Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του κόσμου. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν για ποιό λόγο θα έπρεπε να δοκιμάσουν τη χρήση του.

Παρακάτω θα σας δώσουμε 10 καλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο, ώστε να μπεί στον κόσμο του bitcoin.

1. Είναι γρήγορο

Όταν εκτελείτε κάποιο έμβασμα από τη τράπεζά σας σε διαφορετική τράπεζα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής είναι μερικές ημέρες. Aκόμμη περισσότερο όταν εκτελείτε διεθνή εμβάσματα. Οι συναλλαγές όμως με bitcoin διεκπεραιώνονται ταχύτατα.

Οι συναλλαγές είναι στιγμιαίες εάν ο παραλήπτης αναλάβει το κίνδυνο της αποδοχής της συναλλαγής που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ μπορεί να πάρει περίπου 10 λεπτά της ώρας εάν ο παραλήπτης απαιτεί να επιβεβαιωθεί η συναλλαγή. Αυτοί οι χρόνοι είναι σημαντικά ταχύτεροι από οποιεσδήποτε διατραπεζικές μεταφορές.

2. Είναι φθηνό

Πολλοί θα πείτε: "Χρησιμοποιώ την πιστωτική μου χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι συναλλαγές με τις πιστωτικές γίνονται αμέσως". Πράγματι. Ο έμπορος όμως θα επιβαρυνθεί για αυτό. Και πιθανόν να μετακυλήσει το κόστος και σε εσάς. Οι συναλλαγές με bitcoin έχουν μια ελάχιστη χρέωση και μερικές φορές καμμία χρέωση...

3. Οι κεντρικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να το κατασχέσουν

Θυμηθείτε τι έγινε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013. Η κεντρική τράπεζα "κούρεψε" τις καταθέσεις που ήταν πάνω από το εγγυημένο όριο των 100000 ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίησή της. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με το bitcoin, καθώς καμία κεντρική αρχή δεν το ελέγχει (και δεν μπορεί να το ελέγξει). Για όσους έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα...

4. Δεν υπάρχουν επιστροφές

Όταν τα bitcoin έχουν σταλεί σε μία διεύθυνση έχουν φύγει για πάντα. Αυτός που τα έστειλε δεν μπορεί να τα πάρει πίσω. Κάτι που μπορεί να γίνει με τις πιστωτικές όπου έχουμε δει πολλές φορές να γίνονται αγορές και κατόπιν ο αγοραστής να ζητά από την τράπεζα να αναστρέψει την συναλλαγή.

5. Δεν μπορούν να κλαπούν ευαίσθητα δεδομένα από τους εμπόρους.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό. Οι περισσότερες συναλλαγές στο διαδίκτυο σήμερα γίνονται με την χρήση πιστωτικών καρτών, όπου ο χρήστης πρέπει να καταχωρήσει όλες τις "μυστικές" πληροφορίες, δηλαδή αριθμό κάρτας, ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό ασφαλείας. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς έναν λιγότερο ασφαλή τρόπο συναλλαγών. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο συχνά διαβάζουμε για στοιχεία καρτών που έχουν κλαπεί.

Από την άλλη για τις συναλλαγές με bitcoin δεν απαιτείται η χρήση "μυστικών" πληροφοριών. Όλοι μπορούν να δούνε το δημόσιο κλειδί (το οποίο είναι στην πραγματικότητα η bitcoin διεύθυνσή σας), αλλά το ιδιωτικό κλειδί παραμένει μυστικό. Όταν στέλνετε bitcoin, "υπογράφετε" την συναλλαγή με έναν συνδυασμό του δημόσιου και του ιδιωτικού κλειδιού, και εφαρμόζοντας μία μαθηματική λειτουργία σε αυτά. Όσο δεν κάνετε κάτι ανόητο -όπως να δημοσιοποιήσετε το ιδιωτικό κλειδί σας- είστε ασφαλείς.

6. To bitcoin δεν πληθωρίζεται

Το πρόβλημα με τα συμβατικά νομίσματα, είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδίδουν όσα νομίσματα θέλουν, και αυτό το κάνουν συχνά. Θυμηθείτε πόσο συχνά ακούμε για "ποσοτική χαλάρωση¨. Αυτό προκαλεί μείωση της αξίας του νομίσματος.

Εάν ξαφνικά διπλασιαζόντουσαν τα ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, κάποιος που πούλαγε μια σοκολάτα γιά ένα ευρώ, τώρα θα διπλασιάσει την τιμή και θα την πουλάει για δύο ώστε η αξία της να παραμείνει η ίδια, γιατί το ευρώ θα έχει χάσει την μισή αξία του. Αυτό καλείται πληθωρισμός και προκαλεί την αύξηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών καθώς επίσης την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Το bitcoin έχει σχεδιαστεί ώστε να υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των νομισμάτων. Μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα θα δημιουργηθούν στην πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά δεν θα αυξάνει ο αριθμός των bitcoin, οπότε δεν θα υπάρχει θέμα πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να υπάρχει θέμα αποπληθωρισμού.

7. Είναι τόσο ιδιωτικό, όσο εσείς θέλετε

Μερικές φορές δεν θέλουμε οι άλλοι να γνωρίζουν τι αγοράζουμε. Το bitcoin είναι σχετικά ιδιωτικό νόμισμα. Και τι σημαίνει αυτό; Από την μία, είναι διαφανές - χάρη στο blockchain όλοι μπορούν να γνωρίζουν τι περιέχει μια διεύθυνση Bitcoin και ποιές συναλλαγές χρησιμοποίησαν αυτήν την διεύθυνση. Γνωρίζουν από που προέρχονται και που κατευθύνθηκαν αυτές οι συναλλαγές. Από την άλλη, εντελώς διαφορετικά από ότι συμβαίνει με τις τραπεζικές συναλλαγές, κανείς (;) δεν γνωρίζει ποιός είναι ο κάτοχος αυτών των bitcoin διευθύνσεων. Είναι σαν να έχουμε ένα πορτοφόλι από διαφανές πλαστικό με αόρατο ιδιοκτήτη. Όλοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο του πορτοφολιού μα κανείς τον ιδιοκτήτη του. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν τα bitcoin με "έξυπνο" και νόμιμο τρόπο μπορούν να εντοπιστούν.

8. Δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε κανέναν άλλο

Στο συμβατικό τραπεζικό σύστημα, πρέπει κανείς να εμπιστεύεται αυτούς που διαχειρίζονται τα χρήματά του. Για παράδειγμα, πρέπει να εμπιστεύεται την τράπεζα, πρέπει να εμπιστεύεται την υπηρεσία πληρωμών που χρησιμοποιεί και επίσης πρέπει να εμπιστεύεται και των πωλητή. Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες. Λόγω του γεγονότος ότι το bitcoin είναι εντελώς αποκεντρωμένο, δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε κανέναν όταν το χρησιμοποιείτε. όταν κάνετε μία συναλλαγή, αυτή υπογράφεται ψηφιακά και είναι διασφαλισμένη. Ένας άγνωστος "μεταλλωρύχος - εξορύκτης" θα την επιβεβαιώσει και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί. Ο έμπορος δεν χρειάζεται να ξέρει ποιος είστε, εκτός εάν εσείς θέλετε να του το γνωστοποιήσετε.

9. Σας ανήκει

Δεν υπάρχει κανένα άλλο σύστημα ψηφιακού χρήματος, στο οποίο ο λογαριασμός σας να μην ανήκει σε κάποιον άλλο. Πάρτε για παράδειγμα το PayPal. Εάν η εταιρεία θεωρήσει ότι για κάποιον λόγο ο λογαριασμός σας δεν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους όρους της, έχει την δύναμη να "παγώσει¨ τον λογαριασμό και το περιεχόμενό του, χωρίς την συγκατάθεσή σας. Μετά πέφτει σε εσάς το μπαλάκι να αποδείξετε ότι "δεν είστε ελέφαντας" κατά το κοινώς λεγόμενο, και να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση. Με το bitcoin εσείς είστε αυτός που κατέχει το ιδιωτικό κλειδί και το αντίστοιχο δημόσιο κλειδί που ορίζει την bitcoin διεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει (εκτός εάν το χάσετε εσείς οι ίδιοι ή το φυλάτε σε μια διαδικτυακή υπηρεσία πορτοφολιού και το χάσει αυτή).

10. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας χρήμα

Mε το συμβατικό χρήμα εάν "φτιάξετε" δικό σας χρήμα, θα βρεθείτε σύντομα δεμένος χειροπόδαρα στον δρόμο για την φυλακή. Αντίθετα με το bitcoin έχετε κίνητρα να το κάνετε. Μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε bitcoin από την ελεύθερη αγορά, μπορείτε όμως και να "εξορύξετε" τα δικά σας. Εφόσον καλύψετε τα έξοδα του εξοπλισμού και του ηλεκτρικού που καταναλώνεται, δεν μένει παρά να αφήσετε τον εξοπλισμό σας και το αντίστοιχο λογισμικό να τρέχουν.

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

Bitcoin World Map

Who is Satoshi Nakamoto? t-shirt

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1