8 Ιουνίου 2017 ♦ Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η εξυγίανση των ισολογισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Κύπρο, και το χρέος παραμένει πολύ μεγάλο, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο - και ζητά τη λήψη μέτρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στις 7 Ιουνίου 2017 η εκτελεστική επιτροπή του ταμείου ολοκλήρωσε την πρώτη συζήτηση για την παρακολούθηση της Κύπρου μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη συνεχίζει να ενισχύεται τους 15 μήνες από την έξοδο από το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο.

Η οικονομική ανάπτυξη, προστίθεται, έχει ευρεία βάση και έφθασε στο 2,8% το 2016, υποστηρίζοντας την απότομη πτώση του ποσοστού ανεργίας.

Εξαιρουμένων των μεγάλων εφάπαξ εισαγωγών, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να μειώνεται και τα προηγούμενα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα των τιμών διατηρήθηκαν.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 2016 στο 2,3% του ΑΕΠ (σε ταμειακή βάση), με στήριξη από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη και τη βελτίωση των κυκλικών συνθηκών, ενώ το κόστος του δανεισμού του κράτους στην αγορά έχει μειωθεί σημαντικά.

Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επίσης επιταχυνθεί.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η εξυγίανση των ισολογισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και το χρέος παραμένει πολύ μεγάλο.

Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε μόλις πάνω από 2%, κυρίως λόγω δύο παραγόντων: Tην αναμενόμενη ανάκαμψη της εξυπηρέτησης του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα και την αποκατάσταση των αποταμιεύσεων και τη σταδιακή εξάλειψη της αύξησης των επενδύσεων.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους, η εντατική εξυπηρέτηση του χρέους θα αποκαταστήσει σταδιακά το ιδιωτικό χρέος σε πιο βιώσιμα επίπεδα και θα βελτιώσει την οικονομική ευρωστία του τραπεζικού τομέα.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 3% του ΑΕΠ το 2017 και θα υποχωρήσει στο 2,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των ετών 2018-22, συμβάλλοντας στη μείωση του δημόσιου χρέους χωρίς την κατοχή μετρητών σε μόλις πάνω από 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Οι εκτελεστικοί διοικητικοί σύμβουλοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αξιοσημείωτα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, των μεγάλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της συνεχιζόμενης σταδιακής επούλωσης του τραπεζικού συστήματος.

Τονίζεται ότι αυτά τα επιτεύγματα δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε σημαντικές μειώσεις των υψηλών επιπέδων του χρέους του ιδιωτικού τομέα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, η διεύθυνση του ταμείου καλεί τις αρχές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους.

Σημειώνεται ότι η ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε από το ΔΝΤ, είναι ικανοποιητική αλλά υπόκειται σε κινδύνους.

Η παρατεταμένη συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, αναμένεται να στηρίξουν την ικανότητα αποπληρωμής, υποστηριζόμενη από ένα προπληρωμένο προφίλ λήξης του επίσημου χρέους και τη συνεχή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές με ευνοϊκούς όρους.

Οι διευθυντές χαιρετίζουν την πρόθεση των αρχών να αποπληρώσουν το αρχικό μέρος της πίστωσης από το Ταμείο, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής σε περίπτωση αστάθειας της οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικών κρίσεων, το ΔΝΤ προτρέπει πιο φιλόδοξες πολιτικές για την αύξηση των αποθεμάτων πολιτικής, και τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι διευθυντές συστήνουν μέτρα για την επιτάχυνση της καθοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της κατανομής των πιστώσεων, την εξάλειψη των υπερβολικών χρεών, την προστασία της επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών και τη βελτίωση της κουλτούρας των πληρωμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2