Asian Investment and Infrastructure Bank

13 Ιουνίου 2017 ♦ Μια επιπλέον πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης, την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank) αποκτά η χώρα μας.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν και να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, του Ειρηνικού αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια -στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα των έργων με τις περιοχές αυτές- μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της ΑΙΙΒ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το συμβούλιο κυβερνητών της τράπεζας υιοθέτησε αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνεται η ένταξη στην τράπεζα επτά χωρών που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η AIIB, έχει την έδρα της στο Πεκίνο και δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2016, με 57 μέλη (συμπεριλαμβανομένων και μελών από την ΕΕ) ενώ σήμερα τα μέλη ανέρχονται σε 77 με προοπτική όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της στο τέλος της φετινής χρονιάς να φθάσουν τα 85 μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στην Νότια Κορέα η δεύτερη ετήσια συνάντηση των μελών του συμβουλίου των κυβερνητών της τράπεζας με την συμμετοχή περισσοτέρων από 2.000 ατόμων συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στην τράπεζα, διεθνών οργανισμών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών κλπ. Την χώρα μας εκπροσωπεί (ως non regional member) εκπροσωπεί ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με την Ελλάδα να έχει συμμετοχή και στην πρώτη ετήσια συνάντηση της τράπεζας το 2016 με την ιδιότητα του παρατηρητή.

H συμμετοχή της Ελλάδος στο κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι αρχικά της τάξης των δύο εκατ. δολ., με καταβολή σε 4 ισόποσες δόσεις, ενώ μελλοντικά εάν η AIIB προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η συμμετοχή της χώρας μας μπορεί να ανέλθει σε 10 εκατ. δολάρια.

Το αρχικό κεφάλαιο της AIIB ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια, που μετά από μόχλευση μπορεί να φθάσει τα 500 δισ. δολάρια. Η Κίνα κατέχει το 26,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι επενδύσεις στα έργα υποδομών που θα χρειαστούν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της νέας ασιατικής τράπεζας ξεπερνούν τα 8 τρις. δολάρια. Μέχρι σήμερα από την ΑΙΙΒ έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση 13 επενδυτικά έργα υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις. δολαρίων.

Οι χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ εστιάζονται σε έργα υποδομών για την βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των κρατών της Ασιατικής Ηπείρου μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη και άλλες περιοχές του χώρου και αφορούν τομείς όπως έργα υποδομών για χερσαίες ή ναυτιλιακές υποδομές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, Γεωργία, υδάτινους πόρους, υγεία και περιβάλλον. Οι χρηματοδοτήσεις φορούν έργα για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά δεν αποκλείονται και χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων.

Στην χρηματοδότηση των έργων μπορεί να συμμετέχουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ετεπ, η EBRD κλπ.

Γενικότερα, η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τις ελληνικές επιχειρήσεις από τον τομέα κατασκευών, ενέργειας υποδομών κλπ και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΑΙΙΒ σε χώρες της περιοχής είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,7 δις ευρώ περίπου. Στις χρηματοδοτήσεις της ΑΙΙΒ μπορεί να ενταχθούν και έργα που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια στην περίπτωση που υπάρχει διασυνδεσιμότητα με την περιοχή με αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, AIIB (Asian Investment and Infrastructure Bank).

Αλ. Λιδωρίκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2