10 Μαϊου 2017 ♦ Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, σκηνοθέτης κλασικών ταινιών, όπως «Ο Νονός» και «Αποκάλυψη Τώρα» απέστειλε επιστολή στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ για να ζητήσει στήριξη στο θέμα της «ουδετερότητας στο διαδίκτυο» (net neutrality), η οποία εμποδίζει εταιρείες του διαδικτύου να μπλοκάρουν, να περιορίζουν ή να προσφέρουν «γρήγορες λωρίδες» σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Η oυδετερότητα επιβάλλει στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλους, τους απαγορεύει δηλαδή να παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες, σαν να κινούνται σε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, εάν καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), Ατζίτ Πάι, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει πρότυπο συμπεριφοράς στο διαδίκτυο του 2015 που είχε στόχο να εμποδίζει τους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών από το να ευνοούν το περιεχόμενό τους έναντι των άλλων.
Στην επιστολή που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ από την ομάδα Public Knowledge (Δημόσια Γνώση), ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης δηλώνει ότι το διαδίκτυο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην κυριαρχείται από επιχειρήσεις κολοσσούς, σύμφωνα με το Reuters.
«Το να εμπιστεύεστε στην ηγεσία μεγάλων επιχειρήσεων την καλλιτεχνική κληρονομιά της Αμερικής είναι ένα κρίσιμο λάθος και ήδη είναι ορατό στη “μονοτονία” των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο» σημειώνει.
«Οι αλλαγές που επιδιώκετε στην FCC θα κάνουν την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον επιχειρηματία αδύνατο να διατηρηθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι καμία από τις ταινίες που εμείς ή οι σύγχρονοί μου γνωρίζουμε και τιμάμε δεν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα σε ένα τέτοιο κλίμα» γράφει ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στη σύντομη επιστολή του.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Facebook Inc, η Alphabet Inc και άλλες στηρίζουν την ουδετερότητα στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι εγγυώνται ισότιμη πρόσβαση στο ίντερνετ.
Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, όπως η AT & T Inc, η Verizon Communications Inc και η Comcast Corp, αντιτίθενται σε κανόνες ουδετερότητας στο διαδίκτυο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι καθιστούν πιο δύσκολη τη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης και αποθαρρύνουν την επένδυση στη βελτίωση της πρόσβασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα: By Gerald Geronimo, CC BY-SA 2.0, Link