ΣΕΠΑΚ

29 Μαϊου 2017 ♦ Την ίδρυση ενιαίου Υπουργείου Κατασκευών με αναπτυξιακή νοοτροπία, υπό τη σκέπη του οποίου θα συνενώνονται όλες οι υπηρεσίες και δραστηριότητες που αφορούν τον κλάδο, ώστε να ισχυροποιηθεί η φωνή των φορέων του και να περιοριστεί η γραφειοκρατία, τόσο σε ό,τι αφορά τις εγχώριες, όσο και τις ξένες επενδύσεις, προτείνει η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ανάπτυξη και Ποιότητα των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ).

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, Πέτρος Παπαϊωάννου, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους και μέλη του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη, προτείνεται - μεταξύ άλλων - η δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού συνδέσμου, που να ενώνει όλες τις τάσεις του κλάδου, να δουλεύει για το καλό του και να συνομιλεί με την Πολιτεία.

Τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το "Εξοικονομώ" με τις κατάλληλες κινήσεις

Στο μεταξύ, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το 89% των κτιρίων - δηλαδή περίπου 3,7 εκατ. κτηριακές μονάδες - έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, δηλαδή είναι παντελώς απροστάτευτα από θερμική άποψη, παρουσίασε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας. "Δεδομένου ότι μόλις ένα 3% των κτηρίων έχουν κτιστεί μετά την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, έχουμε ένα τεράστιο κτηριακό κεφάλαιο που μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί, σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό του αποτύπωμα", σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο μόνιμο ζήτημα των χρημάτων, για τις δράσεις βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, "απαντούν και πάλι τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που τις χρηματοδοτούν αφειδώς".

Κατά τον κ.Μπίλλια, οι δράσεις εξοικονόμησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά ακίνητα. "Υπήρξαν όμως αρκετά φαινόμενα έντονης γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων, έλλειψης συντονισμού και ορθής υποστήριξης των δικαιούχων. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό. Το πρόβλημα είναι η ουρά των 35000 χιλιάδων αιτήσεων που δεν ικανοποιήθηκαν και κυρίως όσων εγκλωβίστηκαν έχοντας ήδη προβεί σε δαπάνες. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα, με πόρους που προήλθαν από επιστροφές του Ταμείου εξοικονόμησης κατ’ οίκον αλλά και από δικαιώματα CO2, κατάφερε να ικανοποιήσει 8000 αιτήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί άμεσα χρησιμοποιώντας πάλι χρήματα από τα δικαιώματα διοξειδίου - είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μικρά ποσά - αλλά και από της επιστροφές του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που πλέoν μετά τον πρώτο κύκλο επένδυσης είναι εθνικοί πόροι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις, όσες δηλαδή – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - είναι οι ενεργές σήμερα", κατέληξε ο κ.Μπίλλιας.

Πρόταση για συνένωση Εγνατίας Οδού, ΕΡΓΟΣΕ και Αττικό Μετρό ΑΕ για την ανάληψη έργων στο εξωτερικό

Από την πλευρά του, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, επιχειρηματίας Στράτος Σιμόπουλος, επισήμανε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται ή περισσότερους τεχνοκράτες και πολιτική επάρκεια, ή πολιτικούς με τεχνική επάρκεια" και υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο κράτος, ώστε να δημιουργηθούν προυποθέσεις για τη γρήγορη ανάκαμψη οικονομίας και ιδιαίτερα των κατασκευών.

Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία υπουργείου, που θα συμπεριλάβει τις δράσεις υποδομών, χωροταξίας και περιβάλλοντος, ενώ εισηγήθηκε την επαναφορά του θεσμού των γενικών διευθυντών στα υπουργεία, καθώς - όπως είπε - "οι γενικοί γραμματείς αλλάζουν ακόμη κι όταν αλλάζει ο υπουργός και δεν υπάρχει καμία συνέχεια στη δημόσια διοίκηση".

Ο κ.Σιμόπουλος, πρότεινε, επίσης, η Εγνατία Οδός να ενωθεί με την ΕΡΓΟΣΕ και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και να δημιουργηθεί μια ισχρυή εταιρεία, που θα αναλάβει το project management μεγάλων έργων στο εξωτερικό και θα αποτελέσει όχημα για την ανάληψή τους. Ο πρώην γενικός γραμματέας επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να δημιουργηθεί διεύθυνση μεγάλων έργων, στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να υπάρχει κατάλληλη υπηρεσία που θα "τρέχει" γρήγορα τα πρότζεκτς, για να μην αντιμετωπίζονται στο μέλλον καθυστερήσεις αντίστοιχες αυτών που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Ο κ.Σιμόπουλος, εισηγήθηκε ,τέλος, τη μείωση των "υπερεξουσιών" - όπως τις χαρακτήρισε - του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί "σήμερα όποιος προσφεύγει εκεί για περιβαλλοντικούς λόγους, πάντα δικαιώνεται".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2