6 Ιουλίου 2017 ♦ Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς υπουργούς και τις επιχειρήσεις που ζητούν «απρόσκοπτο εμπόριο» με την ΕΕ μετά την αποχώρηση από της Βρετανίας ότι αυτό «δεν είναι δυνατό».

Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι ‘κόκκινες γραμμές’ του Λονδίνου για μια μελλοντική εμπορική σχέση σημαίνουν ότι η Βρετανία αποχωρεί αναμφίβολα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ενώ μόνο η συμμετοχή και στις δύο επιτρέπει τις ισχύουσες διευθετήσεις για «απρόσκοπτο» εμπόριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως η άρνηση της ΕΕ να παράσχει αποσπασματική πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η επιμονή στον έλεγχο των προτύπων στην ενιαία αγορά ότι «έχουν γίνει πλήρως κατανοητά στην άλλη πλευρά της Μάγχης».

«Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να διατηρήσει όλα τα πλεονεκτήματα – αυτό δεν είναι δυνατόν», δήλωσε. «Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να δημιουργήσει μια τελωνειακή ένωση προκειμένου να υπάρχει ‘απρόσκοπτο εμπόριο’ – αυτό δεν είναι δυνατόν».

Τονίζοντας ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία έως ότου η Βρετανία βρεθεί αυτόματα εκτός της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 – ο χρόνος κυλάει, δήλωσε χαρακτηριστικά – ο Μπαρνιέ είπε ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί μια αποτυχία στις συνομιλίες και το ενδεχόμενο «καμίας συμφωνίας» αλλά αυτό θα ήταν καταστροφικό, ιδιαίτερα για τη Βρετανία και ότι δεν βλέπει «καμία εύλογη δικαιολογία» για αυτό.

«Μια δίκαιη συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ, παραφράζοντας ένα σύνθημα που έγινε δημοφιλές χάρη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι το να μην υπάρξει καμία συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Ο Μπαρνιέ ζήτησε μια γρήγορη συμφωνία για θέματα προτεραιότητας στις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για να δημιουργηθεί «ένα κλίμα εμπιστοσύνης» προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν τώρα για το Brexit, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις».

«Μια εμπορική συμφωνία με μία χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς περιλαμβάνει εμπόδια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Αναφέρθηκε σε προβλήματα με το φόρο προστιθέμενης αξίας σε όσους ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο και την ανάγκη συνοριακών ελέγχων για όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων.

Αυτά τα θέματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιρλανδία, όπου οι αγροτικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των νέων συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Ο Μπαρνιέ επανέλαβε την προθυμία της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα μια συμφωνία για τα συνοριακά θέματα στην Ιρλανδία.

Ως παράδειγμα εταιρίας με διασυνοριακή αλυσίδα τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του Brexit, ο Μπαρνιέ επικαλέστηκε τις δραστηριότητες της Airbus στην Ουαλία. Η εταιρία βρίσκει προσωπικό από όλη την ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ και βασίζεται στους κανόνες της ΕΕ για να διευκολύνει την αποστολή πτερυγίων για αεροσκάφη στις γραμμές παραγωγής στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2