6 Απριλίου 2017 ♦  "Η προκατάληψη ορισμένων κατά της οικογενειακής αυτοαπασχόλησης εμπεριέχει φτώχεια επιχειρημάτων και εμπάθεια".

Αυτό σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Β. Κορκίδης σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, ο ΣΕΒ, εκκινώντας από την ανάλυση της δομής της απασχόλησης στην Ελλάδα πέφτει σε δύο σοβαρά ολισθήματα: α) εκτινάσσει το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων από 22,9% σε 34% και αυτό με την πρόσθεση των εργοδοτών 7,3% (αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό) αλλά και των βοηθών στην οικογενειακή επιχείρηση (3,9%) / Έρευνα Εργατικού Δυναμικού β' τρίμηνο του 2016. Βέβαια, συνεχίζει ο πρόεδρος, στη συνέχεια της ανάλυσης στην οποία τα στοιχεία παρουσιάζονται όπως «βολεύουν», εμφανίζονται και τα εν λόγω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάποιους πίνακες ωστόσο το επιχείρημα- η αφήγηση έχει ήδη υφανθεί.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι σε εθνικό επίπεδο ακολουθούμε τη διάκριση σε αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό, σε αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και σε βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση. Η σύγκριση, λοιπόν, δυο διαφορετικών μεγεθών που προκύπτουν από άλλη μεθοδολογία δεν επιφέρει ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δημιουργεί την εντύπωση ότι υποκρύπτονται αλλότριοι σκοποί.

Το δεύτερο ολίσθημα, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, σχετίζεται με τη γνωστή πλέον θέση του ΣΕΒ ότι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αντιπαραγωγικές, φοροδιαφεύγουν κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες της ιστορικής συγκυρίας όπως η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας η πολύ υψηλή ανεργία που ωθεί τα κοινωνικά υποκείμενα στην επιχειρηματικότητα (κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί τον ΣΕΒ όταν μάλιστα κάνει λόγο για «εχθρική προδιάθεση για τον καπιταλισμό»!). Κυρίως όμως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι οι 6.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν τα 29 δις από τα 45 δις ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια στις τράπεζες και τα 7.300 ΑΦΜ που οφείλουν τα 74 δις από τα 93 δις ευρώ στην εφορία δεν είναι σίγουρα μικροί, ούτε καν μικρομεσαίοι.

"Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες στην ελληνική οικονομία είναι μια διάδοχη κατάσταση εξέλιξης. Ο αντίκτυπος των αυτοαπασχολουμένων στην αγορά εργασίας δεν εξαντλείται αποκλειστικά στον αριθμό των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν μία ιδιαίτερα κρίσιμη συνιστώσα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας" σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο ίδιος, οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν βασική συνιστώσα της αγοράς εργασίας και δεν νομίζω ότι σήμερα στερούν χέρια εργασίας στα μέλη του ΣΕΒ. Είτε λοιπόν πρόκειται για «επιχειρηματικότητα ανάγκης», η οποία κακώς έχει διογκωθεί τα χρόνια μετά την εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης, είτε ως ένδειξη επιχειρηματικού πνεύματος και επιθυμίας, να είναι κάποιος «επιχειρηματίας ευκαιρίας» το γεγονός είναι ότι αναλαμβάνει προσωπικά και το αντίστοιχο ρίσκο. Κάτι που οι εκδότες του ενημερωτικού δελτίου είτε αγνοούν, είτε δεν τολμούν, ενώ εκθέτουν τους εργοδότες τους, οι οποίοι πριν λίγες μέρες έκαναν δήλωση μετάνοιας για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στην εργασία.

"Η αυτοαπασχόληση είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί ή να πολεμηθεί με φλύαρα εβδομαδιαία δελτία, που μάταια προσπαθούν να πείσουν ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι. Τελικά φαίνεται ότι οι "τωρινοί" δεν πείθουν πλέον ούτε τα δικά τους μέλη. Συνεχίζουν όμως να προσπαθούν να πείσουν τους "θεσμούς" που είδαν μόνοι τους, χωρίς βεβαίως τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, στις 8.3.17 στο Hilton" κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2