20 Ιουλίου 2017 ♦ Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την άσκηση των πιέσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέλεϊ πραγματοποίησε μία ενημέρωση στους συναδέλφους της άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν επίσης, διπλωμάτες από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία είναι ο στενότερος διπλωματικός, οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι Ρώσοι κι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικές με την εκτόξευση αυτή.

Η Ρωσία είχε στείλει προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας (8 Ιουλίου) σύντομη επιστολή και ένα διάγραμμα υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των δικών της ραντάρ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στις 4 Ιουλίου ήταν μεσαίας ακτίνας δράσης κι όχι ICBM.

Η επιμονή της Μόσχας ότι η Βόρεια Κορέα δεν εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που λαμβάνει το αναφερόμενο όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τυπικά το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απόψεις διπλωματών, η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν ότι μόνο η δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή η πυρηνική δοκιμή συνιστούν πραγματικές αιτίες για τη σκλήρυνση των κυρώσεων που εφαρμόζει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ εφαρμόζονται από το 2006 για το πυραυλικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Κίνα προσχέδιο απόφασης για επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου. Η Νίκι Χέλεϊ στοχεύει στη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το ζήτημα αυτό διεξάγονται με “αργούς ρυθμούς”.

Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, πριν από την επίσημη εμπλοκή άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον ενημερώνουν τη Βρετανία και τη Γαλλία ανεπίσημα για τις εξελίξεις, ενώ η Κίνα ενημερώνει τη Ρωσία.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από την αμερικανική πλευρά, στο νέο πλαίσιο των κυρώσεων περιλαμβάνονται η επιβολή περιορισμών στον εφοδιασμό καυσίμων της Βόρειας Κορέας, η ενίσχυση των κυρώσεων στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές της και η επιβολή κυρώσεων κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της.

Μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απαιτήθηκε χρονικό διάστημα τριών μηνών προκειμένου να συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Αμέσως μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την καταδίκη της εκτόξευσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η σχετική ανακοίνωση Τύπου που είχε γραφτεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός. Συνεπεία της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε, οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση της ανακοίνωσης κατέρρευσαν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2