αυτό νόμισμα, καθιστώντας ουσιαστικά το bitcoin ως το δικό του δίκτυο πληρωμών.

Δηλαδή δεν μπορούμε να δημιουργούμε όλο και περισσότερα bitcoin;

Όχι. Το πρωτόκολλο του bitcoin -οι κανόνες δηλαδή που διέπουν τη λειτουργία του- ορίζει ότι θα δημιουργηθούν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin. Πριν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για πολύ μικρό νούμερο, ας λάβει υπ'όψιν ότι το bitcoin διαιρείται σε μικρότερα τμήματα (η μικρότερη υποδιαίρεση είναι 0,00000001 του bitcoin, η οποία ονομάζεται "Satoshi" προς τιμήν του εμπνευστή - ιδρυτή του bitcoin).

Που βασίζεται το bitcoin;

Τα συμβατικά νομίσματα για πολλούς αιώνες ακολουθούσαν τον κανόνα του χρυσού (και του ασημιού). Αυτό σημαίνει, ότι, θεωρητικά πάντα μιλώντας, κάποιος που έχει στην κατοχή του ένα συμβατικό νόμισμα, αυτό έχει αντίκρυσμα σε κάποιο πολύτιμο μέταλλο (στην πράξη αυτό δεν ισχύει πλέον). Τα bitcoin αντίθετα βασίζονται σε μαθηματικά.

Άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν μία μαθηματική φόρμουλα για να παράγουν bitcoin. Αυτή η φόρμουλα είναι διαθέσιμη σε όλους, ώστε να μπορεί να την ελέγξει οποιοσδήποτε.

Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι επίσης ανοιχτού κώδικα πράγμα που επίσης σημαίνει ότι μπορεί κανείς να το ελέγξει και να βεβαιωθεί ότι κάνει αυτό που υποτίθεται πως κάνει.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

Bitcoin World Map

Who is Satoshi Nakamoto? t-shirt

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1