Asian Investment and Infrastructure Bank

13 Ιουνίου 2017 ♦ Μια επιπλέον πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης, την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank) αποκτά η χώρα μας.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, του Ειρηνικού αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια -στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα των έργων με τις περιοχές αυτές- μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΑΙΙΒ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το συμβούλιο κυβερνητών της τράπεζας υιοθέτησε αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η ένταξη στην τράπεζα επτά χωρών που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η AIIB, έχει την έδρα της στο Πεκίνο και δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2016, με 57 μέλη (συμπεριλαμβανομένων και μελών από την ΕΕ) ενώ σήμερα τα μέλη ανέρχονται σε 77 με προοπτική όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της στο τέλος της φετινής χρονιάς να φθάσουν τα 85 μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στην Νότια Κορέα η δεύτερη ετήσια συνάντηση των μελών του συμβουλίου των κυβερνητών της τράπεζας με την συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 ατόμων συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στην τράπεζα, διεθνών οργανισμών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών κλπ. Την χώρα μας εκπροσωπεί (ως non regional member) εκπροσωπεί ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με την Ελλάδα να έχει συμμετοχή και στην πρώτη ετήσια συνάντηση της τράπεζας το 2016 με την ιδιότητα του παρατηρητή.

H συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι αρχικά της τάξης των δύο εκατ. δολ., με καταβολή σε 4 ισόποσες δόσεις, ενώ μελλοντικά εάν η AIIB προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η συμμετοχή της χώρας μας μπορεί να ανέλθει σε 10 εκατ. δολάρια.

Το αρχικό κεφάλαιο της AIIB ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια, που μετά από μόχλευση μπορεί να φθάσει τα 500 δισ. δολάρια. Η Κίνα κατέχει το 26,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι επενδύσεις στα έργα υποδομών που θα χρειαστούν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της νέας ασιατικής τράπεζας ξεπερνούν τα 8 τρις. δολάρια. Μέχρι σήμερα από την ΑΙΙΒ έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση 13 επενδυτικά έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις. δολαρίων.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ εστιάζονται σε έργα υποδομών για την βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των κρατών της Ασιατικής Ηπείρου μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη και άλλες περιοχές του χώρου και αφορούν τομείς όπως έργα υποδομών για χερσαίες ή ναυτιλιακές υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, Γεωργία, υδάτινους πόρους, υγεία και περιβάλλον. Οι χρηματοδοτήσεις φορούν έργα για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά δεν αποκλείονται και χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων.

Στην χρηματοδότηση των έργων μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ετεπ, η EBRD κλπ.

Γενικότερα, η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις από τον τομέα κατασκευών, ενέργειας υποδομών κλπ και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΑΙΙΒ σε χώρες της περιοχής είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,7 δις ευρώ περίπου. Στις χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ μπορεί να ενταχθούν και έργα που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα με την περιοχή με αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank).

Αλ. Λιδωρίκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Federal Reserve Chairman Janet Yellen

  Μπάιντεν - Γιέλλεν, τα κρυπτονομίσματα είναι …εχθρός;

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Η οικονομία την επόμενη ημέρα για τις

  Read More
 • Αντιμέτωπο με γενικευμένα μπλακάουτ, το Ιράν στοχοποιεί το Bitcoin

  Αντιμέτωπο με γενικευμένα μπλακάουτ, το Ιράν στοχοποιεί το Bitcoin

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Οι φάρμες εξόρυξης Bitcoin καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

  Read More
 • Bitcoin: Οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες

  Bitcoin: Οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα εδώ και μήνες

  22 Ιανουαρίου 2021 ♦ Προς τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλεια από τον

  Read More
 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2