24 Ιουνίου 2017 ♦ «Η συμφωνία δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εξοβελίζει κάθε κίνδυνο νέας αναταραχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα να αποτάξει τα δεινά που επιφέρουν τα μνημόνια και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία και να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι με την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και αποπληρώνονται τα χρέη μας προς τους δανειστές και περισσεύει ένα σημαντικότατο ποσό, που πρέπει να διατεθεί στην αγορά, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και να παράξει πλούτο. Για τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, είπε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο καλόπιστου διαλόγου, αρχικά μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των θεσμών, για να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.
«Με δεδομένη, λοιπόν, τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι μετά την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αναμορφωθεί η φορολογία. Σε ότι αφορά στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν σημείωσε: «τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη πρέπει να φύγουν παντελώς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν πραγματικά οι πολιτικοί ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου κατανοήσουν ότι πρέπει να σκέφτονται και να ενεργούν όχι εθνικιστικά, αλλά ευρωπαϊκά και εθνικά. Καμία χώρα - μέλος της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει από τους άλλους εταίρους συμπεριφορές τέτοιες που θα την εξαναγκάσουν σε έξοδο από την Κοινότητα».
«Η ορθή σκέψη λοιπόν», ανέφερε, «που επικράτησε στους ευρωπαϊκούς λαούς θα πρέπει να υπερισχύσει και στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα, θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταίροι μας πρέπει να αφήσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις κι εμείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν καταφέρουμε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες».
«Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα της χώρας, όχι μέσα από το δανεισμό, αλλά μέσα από τις εξαγωγές. Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, για να προσελκύσουμε νέες παραγωγικές επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες δεν λείπουν - και δεν έλειψαν ποτέ - ούτε από τη χώρα, ούτε από τις επιχειρήσεις της. Υπάρχουν σήμερα αρκετοί τομείς, κλάδοι και δραστηριότητες, που διαθέτουν εξωστρεφή προσανατολισμό και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη επόμενη ημέρα την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ