17 Οκτωβρίου 2017 ♦ «Το καλοκαίρι βγήκαν οι άνθρωποι στους δρόμους για την Ευρώπη – το φθινόπωρο το ευρωσκεπτικιστικό AfD προκάλεσε ντόρο. Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

Αυτό θα απασχολήσει και την Καγκελάριο και τους ομολόγους της στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ. Διότι ένας από αυτούς πιέζει», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Το Γερμανικό Πρακτορείο ξεκινά με αναφορά στην παρουσίαση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης στους ομολόγους του τον περασμένο Σεπτέμβριο, τοποθέτηση που σε μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες προκάλεσε δυσαρέσκεια και την απορία αν χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη ή πόση Ευρώπη είναι απαραίτητη ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με το DPA, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την υποχρέωση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει έως την έναρξη της επικείμενης Συνόδου αυτής της εβδομάδας, έναν οδικό χάρτη για διορθωτικές παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τη συναίνεση των κρατών - μελών, σχέδιο που η Καγκελάριος θα συζητήσει με τους ομολόγους της το πρωί της Παρασκευής.

"Συνυπολογίζοντας και αυτό το ζήτημα, μαζί με τα άλλα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια τη Σύνοδο, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία, τα ζητήματα του κυβερνοχώρου, η Β. Κορέα και το Brexit, παρατηρεί κανείς ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση στο Ταλίν το κέντρο βάρους στην ΕΕ έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης ταχύτητας" εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο.

Αυτό δεν οφείλεται μόνον στις αυστηρές προειδοποιήσεις του FDP προς την Καγκελάριο, δια στόματος του Προέδρου του Κρίστιαν Λίντνερ να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη προ του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Την περασμένη Κυριακή το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στις εκλογές στην Αυστρία, με τον πιθανότατα μελλοντικό Καγκελάριό της Σεμπάστιαν Κουρτς να ταυτίζεται μεν ξεκάθαρα με την Ευρώπη, αλλά να τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης απαλλαγμένης περιττών βαρών και της διατήρησης μίας σειράς αρμοδιοτήτων στα εθνικά κράτη.

Ως προς αυτό, βρίσκεται πλησιέστερα στους γείτονές του, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, δηλαδή ακριβώς αυτά τα νεότερα κράτη – μέλη της ΕΕ στα ανατολικά, που μάλλον τρομάζουν από τα σχέδια Μακρόν: περισσότερη κοινή άμυνα, κοινή πολιτική προστασία, μία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, ένας φόρος για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, περισσότερη προστασία του κλίματος, μία αγροτική μεταρρύθμιση, και φυσικά μία εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Όπως παρατηρεί το DPA, αφενός για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει η θέληση να συμφωνηθεί η μεταβίβαση εξουσίας από τις Βρυξέλλες προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η εστίαση Μακρόν σε μία μαχητική νομισματική ένωση προκαλεί ανησυχία σε όσους δεν ανήκουν στο ευρώ, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ουγγαρία. Και αυτό γιατί φοβούνται, όχι αδικαιολόγητα, ότι θα περιθωριοποιηθούν. Όπως είπε άλλωστε ο Μακρόν: ‘Η αντίληψη ότι όποιος θα ήθελε το ελάχιστο δυνατό, θα μπορεί να εμποδίζει τους άλλους αποτελεί μία πλάνη’, που σημαίνει ότι οι πρόθυμοι θα προχωρούν γρήγορα μόνοι τους.

"Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Τουσκ, καθοδηγεί τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας ως καθήκον του να συμπεριλάβει το σύνολο των 28 κρατών – μελών της ΕΕ και να τα φέρει σε έναν κοινό παρανομαστή ως προς τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις. Για το λόγο αυτό επικεντρώνεται σε πολιτικά σχέδια που είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτά από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θεωρούνται ότι κινούνται κοντά στους πολίτες: περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη μετανάστευση και κάπως περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια έναντι των κρίσεων για το ευρώ, πχ μέσω της ‘ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης’ και μέσω ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου".

Αυτό είναι κάτι που κατά φαίνεται να ταιριάζει και στους σκεπτικιστές, σε καιρούς του AfD και των άλλων αντίστοιχων κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά και σε ρεαλιστές πολιτικούς όπως η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία τάσσεται σταθερά υπέρ της Ευρώπης και παράλληλα δεν έχει τίποτα εναντίον των διαφορετικών ταχυτήτων – αλλά επιδεικνύει πολύ λιγότερη φιλοδοξία αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις από ό, τι ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η διαμάχη για την κατεύθυνση που θα κινηθεί η Ευρώπη μόλις ξεκίνησε, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2