25 Απριλίου 2017 ♦  «Οι τρόποι πληρωμής, πρέπει να απαριθμούνται σαφώς, στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, με το οποίο θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τη συναλλαγή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι δημοφιλέστεροι τρόποι είναι οι εξής:

- Με πιστωτική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες και μέσω αυτής μας παρέχουν τη δυνατότητα να αγοράσουμε αγαθά τα οποία δεν πληρώνουμε άμεσα, αλλά μηνιαίως, όταν λάβουμε το λογαριασμό της κάρτας. Λειτουργεί ως μιας μορφής δανεισμός. Είναι σχετικά ασφαλής τρόπος συναλλαγής. Το ποσό δεσμεύεται και χρεώνεται αργότερα, γεγονός που μας δίνει το χρονικό περιθώριο να αντιδράσουμε σε περίπτωση λάθους.

- Με χρεωστική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, καθώς είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό μας. Με την ίδια κάρτα, μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού που υπάρχει στο λογαριασμό μας, το οποίο χρεώνεται άμεσα. Αυτή είναι και η βασική της διαφορά από την πιστωτική κάρτα.

- Με προπληρωμένη κάρτα (prepaid card). Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, αφού προπληρώσουμε το ποσό το οποίο θέλουμε, και μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού αυτού. Προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά της συναλλαγές και καλύτερο έλεγχο των οικονομικών μας, καθώς είναι αδύνατο να παρασυρθούμε και να ξοδέψουμε μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, από αυτό που έχουμε προπληρώσει.

- Με αντικαταβολή. Είναι η πληρωμή με μετρητά, μόλις παραλάβουμε τα προϊόντα που έχουμε παραγγείλει, είτε από το ταχυδρομείο, μετά από ειδοποίηση, είτε στο χώρο μας από κάποια εταιρεία ταχυμεταφοράς (courier). Ενδέχεται να επιβαρυνθούμε με επιπλέον ποσό για έξοδα αποστολής. Αυτό πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα, πριν την πραγματοποίηση της παραγγελίας. Προτιμάται συχνά για λόγους ασφαλείας αλλά και από συναλλασσόμενους οι οποίοι δε διαθέτουν κάποια από τις προαναφερθείσες κάρτες πληρωμής.

- Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Είναι ο τρόπος πληρωμής ποσού για κάποια ηλεκτρονική αγορά, σε τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής ενέχει κάποιους κινδύνους, καθώς μετά την κατάθεση χρηματικού ποσού σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, δεν είναι εύκολο να διορθωθεί κάποιο λάθος. Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του πωλητή, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

- Πληρωμή με υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ paypal). Είναι υπηρεσίες πληρωμών που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της πιστωτικής-χρεωστικής μας κάρτας ή του τραπεζικού μας λογαριασμού και της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού καταστήματος με το οποίο πρόκειται να συναλλαγούμε. Αυτός που πληρώνουμε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία των καρτών ή των λογαριασμών μας. Είναι ασφαλής τρόπος συναλλαγών καθώς τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, παράπονο ή καταγγελία, που αφορά τις συναλλαγές τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ή με το Συνήγορο του Καταναλωτή ή με τις καταναλωτικές οργανώσεις που ανήκουν.

Με λύπη -όχι έκπληξη- παρατηρούμε ότι η χρήση ηλεκτρονικών νομισμάτων ώς μέσο πληρωμής δεν αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωνση. Άραγε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος αγνοεί την ύπαρξή τους ή απλά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται bitcoin (ή άλλα ψηφιακά νομίσματα) ώς μέσο πληρωμής στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους;

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2