Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για να έρθετε σε επαφή μαζί τους, είτε από τα εξειδικευμένα bitcoin ATM.

Για την αγορά των bitcoin μπορείτε να πληρώσετε με πολλούς τρόπους που κυμαίνονται από τη χρήση μετρητών, πιστωτικής κάρτας, εμβάσματος, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι την χρήση άλλων κρυπτονομισμάτων.

Πολύς κόσμος ξαφνιάζεται με το γεγονός ότι σπανίως κάποια ανταλλακτήρια δέχονται πληρωμή με κάρτα -πιστωτική ή χρεωστική- καθώς και μέσω PayPal.

Αυτό συμβαίνει γιατί μιά τέτοια συναλλαγή μπορεί να αναστραφεί/καταγγελθεί εύκολα (π.χ. αρκεί ένα τηλεφώνημα στην τράπεζα για να μην γίνει αποδεκτή μια συναλλαγή), ενώ οι συναλλαγές στο δίκτυο του bitcoin είναι μη αναστρέψιμες.

Παρ'όλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνονται τα ανταλλακτήρια που δέχονται τέτοιες πληρωμές, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με πολύ υψηλές χρεώσεις.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να έχετε ένα "πορτοφόλι" για να αποθηκεύσετε τα bitcoin σας.

Ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας που θέλετε να έχετε, μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ πολλών διαφορετικών πορτοφολών - από απλά στη χρήση πορτοφόλια μέχρι πορτοφόλια που παρέχουν ασφάλεια πολύ υψηλού επιπέδου.

Οι κύριες κατηγορίες είναι: (1) πορτοφόλια σε λογισμικό εγκατεστημένο σε υπολογιστή, smartphone ή tablet, (2) πορτοφόλια στο διαδίκτυο (online) και (3) εξειδικευμένες συσκευές οι οποίες φυλάσσουν τα bitcoin εκτός διαδικτύου ή χρησιμοποιούν πολλά επίπεδα πιστοποίησης και ασφάλειας.

Εάν κανείς επιλέξει να φυλάξει τα bitcoin του τοπικά (π.χ. στον υπολογιστή), πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη αντιγράφων ασφαλείας (buckups). Από τη άλλη, εάν κανείς επιλέξει ένα διαδικτυακό πορτοφόλι πρέπει να λάβεις υπόψη του τι επίπεδα ασφαλείας του παρέχει (από πολυεπίπεδη πιστοποίηση μέχρι την χρήση απλά και μόνο ονόματος και συνθηματικού).

Τα περισσότερα ανταλλακτήρια παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης κάποιων ποσών σε bitcoin όπως και σε παραδοσιακό χρήμα, σε λογαριασμούς οι οποίοι μοιάζουν με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι για να αποκτήσει κανείς λογαριασμό σε ανταλλακτήριο, θα χρειαστεί να πιστοποιήσει την ταυτότητά του (αυτό απαιτείται από τη νομοθεσία ενάντια στο "ξέπλυμα χρήματος" όπως και η απαίτηση της νομοθεσίας από όσες επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με διαχείριση χρημάτων των πελατών τους να τηρούν αρχείο με τα πραγματικά στοιχεία των πελατών τους).

Σημείωση - προειδοποίηση: Παρά την απαίτηση εγγράφων και στοιχείων για την δημιουργία λογαριασμού σε ανταλλακτήριο, αυτό δεν σημαίνει ότι το επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται είναι σαν αυτό ενός τραπεζικού ιδρύματος.

Για παράδειγμα, συνήθως δεν υπάρχει εξασφάλιση εάν το ανταλλακτήριο κλείσει ή δεχθεί κακόβουλη επίθεση από hackers.

Το bitcoin στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν αντιμετωπίζεται επίσημα ως νόμισμα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές να μην είναι σίγουρο ότι μπορούν να ερευνήσουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ακόμη, εάν πραγματοποιηθεί μια κλοπή από το "πορτοφόλι" σας, λόγω αμέλειάς σας ή μη τήρησης όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας πρέπει να ξέρετε ότι το πιό πιθανό είναι να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό.

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

Bitcoin World Map

Who is Satoshi Nakamoto? t-shirt

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1