5 Απριλίου 2017 ♦  Σχεδόν 270.000 Σύροι που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν δικαίωμα να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild - ένα στατιστικό στοιχείο μπορεί να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των προεκλογικών αντιπαραθέσεων για τη μετανάστευση, ενώ απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Το δημοσίευμα της Μπιλτ επικαλείται ένα κυβερνητικό έγγραφο το οποίο αναφέρει πως συνολικά 431.376 Σύροι υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 και εξ αυτών, περίπου 267.500 έχουν το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση στη γερμανική επικράτεια.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να προσπαθήσει να τα εκμεταλλευθεί το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το ποσοστό του οποίου υποχωρεί τους τελευταίους μήνες, αφού το ζήτημα των προσφύγων δεν βρίσκεται πια τόσο συχνά στα πρωτοσέλιδα καθώς η χώρα οδεύει στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, σημαίνον στέλεχος της AfD, καταδίκασε τα στοιχεία αυτά, δηλώνοντας ότι θα ήταν «απόλυτη τρέλα» το να επιτραπεί σε τόσους πολλούς ανθρώπους να φέρουν τις οικογένειές τους στη Γερμανία: «Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων από τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται για αυτό και το κοινωνικό κράτος οδηγείται στην κατάρρευση ενώ τα μάτια μας είναι ορθάνοιχτα», υποστήριξε.

Ούτε η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταναστών και προσφύγων (BAMF) ούτε το υπουργείο Εσωτερικών απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Το 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις οικογενειακές επανενώσεις των μεταναστών για δύο χρόνια συγκεκριμένα για τα πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν «επικουρική προστασία» -πρόσφυγες οι οποίοι δεν θεωρείται ότι διώκονται προσωπικά, αλλά στη χώρα των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη ένοπλες συρράξεις, διαπράττονται βασανιστήρια ή καταγράφονται άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.

Οι Σύροι είναι η πλέον πολυάριθμη ομάδα αιτούντων άσυλο στη Γερμανία. Τους χορηγείται όμως όλο και περισσότερο επικουρική προστασία, όχι καθεστώς πρόσφυγα, και αυτό σημαίνει ότι τους παραχωρείται δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, αν και η διάρκεια μπορεί να παρατείνεται.

Όμως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα του οποίου ηγείται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU στη Βαυαρία, και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να κάνουν εξαιρέσεις για ανθρώπους στους οποίους έχει χορηγηθεί επικουρική προστασία αλλά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρευσαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016 αλλά οι αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Η AfD, η οποία έχει αναγορεύσει τη μετανάστευση σε ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής της εκστρατείας, βλέπει το ποσοστό της να κυμαίνεται μεταξύ του 7% και του 11% στις δημοσκοπήσεις, πάνω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι το να αντιμετωπιστεί η AfD είναι ένας από τους βασικούς του στόχους.
«Εάν κυβερνήσουμε τη χώρα με λογικό τρόπο και δεν επιδιδόμαστε σε προσωπικές επιθέσεις στην προεκλογική εκστρατεία μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό της AfD κάτω από το 5%», έκρινε ο Ζεεχόφερ.

Ωστόσο, παρότι το κόμμα του έχει ταχθεί υπέρ της Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζεεχόφερ επανέλαβε πως επιμένει στο αίτημά του να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία, κάτι που η καγκελάριος έχει απορρίψει επανειλημμένα.

Το 2016 η Γερμανία υποδέχθηκε περίπου 280.000 μετανάστες και πρόσφυγες, υποδιπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τους 890.000 που είχε υποδεχθεί την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μπιλτ παρότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το 2017, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 20.000 παράτυπους μετανάστες στα σύνορα μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: Kamil Dratwa

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2