20 Ιουλίου 2017 ♦ Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τύπος του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την άσκηση των πιέσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέλεϊ πραγματοποίησε μία ενημέρωση στους συναδέλφους της άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν επίσης, διπλωμάτες από τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία είναι ο στενότερος διπλωματικός, οικονομικός και εμπορικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι Ρώσοι κι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικές με την εκτόξευση αυτή.

Η Ρωσία είχε στείλει προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας (8 Ιουλίου) σύντομη επιστολή και ένα διάγραμμα υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των δικών της ραντάρ, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στις 4 Ιουλίου ήταν μεσαίας ακτίνας δράσης κι όχι ICBM.

Η επιμονή της Μόσχας ότι η Βόρεια Κορέα δεν εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που λαμβάνει το αναφερόμενο όργανο λήψης αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τυπικά το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απόψεις διπλωματών, η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν ότι μόνο η δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή η πυρηνική δοκιμή συνιστούν πραγματικές αιτίες για τη σκλήρυνση των κυρώσεων που εφαρμόζει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ εφαρμόζονται από το 2006 για το πυραυλικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε πέντε πυρηνικές δοκιμές και δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Κίνα προσχέδιο απόφασης για επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου. Η Νίκι Χέλεϊ στοχεύει στη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των επόμενων εβδομάδων. Ωστόσο, υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το ζήτημα αυτό διεξάγονται με “αργούς ρυθμούς”.

Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, πριν από την επίσημη εμπλοκή άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον ενημερώνουν τη Βρετανία και τη Γαλλία ανεπίσημα για τις εξελίξεις, ενώ η Κίνα ενημερώνει τη Ρωσία.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί από την αμερικανική πλευρά, στο νέο πλαίσιο των κυρώσεων περιλαμβάνονται η επιβολή περιορισμών στον εφοδιασμό καυσίμων της Βόρειας Κορέας, η ενίσχυση των κυρώσεων στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές της και η επιβολή κυρώσεων κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της.

Μετά την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απαιτήθηκε χρονικό διάστημα τριών μηνών προκειμένου να συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Αμέσως μετά τη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση της 4ης Ιουλίου, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την καταδίκη της εκτόξευσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η σχετική ανακοίνωση Τύπου που είχε γραφτεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός. Συνεπεία της αντιπαράθεσης που προκλήθηκε, οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση της ανακοίνωσης κατέρρευσαν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  Kenneth Rogoff: Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν την καθιέρωση του bitcoin

  28 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ και πρώην

  Read More
 • Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  Η ελβετική τράπεζα Bordier προσφέρει bitcoin και άλλες υπηρεσίες crypto trading

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Μια 177χρονη ελβετική τράπεζα εισήγαγε τη διαπραγμάτευση

  Read More
 • Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  Καταδίκη Ρώσων αξιωματούχων που ζητούσαν bitcoin σε υπόθεση εκβιασμού

  26 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Στρατοδικείο επέβαλε ποινές κάθειρξης 12 και 9

  Read More
 • 13.000 bitcoin έφυγαν από την Coinbase. Τι γίνεται με τους θεσμικούς επενδυτές;

  13.000 bitcoin έφυγαν από την Coinbase. Τι γίνεται με τους θεσμικούς επενδυτές;

  25 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να

  Read More
 • Η Ταϊλάνδη μπαίνει στο γαϊτανάκι του σκληρότερου ελέγχου των επενδυτών BTC. Ποιός έχει σειρά μετά;

  Η Ταϊλάνδη μπαίνει στο γαϊτανάκι του σκληρότερου ελέγχου των επενδυτών BTC. Ποιός έχει σειρά μετά;

  25 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Η Ταϊλάνδη επιδιώκει να εισαγάγει ένα νέο

  Read More
 • Οι πιο φανατική γενιά HODLers είναι εκείνη του 2017!

  Οι πιο φανατική γενιά HODLers είναι εκείνη του 2017!

  25 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Οι επενδυτές που άρχισαν να ασχολούνται με

  Read More
 • Bitcoin αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, μετακινήθηκαν από ένα

  Bitcoin αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, μετακινήθηκαν από ένα "αρχαίο" πορτοφόλι

  24 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Μια κατοστάρα bitcoion, που ήταν αποθηκευμένα για

  Read More
 • Κινέζικη εταιρεία πώλησης τσαγιού, στρέφεται στο mining

  Κινέζικη εταιρεία πώλησης τσαγιού, στρέφεται στο mining

  21 Φεβρουαρίου 2021 ♦ Μια κινέζικη εταιρεία πώλησης τσαγιού ετοιμάζεται για

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2