18 Μαϊου 2017 ♦ «Όπως στη ζωή μας έχουμε ανάγκη και χρειαζόμαστε την ποικιλία, έτσι είναι αναγκαία και στη φυσική καλλιέργεια. Δεν θέλουμε τη μονοκαλλιέργεια, αλλά τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, όπου σε μια έκταση συνυπάρχουν οι δενδροκαλλιέργειες, τα σιτηρά αλλά και ο λαχανόκηπος» ανέφερε ο αγρότης Παναγιώτης Μανίκης σε περισσότερους από 100 μικροκαλλιεργητές και αγρότες στην Κοζάνη, οι οποίοι για δύο ημέρες παρακολούθησαν το εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας και Αυτάρκειας, που πραγματοποιήθηκε σε αγρόκτημα στη Λευκοπηγή.
Ο γεωπόνος παρέδωσε μαθήματα πρακτικής για την καλλιέργεια των λαχανικών και των οπωροφόρων δένδρων, μίλησε για το πώς μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά στο ίδιο αγρόκτημα διαφορετικές καλλιέργειες, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες ισορροπίας για λιγότερες προσβολές από τα έντομα και ανέπτυξε τη θεωρία της «Φυσικής Καλλιέργειας», που έχει ως στόχο την αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα.
«Μιλήσαμε με πολλούς ανθρώπους από τη Λευκοπηγή και την ευρύτερη περιοχή για τη φυσική καλλιέργεια και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτάρκεια, ως μια πρόταση που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, ακόμη και να βγάλει τους Έλληνες από την οικονομική κρίση» σημείωσε ο Παναγιώτης Μανίκης και πρόσθεσε ότι για να αλλάξουμε την γεωργία πρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Ως πρώτο βήμα πρότεινε την εκπαίδευση των παιδιών με τη δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων σε όλη την χώρα.
Ο Παναγιώτης Μανίκης διαθέτει ένα φυσικό αγρόκτημα στην περιοχή της Έδεσσας, όπου συνυπάρχουν δέντρα του δάσους, πολλές ποικιλίες οπωροφόρων, λαχανικά, φυτά χλωρής λίπανσης και σιτηρά. Το αγρόκτημα αποτελεί κέντρο μελέτης και ενδιαφέροντος από φοιτητές γεωπόνους και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Εργαστήρι διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Λευκοπηγής, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ