6 Οκτωβρίου 2017 ♦ Εντυπωσιακές επιδόσεις στην έρευνα, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν αντανακλώνται σε ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρουσιάζει η Ελλάδα: παρότι με βάση τις ερευνητικές της επιδόσεις θα μπορούσε να ξεπερνά σε πατέντες και παραγωγή καινοτομίας, ακόμη και το πρωτοπόρο Ισραήλ, εξακολουθεί να βραδυπορεί, εξαιτίας παραγόντων, όπως η φορολογική αντιμετώπιση των ερευνητών, η μεγάλη γραφειοκρατία και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, σύμφωνα με τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 ερευνητές σε 1.500 ερευνητικές ομάδες από τις οποίες, 200 θεωρούνται ηγέτιδες στα αντικείμενά τους σε διεθνές επίπεδο.

«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε έρευνα στη χώρα μας, οι Έλληνες ερευνητές είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικοί από ό,τι οι Γερμανοί και πέντε φορές πιο παραγωγικοί σε σχέση με τους Άγγλους, σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Οι Έλληνες ερευνητές πέτυχαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Horizon 2020", να έχουν 1.071 συμμετοχές σε 652 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα, με χρηματοδοτήσεις 328 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, τα καλά νέα σταματούν εδώ. Υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, στην Ελλάδα κατοχυρώνονται 20-40 ευρωπαϊκές πατέντες τον χρόνο, έναντι πχ, 1.000 για τη Φιλανδία. Είμαστε πολύ κοντά στο μηδέν, γιατί έχουμε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια και γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου ο ερευνητής αντιμετωπίζεται φορολογικά ως στέλεχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «τρομερή γραφειοκρατία».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, αν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι Έλληνες ερευνητές βελτιωθεί και το έργο τους υποστηριχθεί, πχ, με την παροχή κινήτρων, οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό αντίκτυπο στην αγορά (high impact) θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τις 50 ετησίως, δημιουργώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας 200 εκατ. άμεσες επενδύσεις και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για εξαγωγές 120 εκατ.-150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Άλλωστε, το υποστηρικτικό περιβάλλον που έχει προσφέρει το Ισραήλ στους ερευνητές του και το καινοτομικό επιχειρείν, το «μεταμόρφωσε» μέσα σε μόλις 65 χρόνια, από αγροτική, κυρίως, οικονομία, σε παγκόσμια ηγέτιδα στο κλάδο των τεχνολογιών. Ενδεικτικό των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το γεγονός, ότι ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται κατά μέσο όρο μία high impact εταιρεία ανά 1.000 νέες επιχειρήσεις, στο Ισραήλ η αντίστοιχη αναλογία είναι μία προς 100.

Το παράδειγμα του Ισραήλ ανέπτυξε στο Thessaloniki Summit, o ιδρυτής και πρόεδρος του Υοzma Group, Γιγκάλ 'Ερλιχ (Εrlich Yigal), ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης όσων επιχειρήσεων καινοτομούν.

Όπως είπε, η ετήσια χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια (επιχορηγήσεις, θερμοκοιτίδες, πρόγραμμα κινήτρων MAGNET κι άλλα προγράμματα), ενώ ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και κίνητρα για τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Λειτουργούν δε 35 ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας, στα οποία εισρέουν πόροι 400 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση έως και 2 δισ. δολάρια, που επενδύονται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλές είναι οι πολυεθνικές που έχουν εγκαταστήσει τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξής τους στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας και την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της.

Το 2ο Thessaloniki Summit διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του Enterprise Europe Network Hellas.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2