6 Απριλίου 2017 ♦  "Η προκατάληψη ορισμένων κατά της οικογενειακής αυτοαπασχόλησης εμπεριέχει φτώχεια επιχειρημάτων και εμπάθεια".

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, ο ΣΕΒ, εκκινώντας από την ανάλυση της δομής της απασχόλησης στην Ελλάδα πέφτει σε δύο σοβαρά ολισθήματα: α) εκτινάσσει το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων από 22,9% σε 34% και αυτό με την πρόσθεση των εργοδοτών 7,3% (αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό) αλλά και των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση (3,9%) / Έρευνα Εργατικού Δυναμικού β' τρίμηνο του 2016. Βέβαια, συνεχίζει ο πρόεδρος, στη συνέχεια της ανάλυσης στην οποία τα στοιχεία παρουσιάζονται όπως «βολεύουν», εμφανίζονται και τα εν λόγω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάποιους πίνακες ωστόσο το επιχείρημα- η αφήγηση έχει ήδη υφανθεί.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι σε εθνικό επίπεδο ακολουθούμε τη διάκριση σε αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό, σε αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και σε βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση. Η σύγκριση, λοιπόν, δυο διαφορετικών μεγεθών που προκύπτουν από άλλη μεθοδολογία δεν επιφέρει ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι υποκρύπτονται αλλότριοι σκοποί.

Το δεύτερο ολίσθημα, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, σχετίζεται με τη γνωστή πλέον θέση του ΣΕΒ ότι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αντιπαραγωγικές, φοροδιαφεύγουν κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες της ιστορικής συγκυρίας όπως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας η πολύ υψηλή ανεργία που ωθεί τα κοινωνικά υποκείμενα στην επιχειρηματικότητα (κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί τον ΣΕΒ όταν μάλιστα κάνει λόγο για «εχθρική προδιάθεση για τον καπιταλισμό»!). Κυρίως όμως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι 6.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν τα 29 δις από τα 45 δις ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες και τα 7.300 ΑΦΜ που οφείλουν τα 74 δις από τα 93 δις ευρώ στην εφορία δεν είναι σίγουρα μικροί, ούτε καν μικρομεσαίοι.

"Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες στην ελληνική οικονομία είναι μια διάδοχη κατάσταση εξέλιξης. Ο αντίκτυπος των αυτοαπασχολουμένων στην αγορά εργασίας δεν εξαντλείται αποκλειστικά στον αριθμό των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνιστώσα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας" σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο ίδιος, οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν βασική συνιστώσα της αγοράς εργασίας και δεν νομίζω ότι σήμερα στερούν χέρια εργασίας στα μέλη του ΣΕΒ. Είτε λοιπόν πρόκειται για «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία κακώς έχει διογκωθεί τα χρόνια μετά την εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης, είτε ως ένδειξη επιχειρηματικού πνεύματος και επιθυμίας, να είναι κάποιος «επιχειρηματίας ευκαιρίας» το γεγονός είναι ότι αναλαμβάνει προσωπικά και το αντίστοιχο ρίσκο. Κάτι που οι εκδότες του ενημερωτικού δελτίου είτε αγνοούν, είτε δεν τολμούν, ενώ εκθέτουν τους εργοδότες τους, οι οποίοι πριν λίγες μέρες έκαναν δήλωση μετάνοιας για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στην εργασία.

"Η αυτοαπασχόληση είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί ή να πολεμηθεί με φλύαρα εβδομαδιαία δελτία, που μάταια προσπαθούν να πείσουν ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι. Τελικά φαίνεται ότι οι "τωρινοί" δεν πείθουν πλέον ούτε τα δικά τους μέλη. Συνεχίζουν όμως να προσπαθούν να πείσουν τους "θεσμούς" που είδαν μόνοι τους, χωρίς βεβαίως τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, στις 8.3.17 στο Hilton" κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2