20 Ιουλίου 2017 ♦ Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την άσκηση των πιέσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέλεϊ πραγματοποίησε μία ενημέρωση στους συναδέλφους της άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν επίσης, διπλωμάτες από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία είναι ο στενότερος διπλωματικός, οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι Ρώσοι κι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικές με την εκτόξευση αυτή.

Η Ρωσία είχε στείλει προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας (8 Ιουλίου) σύντομη επιστολή και ένα διάγραμμα υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των δικών της ραντάρ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στις 4 Ιουλίου ήταν μεσαίας ακτίνας δράσης κι όχι ICBM.

Η επιμονή της Μόσχας ότι η Βόρεια Κορέα δεν εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που λαμβάνει το αναφερόμενο όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τυπικά το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απόψεις διπλωματών, η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν ότι μόνο η δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή η πυρηνική δοκιμή συνιστούν πραγματικές αιτίες για τη σκλήρυνση των κυρώσεων που εφαρμόζει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ εφαρμόζονται από το 2006 για το πυραυλικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Κίνα προσχέδιο απόφασης για επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου. Η Νίκι Χέλεϊ στοχεύει στη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το ζήτημα αυτό διεξάγονται με “αργούς ρυθμούς”.

Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, πριν από την επίσημη εμπλοκή άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον ενημερώνουν τη Βρετανία και τη Γαλλία ανεπίσημα για τις εξελίξεις, ενώ η Κίνα ενημερώνει τη Ρωσία.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από την αμερικανική πλευρά, στο νέο πλαίσιο των κυρώσεων περιλαμβάνονται η επιβολή περιορισμών στον εφοδιασμό καυσίμων της Βόρειας Κορέας, η ενίσχυση των κυρώσεων στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές της και η επιβολή κυρώσεων κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της.

Μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απαιτήθηκε χρονικό διάστημα τριών μηνών προκειμένου να συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Αμέσως μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την καταδίκη της εκτόξευσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η σχετική ανακοίνωση Τύπου που είχε γραφτεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός. Συνεπεία της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε, οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση της ανακοίνωσης κατέρρευσαν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2