15 Ιουνίου 2017 ♦ Τα απόνερα της υπόθεσης «Μαρινόπουλος» βιώνουν πολλές βιομηχανίες τροφίμων. Η αρνητική επίδραση προέκυψε κυρίως από τη διαγραφή του 50% των απαιτήσεων που είχαν οι εταιρείες - προμηθευτές από την «Μαρινόπουλος».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να πορευτούν σε ένα αναμορφωμένο τοπίο, κυρίως στο λιανεμπόριο, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εισοδήματος του καταναλωτή. Προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και να έχουν αντοχές και δύναμη ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν και να βρουν μια διέξοδο για το μέλλον.

Ο ΣΕΒΤ, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο καθώς στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται μια πολύ μεγάλη αναδιοργάνωση.

Παράλληλα η οικονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα στην αγορά με αποτέλεσμα η μέση μηνιαία δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού (όπου περιλαμβάνονται δαπάνες για τρόφιμα, στέγαση, ένδυση και υπόδηση, υγεία εκπαίδευση) το 2008 ήταν 2.120 ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκε στα 1.420 ευρώ (μια μείωση 33%).

Στα τρόφιμα η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο είναι πτωτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι προσφορές από την πλευρά των βιομηχανιών ενισχύονται συνεχώς.

Ειδικότερα, οι προσφορές αντιπροσωπεύουν το 40% των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. «Ο καταναλωτής έχει μάθει να αγοράζει προϊόντα σε προσφορά. Αντιδρά θετικά στις προσφορές και για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς» ανέφερε ο κ. Καλούσης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση «Μαρινόπουλος» ο κ. Καλούσης εκτίμησε ότι το πρόγραμμα ενσωμάτωσής του στο δίκτυο της «Σκλαβενίτης» πηγαίνει βάσει σχεδίου. Οι προβλέψεις προς το παρόν επιβεβαιώνονται σε γενικούς αριθμούς ενώ φαίνεται ότι το πλάνο προχωρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, η βιομηχανία Τροφίμων και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σημαντικά από το «κούρεμα» του 50% των απαιτήσεων που είχαν με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καλούση υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που είχαν μικρά ανοίγματα και φαίνεται πως θα έχουν μικρότερα προβλήματα αλλά και εταιρείες με μεγαλύτερες υποχρεώσεις που θα δυσκολευτούν.

Η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο λύσεις και κυρίως μια απάντηση σχετικά με το τι θα γίνει με το ΦΠΑ το οποίο πληρώθηκε για προϊόντα που δεν εισπράχθηκαν ποτέ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, είχε υποσχεθεί ότι θα βρει μια λύση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Επίσης, πρόσθεσε ότι πρόβλημα παραμένει το τι θα γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ ή τον συμψηφισμό αυτού του ΦΠΑ και πως θα παρουσιαστεί λογιστικά αυτή η «χασούρα» στον ισολογισμό των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι συνολικά το «κούρεμα» ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ΦΠΑ στα 70 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε στη δυναμική της βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών επισημαίνοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά. Αντιπροσωπεύει το 1/3 της μεταποίησης ενώ ο κύκλος εργασιών αγγίζει τα 14,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ (το 1/3 των εξαγωγών) ενώ απασχολεί έμμεσα και άμεσα 300.000 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «για να βγούμε από την κρίση πρέπει παράλληλα με τη λύση του δημοσιοοικονομικού και χρηματοοικονομικού προβλήματος, να βρούμε τον δρόμο για την ανάπτυξη» και συνέχισε: «να γίνουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να αρχίσει έτσι ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας. Αυτή είναι η μόνη λύση να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές».

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Καλούση, πρέπει να βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες: ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, έρευνα και καινοτομία και προσέλκυση επενδύσεων. Και όλα αυτά αποτελούν βάση της στρατηγικής του ΣΕΒΤ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εξωστρέφεια επεσήμανε ότι η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ με την κρίση συρρικνώθηκε.

Οι περισσότερες βιομηχανίες προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό και οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφεραν. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν με διψήφιο συντελεστή. Ακόμα και το 2016, έτος κατά το οποίο οι εξαγωγές μειώθηκαν, τα τρόφιμα σημείωσαν αύξηση στις εξαγωγές κατά 9,5%. Οι ελληνικές εταιρείες προσπαθούν, επενδύουν στις εξαγωγές, μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας και πετυχαίνουν, σύμφωνα με τον κ. Καλούση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΤ επιδιώκει να βοηθήσει τις εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξαγωγικές.

«Θέλουμε καινοτόμα προϊόντα που θα βασίζονται σε άριστη ποιότητα. Μαζί με άλλους φορείς συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να διώξουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κάθε εξαγωγέας ώστε να λυθούν σοβαρά θέματα που αφορούν είτε την γραφειοκρατία είτε την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Καλούσης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πρεσβείες και οι εμπορικοί ακόλουθοι με στόχο να βοηθήσουν παρέχοντας πληροφορίες στις επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν σε μια χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων και αναλυτικές πληροφορίες για τους παραγωγούς. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα υπάρχει ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΒΤ σε τέσσερις γλώσσες.

Μ.Τσιβγέλη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2