15 Απριλίου 2017 ♦  άρθρο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη

Έχει πλέον γίνει συνείδηση από τους πάντες ότι η «Εξωστρέφεια» όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά όλων των τομέων της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση και την επάνοδό της στην ανάπτυξη.

Στην προσπάθεια αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, βρίσκονται στην πρωτοπορία, με τη συμβολή τους να διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Το 2016 έκλεισε με ένα νέο ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή), αγγίζοντας τα 18,5 δισ. ευρώ και ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Το σημαντικό είναι ότι η επίδοση αυτή κατορθώθηκε σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, εντός κι εκτός των συνόρων, και σε συνθήκες υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Ως και οι ξένοι οι οργανισμοί, όπως η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 3,6% (και 4% για το 2018), αν και οι ως τώρα ρυθμοί αύξησης στο α΄ τρίμηνο του 2017 είναι υπερτριπλάσιοι των εκτιμήσεων. Συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περισσότερα από 2 δισ. φρέσκου χρήματος σε σχέση με πέρυσι, ή ποσοστό τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή η απαίτηση των δανειστών για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ποιοι όμως θα διεκδικήσουν μερίδιο σε αυτά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά; Η εμπειρία έχει δείξει ότι στις εξαγωγές και το διεθνές εμπόριο η γνώση είναι δύναμη και η κατάλληλη προετοιμασία εχέγγυο επιτυχίας.

Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η κεντρική εξαγωγική οργάνωση της χώρας από το 1945, σε μία προσπάθεια ευρύτερης και πολύπλευρης στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όσων ήδη δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά, αλλά και όσων τώρα σχεδιάζουν μία ανάλογη επέκταση, δημιούργησε την υπηρεσία Personalized Export Solutions (PSE SOLUTIONS).

Μέσα από στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης (ειδικές ημερίδες, σεμινάρια κτλ.), το help desk του Συνδέσμου και σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών παρέχει τα εξατομικευμένα (personalized) απαραίτητα εφόδια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το βαθμό εξαγωγικής τους ωριμότητας.
Με την εμπειρία πάνω από 70 πλέον χρόνων συνεχούς λειτουργίας ο ΠΣΕ έχει αναγνωρίσει τα διαφορετικά επίπεδα και ποιοτικά χαρακτηριστικά αναγκών των νεοεισερχόμενων στην παγκόσμια αγορά, των υφιστάμενων εξαγωγέων που θέλουν να επεκταθούν, αλλά και των πρωταθλητών των εξαγωγών, που απαιτούν στρατηγική υποστήριξη για την κατοχύρωση υψηλότερων διεθνών μεριδίων.

Χρηματοδότηση

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία παγίδα ρευστότητας. Οι περιορισμένες συμβατικές γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, το υψηλό κόστος χρήματος και οι αντίστοιχα υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες συνθέτουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που επιδεινώνεται από την αύξηση φορολογικών και εισφοροδοτικών επιβαρύνσεων.

Ωστόσο, σήμερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 10+1 χρηματοδοτικά εργαλεία, από προγράμματα παροχής εγγυήσεων, κάλυψης εργοδοτικού κόστους, συμμετοχής σε αλυσίδες αξίας, πρόωρες καταβολές πιστώσεων, προεξοφλήσεις χρηματοδοτήσεων και προεξοφλήσεις τιμολογίων, που μπορούν να λύσουν τα χέρια δεκάδων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε διεθνείς αγορές.

Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι επικείμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, που θέτουν στο επίκεντρο την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με άμεσες επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις και εναλλακτικά κίνητρα επενδύσεων.

Νέες αγορές

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εξαγωγείς, με πολλές θυσίες, προχωρούν σε περαιτέρω επέκταση των μεριδίων τους, επιχειρώντας την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της γης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες-προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε σχέση με το 2015, το Τουρκμενιστάν (62η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (74η), το Κουρασάο (80η θέση), η Σενεγάλη (83η), η Ανταρκτική (85η), η Κολομβία (91η), η Μαυριτανία (94η), οι Φιλιππίνες (95η), η Συρία (96η), το Μπαχρέιν (97η), και το Λουξεμβούργο (99η).

Ο ΠΣΕ διατηρώντας βάση δεδομένων για το διμερές εμπόριο της Ελλάδας με 180 χώρες του κόσμου, έχει προχωρήσει σε αναλύσεις στοιχείων, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τα εξαγωγικά σχέδια (export plans), τόσο υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων, όσο και start ups.

Ανθρώπινο δυναμικό και start ups

Τα σχέδια και τις πολιτικές, όμως, τις εφαρμόζουν και τις υλοποιούν άνθρωποι. Έτσι, ο ΠΣΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει ή θα στελεχώσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) σε αντίστοιχες πόλεις όλης της χώρας για την κατάρτιση εργαζομένων, ενώ σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης για 3.600 ανέργους ηλικίας 18-24 ετών, με έμφαση τον πρωτογενή τομέα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλα πανελλαδικά προγράμματα για ήδη εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις, στελεχώνοντας τμήματα εξαγωγών ή αναλαμβάνοντας επιχειρηματική δράση οι ίδιοι σε εξωστρεφείς τομείς.

Όλοι αυτοί μπορούν ήδη να αξιοποιούν τις βάσεις δεδομένων και τις δυνατότητες συμβουλευτικής υποστήριξης και mentoring που ήδη παρέχει ο ΠΣΕ στις επιχειρήσεις μέλη του.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους βασίστηκε στην χρήση των κατάλληλων εργαλείων για την κατάλληλη δουλειά. Οι αναμφισβήτητες επιτυχίες των Ελλήνων Εξαγωγέων, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δείχνουν ότι όσοι τολμούν και είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Ας το διεκδικήσουμε, για «να γίνει αυτό που σήμερα μοιάζει με ταβάνι, το πάτωμα πάνω στο οποίο αύριο θα οικοδομήσουμε μία πορεία για ψηλότερα», όπως θα έλεγε και ο Άλντους Χάξλεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2