25 Απριλίου 2017 ♦  «Οι τρόποι πληρωμής, πρέπει να απαριθμούνται σαφώς, στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, με το οποίο θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τη συναλλαγή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι δημοφιλέστεροι τρόποι είναι οι εξής:

- Με πιστωτική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες και μέσω αυτής μας παρέχουν τη δυνατότητα να αγοράσουμε αγαθά τα οποία δεν πληρώνουμε άμεσα, αλλά μηνιαίως, όταν λάβουμε το λογαριασμό της κάρτας. Λειτουργεί ως μιας μορφής δανεισμός. Είναι σχετικά ασφαλής τρόπος συναλλαγής. Το ποσό δεσμεύεται και χρεώνεται αργότερα, γεγονός που μας δίνει το χρονικό περιθώριο να αντιδράσουμε σε περίπτωση λάθους.

- Με χρεωστική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, καθώς είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό μας. Με την ίδια κάρτα, μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού που υπάρχει στο λογαριασμό μας, το οποίο χρεώνεται άμεσα. Αυτή είναι και η βασική της διαφορά από την πιστωτική κάρτα.

- Με προπληρωμένη κάρτα (prepaid card). Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, αφού προπληρώσουμε το ποσό το οποίο θέλουμε, και μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού αυτού. Προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά της συναλλαγές και καλύτερο έλεγχο των οικονομικών μας, καθώς είναι αδύνατο να παρασυρθούμε και να ξοδέψουμε μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, από αυτό που έχουμε προπληρώσει.

- Με αντικαταβολή. Είναι η πληρωμή με μετρητά, μόλις παραλάβουμε τα προϊόντα που έχουμε παραγγείλει, είτε από το ταχυδρομείο, μετά από ειδοποίηση, είτε στο χώρο μας από κάποια εταιρεία ταχυμεταφοράς (courier). Ενδέχεται να επιβαρυνθούμε με επιπλέον ποσό για έξοδα αποστολής. Αυτό πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα, πριν την πραγματοποίηση της παραγγελίας. Προτιμάται συχνά για λόγους ασφαλείας αλλά και από συναλλασσόμενους οι οποίοι δε διαθέτουν κάποια από τις προαναφερθείσες κάρτες πληρωμής.

- Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Είναι ο τρόπος πληρωμής ποσού για κάποια ηλεκτρονική αγορά, σε τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής ενέχει κάποιους κινδύνους, καθώς μετά την κατάθεση χρηματικού ποσού σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, δεν είναι εύκολο να διορθωθεί κάποιο λάθος. Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του πωλητή, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

- Πληρωμή με υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ paypal). Είναι υπηρεσίες πληρωμών που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της πιστωτικής-χρεωστικής μας κάρτας ή του τραπεζικού μας λογαριασμού και της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού καταστήματος με το οποίο πρόκειται να συναλλαγούμε. Αυτός που πληρώνουμε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία των καρτών ή των λογαριασμών μας. Είναι ασφαλής τρόπος συναλλαγών καθώς τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, παράπονο ή καταγγελία, που αφορά τις συναλλαγές τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ή με το Συνήγορο του Καταναλωτή ή με τις καταναλωτικές οργανώσεις που ανήκουν.

Με λύπη -όχι έκπληξη- παρατηρούμε ότι η χρήση ηλεκτρονικών νομισμάτων ώς μέσο πληρωμής δεν αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωνση. Άραγε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος αγνοεί την ύπαρξή τους ή απλά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται bitcoin (ή άλλα ψηφιακά νομίσματα) ώς μέσο πληρωμής στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους;

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2