6 Οκτωβρίου 2017 ♦ Εντυπωσιακές επιδόσεις στην έρευνα, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν αντανακλώνται σε ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρουσιάζει η Ελλάδα: παρότι με βάση τις ερευνητικές της επιδόσεις θα μπορούσε να ξεπερνά σε πατέντες και παραγωγή καινοτομίας, ακόμη και το πρωτοπόρο Ισραήλ, εξακολουθεί να βραδυπορεί, εξαιτίας παραγόντων, όπως η φορολογική αντιμετώπιση των ερευνητών, η μεγάλη γραφειοκρατία και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, σύμφωνα με τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 ερευνητές σε 1.500 ερευνητικές ομάδες από τις οποίες, 200 θεωρούνται ηγέτιδες στα αντικείμενά τους σε διεθνές επίπεδο.

«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε έρευνα στη χώρα μας, οι Έλληνες ερευνητές είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικοί από ό,τι οι Γερμανοί και πέντε φορές πιο παραγωγικοί σε σχέση με τους Άγγλους, σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Οι Έλληνες ερευνητές πέτυχαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Horizon 2020", να έχουν 1.071 συμμετοχές σε 652 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα, με χρηματοδοτήσεις 328 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, τα καλά νέα σταματούν εδώ. Υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, στην Ελλάδα κατοχυρώνονται 20-40 ευρωπαϊκές πατέντες τον χρόνο, έναντι πχ, 1.000 για τη Φιλανδία. Είμαστε πολύ κοντά στο μηδέν, γιατί έχουμε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια και γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου ο ερευνητής αντιμετωπίζεται φορολογικά ως στέλεχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «τρομερή γραφειοκρατία».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, αν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι Έλληνες ερευνητές βελτιωθεί και το έργο τους υποστηριχθεί, πχ, με την παροχή κινήτρων, οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό αντίκτυπο στην αγορά (high impact) θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τις 50 ετησίως, δημιουργώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας 200 εκατ. άμεσες επενδύσεις και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για εξαγωγές 120 εκατ.-150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Άλλωστε, το υποστηρικτικό περιβάλλον που έχει προσφέρει το Ισραήλ στους ερευνητές του και το καινοτομικό επιχειρείν, το «μεταμόρφωσε» μέσα σε μόλις 65 χρόνια, από αγροτική, κυρίως, οικονομία, σε παγκόσμια ηγέτιδα στο κλάδο των τεχνολογιών. Ενδεικτικό των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το γεγονός, ότι ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται κατά μέσο όρο μία high impact εταιρεία ανά 1.000 νέες επιχειρήσεις, στο Ισραήλ η αντίστοιχη αναλογία είναι μία προς 100.

Το παράδειγμα του Ισραήλ ανέπτυξε στο Thessaloniki Summit, o ιδρυτής και πρόεδρος του Υοzma Group, Γιγκάλ 'Ερλιχ (Εrlich Yigal), ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης όσων επιχειρήσεων καινοτομούν.

Όπως είπε, η ετήσια χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια (επιχορηγήσεις, θερμοκοιτίδες, πρόγραμμα κινήτρων MAGNET κι άλλα προγράμματα), ενώ ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και κίνητρα για τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Λειτουργούν δε 35 ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας, στα οποία εισρέουν πόροι 400 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση έως και 2 δισ. δολάρια, που επενδύονται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλές είναι οι πολυεθνικές που έχουν εγκαταστήσει τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξής τους στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας και την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της.

Το 2ο Thessaloniki Summit διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του Enterprise Europe Network Hellas.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2