25 Απριλίου 2017 ♦  «Οι τρόποι πληρωμής, πρέπει να απαριθμούνται σαφώς, στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, με το οποίο θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τη συναλλαγή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι δημοφιλέστεροι τρόποι είναι οι εξής:

- Με πιστωτική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες και μέσω αυτής μας παρέχουν τη δυνατότητα να αγοράσουμε αγαθά τα οποία δεν πληρώνουμε άμεσα, αλλά μηνιαίως, όταν λάβουμε το λογαριασμό της κάρτας. Λειτουργεί ως μιας μορφής δανεισμός. Είναι σχετικά ασφαλής τρόπος συναλλαγής. Το ποσό δεσμεύεται και χρεώνεται αργότερα, γεγονός που μας δίνει το χρονικό περιθώριο να αντιδράσουμε σε περίπτωση λάθους.

- Με χρεωστική κάρτα. Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, καθώς είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό μας. Με την ίδια κάρτα, μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού που υπάρχει στο λογαριασμό μας, το οποίο χρεώνεται άμεσα. Αυτή είναι και η βασική της διαφορά από την πιστωτική κάρτα.

- Με προπληρωμένη κάρτα (prepaid card). Είναι η κάρτα που εκδίδουν οι τράπεζες, αφού προπληρώσουμε το ποσό το οποίο θέλουμε, και μπορούμε να πραγματοποιούμε αγορές, έως το ύψος του ποσού αυτού. Προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά της συναλλαγές και καλύτερο έλεγχο των οικονομικών μας, καθώς είναι αδύνατο να παρασυρθούμε και να ξοδέψουμε μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, από αυτό που έχουμε προπληρώσει.

- Με αντικαταβολή. Είναι η πληρωμή με μετρητά, μόλις παραλάβουμε τα προϊόντα που έχουμε παραγγείλει, είτε από το ταχυδρομείο, μετά από ειδοποίηση, είτε στο χώρο μας από κάποια εταιρεία ταχυμεταφοράς (courier). Ενδέχεται να επιβαρυνθούμε με επιπλέον ποσό για έξοδα αποστολής. Αυτό πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα, πριν την πραγματοποίηση της παραγγελίας. Προτιμάται συχνά για λόγους ασφαλείας αλλά και από συναλλασσόμενους οι οποίοι δε διαθέτουν κάποια από τις προαναφερθείσες κάρτες πληρωμής.

- Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Είναι ο τρόπος πληρωμής ποσού για κάποια ηλεκτρονική αγορά, σε τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής ενέχει κάποιους κινδύνους, καθώς μετά την κατάθεση χρηματικού ποσού σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, δεν είναι εύκολο να διορθωθεί κάποιο λάθος. Η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του πωλητή, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

- Πληρωμή με υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ paypal). Είναι υπηρεσίες πληρωμών που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της πιστωτικής-χρεωστικής μας κάρτας ή του τραπεζικού μας λογαριασμού και της ιστοσελίδας του ηλεκτρονικού καταστήματος με το οποίο πρόκειται να συναλλαγούμε. Αυτός που πληρώνουμε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία των καρτών ή των λογαριασμών μας. Είναι ασφαλής τρόπος συναλλαγών καθώς τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, παράπονο ή καταγγελία, που αφορά τις συναλλαγές τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ή με το Συνήγορο του Καταναλωτή ή με τις καταναλωτικές οργανώσεις που ανήκουν.

Με λύπη -όχι έκπληξη- παρατηρούμε ότι η χρήση ηλεκτρονικών νομισμάτων ώς μέσο πληρωμής δεν αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωνση. Άραγε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος αγνοεί την ύπαρξή τους ή απλά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δέχονται bitcoin (ή άλλα ψηφιακά νομίσματα) ώς μέσο πληρωμής στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους;

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1