6 Ιουλίου 2017 ♦ Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς υπουργούς και τις επιχειρήσεις που ζητούν «απρόσκοπτο εμπόριο» με την ΕΕ μετά την αποχώρηση από της Βρετανίας ότι αυτό «δεν είναι δυνατό».

Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι ‘κόκκινες γραμμές’ του Λονδίνου για μια μελλοντική εμπορική σχέση σημαίνουν ότι η Βρετανία αποχωρεί αναμφίβολα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ενώ μόνο η συμμετοχή και στις δύο επιτρέπει τις ισχύουσες διευθετήσεις για «απρόσκοπτο» εμπόριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως η άρνηση της ΕΕ να παράσχει αποσπασματική πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η επιμονή στον έλεγχο των προτύπων στην ενιαία αγορά ότι «έχουν γίνει πλήρως κατανοητά στην άλλη πλευρά της Μάγχης».

«Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να διατηρήσει όλα τα πλεονεκτήματα – αυτό δεν είναι δυνατόν», δήλωσε. «Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να δημιουργήσει μια τελωνειακή ένωση προκειμένου να υπάρχει ‘απρόσκοπτο εμπόριο’ – αυτό δεν είναι δυνατόν».

Τονίζοντας ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία έως ότου η Βρετανία βρεθεί αυτόματα εκτός της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 – ο χρόνος κυλάει, δήλωσε χαρακτηριστικά – ο Μπαρνιέ είπε ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί μια αποτυχία στις συνομιλίες και το ενδεχόμενο «καμίας συμφωνίας» αλλά αυτό θα ήταν καταστροφικό, ιδιαίτερα για τη Βρετανία και ότι δεν βλέπει «καμία εύλογη δικαιολογία» για αυτό.

«Μια δίκαιη συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ, παραφράζοντας ένα σύνθημα που έγινε δημοφιλές χάρη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι το να μην υπάρξει καμία συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Ο Μπαρνιέ ζήτησε μια γρήγορη συμφωνία για θέματα προτεραιότητας στις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για να δημιουργηθεί «ένα κλίμα εμπιστοσύνης» προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν τώρα για το Brexit, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις».

«Μια εμπορική συμφωνία με μία χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς περιλαμβάνει εμπόδια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Αναφέρθηκε σε προβλήματα με το φόρο προστιθέμενης αξίας σε όσους ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο και την ανάγκη συνοριακών ελέγχων για όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων.

Αυτά τα θέματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιρλανδία, όπου οι αγροτικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των νέων συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Ο Μπαρνιέ επανέλαβε την προθυμία της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα μια συμφωνία για τα συνοριακά θέματα στην Ιρλανδία.

Ως παράδειγμα εταιρίας με διασυνοριακή αλυσίδα τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του Brexit, ο Μπαρνιέ επικαλέστηκε τις δραστηριότητες της Airbus στην Ουαλία. Η εταιρία βρίσκει προσωπικό από όλη την ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ και βασίζεται στους κανόνες της ΕΕ για να διευκολύνει την αποστολή πτερυγίων για αεροσκάφη στις γραμμές παραγωγής στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2