18 Ιουλίου 2017 ♦ Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα που έχει υπογράψει με την Δύση. Ωστόσο, προειδοποίησε για την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να επιτηρήσει την εφαρμογή των προβλεπομένων.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά κατά την οποία η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει την συμμόρφωση της Τεχεράνης με την διεθνή συμφωνία, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, ο Τραμπ είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στην αναφερόμενη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας της ως “την χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών” κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζεται η εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, αναφορικά με το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων της, αλλά και το ρόλο της σε περιφερειακές καταστάσεις αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τις νομικές προβλέψεις που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο εντός διαστήματος 90 ημερών σχετικά με τη συμμόρφωση του Ιράν σε κοινό σχέδιο δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA). Η σχετική προθεσμία αξιολόγησης της συμπεριφοράς του Ιράν από τον Τραμπ έληξε χθες, αναφορικά με την παραπάνω υποχρέωση της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την ενημέρωση του Κογκρέσου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ιράν αξιολογήθηκε σχετικά με την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που υπογράφτηκε το 2015, ενώ τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον πιστεύουν ότι: “το Ιράν παραμένει μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια,” στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κριτική του Αμερικανού αξιωματούχου επικεντρώθηκε στην γενικότερη συμπεριφορά του Ιράν έναντι των εξελίξεων στην περιοχή του, την ανάπτυξη του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων του, την υποστήριξη της Τεχεράνης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, την πολεμική εμπλοκή του στην Συρία, αλλά και την απειλή που αντιπροσωπεύει για την ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

“Τόσο ο πρόεδρος, όσο κι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι παραπάνω δραστηριότητες του Ιράν υποβαθμίζουν ουσιαστικά το πνεύμα εφαρμογής του σχεδίου JCPOA έναντι της συνεισφοράς του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη κι ασφάλεια. Ως συνέπεια, ο πρόεδρος, ο ΥΠΕΞ, αλλά και το σύνολο των μελών της αμερικανικής κυβέρνησης κρίνουν ότι το Ιράν αθετεί τις υποχρεώσεις του, ως προς το πνεύμα του σχεδίου JCPOA,” επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπογράφτηκε από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία, την Ρωσία, την Κίνα και την Γερμανία, υπό την ουσιαστική πρόβλεψη αποτροπής της Τεχεράνης από την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή χρονικών περιορισμών, αλλά και την διεξαγωγή ουσιαστικών διεθνών ελέγχων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη έλαβε ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, την ουσιαστική χαλάρωση της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.

Το Ιράν απορρίπτει ότι προσβλέπει στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ κατέληξε τον Δεκέμβριο του 2015 στο συμπέρασμα ότι το Ιράν εργάστηκε για τον σχεδιασμό μιας πυρηνικής πυραυλικής κεφαλής μέχρι το 2009.

Παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται κυρώσεις κατά του Ιράν που σχετίζονται με το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, διατηρούν την εφαρμογή κυρώσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την υποστήριξη που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παρέχει η Τεχεράνη σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Κατά την άποψη του ίδιου Αμερικανού αξιωματούχου, η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να εφαρμόσει μία στρατηγική προκειμένου “ν' αξιολογήσει το σύνολο της κακής συμπεριφοράς του Ιράν” χωρίς να επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον εξετάζει επίσης, το ενδεχόμενο ενίσχυσης του πλαισίου εφαρμογής των προβλεπομένων από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο απόκτησης από την Τεχεράνη της βιομηχανικής ικανότητας εμπλουτισμού πυρηνικού καυσίμου. “Βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να εξετάσουμε τις επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των ατελειών στο σχέδιο JCPOA και υπάρχουν πολλές,” τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2