Asian Investment and Infrastructure Bank

13 Ιουνίου 2017 ♦ Μια επιπλέον πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης, την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank) αποκτά η χώρα μας.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, του Ειρηνικού αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια -στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα των έργων με τις περιοχές αυτές- μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΑΙΙΒ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το συμβούλιο κυβερνητών της τράπεζας υιοθέτησε αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η ένταξη στην τράπεζα επτά χωρών που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η AIIB, έχει την έδρα της στο Πεκίνο και δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2016, με 57 μέλη (συμπεριλαμβανομένων και μελών από την ΕΕ) ενώ σήμερα τα μέλη ανέρχονται σε 77 με προοπτική όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της στο τέλος της φετινής χρονιάς να φθάσουν τα 85 μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στην Νότια Κορέα η δεύτερη ετήσια συνάντηση των μελών του συμβουλίου των κυβερνητών της τράπεζας με την συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 ατόμων συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στην τράπεζα, διεθνών οργανισμών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών κλπ. Την χώρα μας εκπροσωπεί (ως non regional member) εκπροσωπεί ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με την Ελλάδα να έχει συμμετοχή και στην πρώτη ετήσια συνάντηση της τράπεζας το 2016 με την ιδιότητα του παρατηρητή.

H συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι αρχικά της τάξης των δύο εκατ. δολ., με καταβολή σε 4 ισόποσες δόσεις, ενώ μελλοντικά εάν η AIIB προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η συμμετοχή της χώρας μας μπορεί να ανέλθει σε 10 εκατ. δολάρια.

Το αρχικό κεφάλαιο της AIIB ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια, που μετά από μόχλευση μπορεί να φθάσει τα 500 δισ. δολάρια. Η Κίνα κατέχει το 26,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι επενδύσεις στα έργα υποδομών που θα χρειαστούν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της νέας ασιατικής τράπεζας ξεπερνούν τα 8 τρις. δολάρια. Μέχρι σήμερα από την ΑΙΙΒ έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση 13 επενδυτικά έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις. δολαρίων.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ εστιάζονται σε έργα υποδομών για την βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των κρατών της Ασιατικής Ηπείρου μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη και άλλες περιοχές του χώρου και αφορούν τομείς όπως έργα υποδομών για χερσαίες ή ναυτιλιακές υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, Γεωργία, υδάτινους πόρους, υγεία και περιβάλλον. Οι χρηματοδοτήσεις φορούν έργα για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά δεν αποκλείονται και χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων.

Στην χρηματοδότηση των έργων μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ετεπ, η EBRD κλπ.

Γενικότερα, η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις από τον τομέα κατασκευών, ενέργειας υποδομών κλπ και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΑΙΙΒ σε χώρες της περιοχής είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,7 δις ευρώ περίπου. Στις χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ μπορεί να ενταχθούν και έργα που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα με την περιοχή με αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank).

Αλ. Λιδωρίκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1