6 Ιουλίου 2017 ♦ Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς υπουργούς και τις επιχειρήσεις που ζητούν «απρόσκοπτο εμπόριο» με την ΕΕ μετά την αποχώρηση από της Βρετανίας ότι αυτό «δεν είναι δυνατό».

Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι ‘κόκκινες γραμμές’ του Λονδίνου για μια μελλοντική εμπορική σχέση σημαίνουν ότι η Βρετανία αποχωρεί αναμφίβολα από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ενώ μόνο η συμμετοχή και στις δύο επιτρέπει τις ισχύουσες διευθετήσεις για «απρόσκοπτο» εμπόριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως η άρνηση της ΕΕ να παράσχει αποσπασματική πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η επιμονή στον έλεγχο των προτύπων στην ενιαία αγορά ότι «έχουν γίνει πλήρως κατανοητά στην άλλη πλευρά της Μάγχης».

«Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να διατηρήσει όλα τα πλεονεκτήματα – αυτό δεν είναι δυνατόν», δήλωσε. «Έχω ακούσει κάποιους στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να δημιουργήσει μια τελωνειακή ένωση προκειμένου να υπάρχει ‘απρόσκοπτο εμπόριο’ – αυτό δεν είναι δυνατόν».

Τονίζοντας ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία έως ότου η Βρετανία βρεθεί αυτόματα εκτός της ΕΕ στις 30 Μαρτίου του 2019 – ο χρόνος κυλάει, δήλωσε χαρακτηριστικά – ο Μπαρνιέ είπε ότι είναι έτοιμος να διαχειριστεί μια αποτυχία στις συνομιλίες και το ενδεχόμενο «καμίας συμφωνίας» αλλά αυτό θα ήταν καταστροφικό, ιδιαίτερα για τη Βρετανία και ότι δεν βλέπει «καμία εύλογη δικαιολογία» για αυτό.

«Μια δίκαιη συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε ο Μπαρνιέ, παραφράζοντας ένα σύνθημα που έγινε δημοφιλές χάρη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι το να μην υπάρξει καμία συμφωνία είναι καλύτερο από μια κακή συμφωνία.

Ο Μπαρνιέ ζήτησε μια γρήγορη συμφωνία για θέματα προτεραιότητας στις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για να δημιουργηθεί «ένα κλίμα εμπιστοσύνης» προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν τώρα για το Brexit, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις».

«Μια εμπορική συμφωνία με μία χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς περιλαμβάνει εμπόδια», δήλωσε ο Μπαρνιέ. Αναφέρθηκε σε προβλήματα με το φόρο προστιθέμενης αξίας σε όσους ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο και την ανάγκη συνοριακών ελέγχων για όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ζώων και ζωικών προϊόντων.

Αυτά τα θέματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ιρλανδία, όπου οι αγροτικές επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των νέων συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Ο Μπαρνιέ επανέλαβε την προθυμία της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα μια συμφωνία για τα συνοριακά θέματα στην Ιρλανδία.

Ως παράδειγμα εταιρίας με διασυνοριακή αλυσίδα τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω του Brexit, ο Μπαρνιέ επικαλέστηκε τις δραστηριότητες της Airbus στην Ουαλία. Η εταιρία βρίσκει προσωπικό από όλη την ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ και βασίζεται στους κανόνες της ΕΕ για να διευκολύνει την αποστολή πτερυγίων για αεροσκάφη στις γραμμές παραγωγής στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1