23 Οκτωβρίου 2017 ♦ «Τα προβλήματα που συναντάς (όταν θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση) είναι πολλά. Καθημερινά θα συναντήσεις εμπόδια που δεν τα περίμενες.

Η μεγαλύτερη, όμως, πρόκληση που αντιμετώπισα στη διαδρομή από την απλή ιδέα στην πράξη ήταν να φτάσω στο "πρέπει να το κάνεις, αφού το θέλεις και το σκέφτεσαι, πρέπει να το κάνεις". Όταν πήγα στο "VentureGarden" η ιδέα μου ήταν σε ένα πάρα πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είχα καν business plan. Μου δόθηκαν, όμως, πάρα πολύ σημαντικά εργαλεία για να την αναπτύξω, ενώ είδα ότι συμμετέχοντας VentureGarden, ανοίγουν πολύ πιο εύκολα πόρτες στην άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ». Με αυτά τα λόγια, ο Χριστόδουλος Σπάγκακας περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς ξεκίνησε το «ταξίδι» που τον οδήγησε από τον τέταρτο κύκλο του «VentureGarden» στον διαγωνισμό MITEF (MIT Enterprise Forum) και από εκεί στο να υποβάλει με επιτυχία πρόταση στο πρόγραμμα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 (σ.σ. η πρότασή του εγκρίθηκε με βαθμολογία που τη φέρνει στην 29η θέση, μεταξύ περισσότερων από 3.000 αιτήσεις στην Κ. Μακεδονία).

Ο Χριστόδουλος Σπάγκακας ίδρυσε την επιχείρησή του, με την επωνυμία Batl (Building Automation Technical Intelligence), τον Απρίλιο του 2017 και παρότι ακόμη δεν έχει λάβει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προχωρά σε εκείνα τα βήματα που θα επιτρέψουν στην ομάδα της Batl να βγει σύντομα στην αγορά με ένα τελικό προϊόν. «Από τις αρχές του 2018 ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στην αγορά ένα προϊόν, το οποίο σχετίζεται με πλατφόρμα κτηριακού αυτοματισμού» σημειώνει.

Η συμμετοχή στον τρέχοντα όγδοο κύκλο του προγράμματος «VentureGarden» είναι δωρεάν. Η δε προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων παρατάθηκε μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η κατάθεση της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται ηλεκτρονικά (www.venturegarden.gr), χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος διευθυντής του Entrepreneurship Hub του ACT, Γιώργος Κόκκας, υπενθυμίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη το «VentureGarden» υλοποιείται από το School of Business του ΑCT του Κολεγίου Ανατόλια και στην Αθήνα από το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, με τη στήριξη της Hellenic Initiative.Ο ίδιος διευκρινίζει ότι, παρότι για να εγκριθεί μία επιχειρηματική ιδέα προς ένταξη στο VentureGarden χρειάζεται να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά καινοτομίας, εξωστρέφειας και «επεκτασιμότητας», υπάρχει κάτι που μετράει περισσότερο. «Η επιλογή γίνεται με μία συνέντευξη, κατά την οποία τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχει ο άνθρωπος που προτείνει την ιδέα. Γιατί την ιδέα μπορούμε να την κρίνουμε μέχρι ένα σημείο, δεν θέλουμε να πούμε, λοιπόν, αν είναι καταπληκτική ή κακή. Υπάρχουν ακόμη και μεγάλα venture capital funds, που έκριναν μία άριστη ιδέα λανθασμένα και την απέρριψαν. Για αυτό για εμάς μετράει ο άνθρωπος και πιστεύουμε ότι αυτό είναι που διαφοροποιεί το "VentureGarden". Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κάτοχος διδακτορικού για να συμμετάσχει στο "VentureGarden", μπορεί να είναι κι απόφοιτος γυμνασίου, αρκεί να έχει μεγάλη πίστη στην επιχειρηματική του ιδέα και την οργανωτική ικανότητα να την υλοποιήσει και να την προβάλει» εξηγεί.

Μέχρι στιγμής, για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν κατατεθεί περίπου 35 αιτήσεις στη Θεσσαλονίκη και 45 στην Αθήνα, ενώ ανάμεσα στους υποψηφίους (με μέσο όρο ηλικίας περίπου 30-35) περιλαμβάνονται άνθρωποι -γυναίκες και άντρες- ηλικίας από 18 έως 66 ετών. «Θέλουμε να πιάσουμε τις 150 αιτήσεις, εκ των οποίων θα υποστηρίξουμε περίπου 60, μισές στη Θεσσαλονίκη και μισές στην Αθήνα» τονίζει ο κ. Κόκκας και προσθέτει ότι το πρόγραμμα, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου (Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 18:00 έως τις 21:00), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέκα μαθήματα απόλυτα στοχευμένα σε πρακτικά θέματα της επιχειρηματικότητας. «Τα μαθήματα αφορούν ό,τι έχει να κάνει με επιχειρήσεις, από την κοστολόγηση ενός προϊόντος και μίας υπηρεσίας μέχρι το ψηφιακό μάρκετινγκ, την επιλογή συνεργατών, τη διαχείριση ροών εσόδων και εξόδων και την εξεύρεση χρηματοδότησης» επισημαίνει ο κ. Κόκκας και συμπληρώνει ότι ακολουθεί στάδιο συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης (mentoring), διάρκειας δέκα μηνών, από επιτυχημένους επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Στους επτά προηγούμενους κύκλους του προγράμματος υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.700 αιτήσεις συμμετοχής, όπου 605 επελέγησαν και παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Ως Entrepreneurship Hub θέλουμε από φέτος να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις ομάδες του "VentureGarden", μεταξύ άλλων ενισχύοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς με χρηματικά έπαθλα και προσωρινής εγκατάστασης σε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, οργανώνοντας pitching events με επενδυτές» καταλήγει ο κ. Κόκκας.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2