11 Απριλίου 2017 ♦ Ο Χόιτ Γι, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την επικύρωση του νόμου που στρέφεται κατά της λειτουργίας του Central European University της Βουδαπέστης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τον νόμο που επικυρώθηκε χθες διότι θέτει ως στόχο σαφώς το CEU και απειλεί αυτόν τον σημαντικό αμερικανο-ουγγρικό θεσμό», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στην Βουδαπέστη για να συζητήσει αυτό ακριβώς το θέμα, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία παραμένει σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ παρά την κίνηση αυτή που θίγει το πανεπιστήμιο καθώς και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.
Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Αντερ επικύρωσε τον επίμαχο νόμο που στρέφεται κατά του Central European University που χρηματοδοτείται από τον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, παρά τις αντιδράσεις τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό.
Ο νόμος, που τροποποιεί την νομοθεσία του 2011 για την ανώτατη εκπαίδευση, «δεν περιορίζει την ελευθερία των σπουδών ή της διδασκαλίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αντερ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο απαντά ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του νόμου αυτού που εισάγει καθεστώς διακρίσεων: «Αυτός ο νόμος συνιστά προμελετημένη πολιτική επίθεση κατά ενός ελεύθερου θεσμού που συμμετέχει με υπερηφάνεια στην ζωή της Ουγγαρίας εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και θα τον αντιμετωπίσουμε με όλα τα δυνατά ένδικα μέσα».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Βουδαπέστη για να υποστηρίξουν το αγγλόφωνο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1991 από τον Τζορτζ Σόρος στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και να ζητήσουν προεδρικό βέτο κατά του νόμου του Βίκτορ Ορμπάν. «Μην τον επικυρώσεις Γιάνος», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Ο νέος νόμος αφορά ειδικά το Central European University αφού προβλέπει ότι δεν δικαιούνται αδείας λειτουργίας τα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν διαθέτουν πανεπιστημιούπολη στη χώρα καταγωγής τους.
Το CEU ιδρύθηκε μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος με στόχο την προώθηση «της χρηστής διακυβέρνησης, της αειφόρου ανάπτυξης και του κοινωνικού μετασχηματισμού».
Το Central European University έχει 1.800 φοιτητές από 100 χώρες και περιλαμβάνεται στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών, σύμφωνα με την κατάταξη QS World University Rankings.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά του θεσμού, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ισχυρίσθηκε ότι το πανεπιστήμιο παραβιάζει τον ουγγρικό νόμο, γεγονός που αρνείται το CEU.
Οι απειλές κατά του πανεπιστημίου έχουν προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση, καθώς περισσότερα από 900 πανεπιστημιακοί, ανάμεσά τους 18 νομπελίστες, υπέγραψαν διαμαρτυρία με την οποία ζητούν την απόσυρση του νόμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ