6 Οκτωβρίου 2017 ♦ Εντυπωσιακές επιδόσεις στην έρευνα, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν αντανακλώνται σε ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρουσιάζει η Ελλάδα: παρότι με βάση τις ερευνητικές της επιδόσεις θα μπορούσε να ξεπερνά σε πατέντες και παραγωγή καινοτομίας, ακόμη και το πρωτοπόρο Ισραήλ, εξακολουθεί να βραδυπορεί, εξαιτίας παραγόντων, όπως η φορολογική αντιμετώπιση των ερευνητών, η μεγάλη γραφειοκρατία και η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, σύμφωνα με τον οποίο στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 ερευνητές σε 1.500 ερευνητικές ομάδες από τις οποίες, 200 θεωρούνται ηγέτιδες στα αντικείμενά τους σε διεθνές επίπεδο.

«Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε έρευνα στη χώρα μας, οι Έλληνες ερευνητές είναι 2,5 φορές πιο παραγωγικοί από ό,τι οι Γερμανοί και πέντε φορές πιο παραγωγικοί σε σχέση με τους Άγγλους, σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Οι Έλληνες ερευνητές πέτυχαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Horizon 2020", να έχουν 1.071 συμμετοχές σε 652 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά έργα, με χρηματοδοτήσεις 328 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, τα καλά νέα σταματούν εδώ. Υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, στην Ελλάδα κατοχυρώνονται 20-40 ευρωπαϊκές πατέντες τον χρόνο, έναντι πχ, 1.000 για τη Φιλανδία. Είμαστε πολύ κοντά στο μηδέν, γιατί έχουμε δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια και γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου ο ερευνητής αντιμετωπίζεται φορολογικά ως στέλεχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουκίδης, κάνοντας επίσης λόγο για «τρομερή γραφειοκρατία».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, αν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι Έλληνες ερευνητές βελτιωθεί και το έργο τους υποστηριχθεί, πχ, με την παροχή κινήτρων, οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό αντίκτυπο στην αγορά (high impact) θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τις 50 ετησίως, δημιουργώντας 2.000 νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας 200 εκατ. άμεσες επενδύσεις και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για εξαγωγές 120 εκατ.-150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Άλλωστε, το υποστηρικτικό περιβάλλον που έχει προσφέρει το Ισραήλ στους ερευνητές του και το καινοτομικό επιχειρείν, το «μεταμόρφωσε» μέσα σε μόλις 65 χρόνια, από αγροτική, κυρίως, οικονομία, σε παγκόσμια ηγέτιδα στο κλάδο των τεχνολογιών. Ενδεικτικό των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το γεγονός, ότι ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται κατά μέσο όρο μία high impact εταιρεία ανά 1.000 νέες επιχειρήσεις, στο Ισραήλ η αντίστοιχη αναλογία είναι μία προς 100.

Το παράδειγμα του Ισραήλ ανέπτυξε στο Thessaloniki Summit, o ιδρυτής και πρόεδρος του Υοzma Group, Γιγκάλ 'Ερλιχ (Εrlich Yigal), ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης όσων επιχειρήσεων καινοτομούν.

Όπως είπε, η ετήσια χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια (επιχορηγήσεις, θερμοκοιτίδες, πρόγραμμα κινήτρων MAGNET κι άλλα προγράμματα), ενώ ισχύει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και κίνητρα για τις εξαγωγικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Λειτουργούν δε 35 ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας, στα οποία εισρέουν πόροι 400 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση έως και 2 δισ. δολάρια, που επενδύονται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλές είναι οι πολυεθνικές που έχουν εγκαταστήσει τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξής τους στο Ισραήλ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας και την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της.

Το 2ο Thessaloniki Summit διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του Enterprise Europe Network Hellas.

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2