15 Ιουνίου 2017 ♦ Τα απόνερα της υπόθεσης «Μαρινόπουλος» βιώνουν πολλές βιομηχανίες τροφίμων. Η αρνητική επίδραση προέκυψε κυρίως από τη διαγραφή του 50% των απαιτήσεων που είχαν οι εταιρείες - προμηθευτές από την «Μαρινόπουλος».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πορευτούν σε ένα αναμορφωμένο τοπίο, κυρίως στο λιανεμπόριο, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εισοδήματος του καταναλωτή. Προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και να έχουν αντοχές και δύναμη ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν και να βρουν μια διέξοδο για το μέλλον.

Ο ΣΕΒΤ, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο καθώς στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται μια πολύ μεγάλη αναδιοργάνωση.

Παράλληλα η οικονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα στην αγορά με αποτέλεσμα η μέση μηνιαία δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού (όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για τρόφιμα, στέγαση, ένδυση και υπόδηση, υγεία εκπαίδευση) το 2008 ήταν 2.120 ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκε στα 1.420 ευρώ (μια μείωση 33%).

Στα τρόφιμα η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο είναι πτωτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι προσφορές από την πλευρά των βιομηχανιών ενισχύονται συνεχώς.

Ειδικότερα, οι προσφορές αντιπροσωπεύουν το 40% των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. «Ο καταναλωτής έχει μάθει να αγοράζει προϊόντα σε προσφορά. Αντιδρά θετικά στις προσφορές και για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς» ανέφερε ο κ. Καλούσης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση «Μαρινόπουλος» ο κ. Καλούσης εκτίμησε ότι το πρόγραμμα ενσωμάτωσής του στο δίκτυο της «Σκλαβενίτης» πηγαίνει βάσει σχεδίου. Οι προβλέψεις προς το παρόν επιβεβαιώνονται σε γενικούς αριθμούς ενώ φαίνεται ότι το πλάνο προχωρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η βιομηχανία Τροφίμων και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σημαντικά από το «κούρεμα» του 50% των απαιτήσεων που είχαν με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καλούση υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που είχαν μικρά ανοίγματα και φαίνεται πως θα έχουν μικρότερα προβλήματα αλλά και εταιρείες με μεγαλύτερες υποχρεώσεις που θα δυσκολευτούν.

Η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο λύσεις και κυρίως μια απάντηση σχετικά με το τι θα γίνει με το ΦΠΑ το οποίο πληρώθηκε για προϊόντα που δεν εισπράχθηκαν ποτέ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, είχε υποσχεθεί ότι θα βρει μια λύση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Επίσης, πρόσθεσε ότι πρόβλημα παραμένει το τι θα γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ ή τον συμψηφισμό αυτού του ΦΠΑ και πως θα παρουσιαστεί λογιστικά αυτή η «χασούρα» στον ισολογισμό των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι συνολικά το «κούρεμα» ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ΦΠΑ στα 70 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε στη δυναμική της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών επισημαίνοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά. Αντιπροσωπεύει το 1/3 της μεταποίησης ενώ ο κύκλος εργασιών αγγίζει τα 14,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ (το 1/3 των εξαγωγών) ενώ απασχολεί έμμεσα και άμεσα 300.000 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «για να βγούμε από την κρίση πρέπει παράλληλα με τη λύση του δημοσιοοικονομικού και χρηματοοικονομικού προβλήματος, να βρούμε τον δρόμο για την ανάπτυξη» και συνέχισε: «να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αρχίσει έτσι ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας. Αυτή είναι η μόνη λύση να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές».

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, πρέπει να βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, έρευνα και καινοτομία και προσέλκυση επενδύσεων. Και όλα αυτά αποτελούν βάση της στρατηγικής του ΣΕΒΤ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εξωστρέφεια επεσήμανε ότι η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ με την κρίση συρρικνώθηκε.

Οι περισσότερες βιομηχανίες προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφεραν. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο συντελεστή. Ακόμα και το 2016, έτος κατά το οποίο οι εξαγωγές μειώθηκαν, τα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση στις εξαγωγές κατά 9,5%. Οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν, επενδύουν στις εξαγωγές, μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας και πετυχαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Καλούση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΤ επιδιώκει να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξαγωγικές.

«Θέλουμε καινοτόμα προϊόντα που θα βασίζονται σε άριστη ποιότητα. Μαζί με άλλους φορείς συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να διώξουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κάθε εξαγωγέας ώστε να λυθούν σοβαρά θέματα που αφορούν είτε την γραφειοκρατία είτε την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Καλούσης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πρεσβείες και οι εμπορικοί ακόλουθοι με στόχο να βοηθήσουν παρέχοντας πληροφορίες στις επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν σε μια χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και αναλυτικές πληροφορίες για τους παραγωγούς. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υπάρχει ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΒΤ σε τέσσερις γλώσσες.

Μ.Τσιβγέλη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2