15 Απριλίου 2017 ♦ Δυτικά κράτη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το κουρδικό ζήτημα στην προσπάθειά τους να τεμαχίσουν τη Συρία, υποστήριξε χθες η Μπουθάγινα Σααμπάν, σύμβουλος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για πολιτικές υποθέσεις και τα μέσα ενημέρωσης.
«Η δυτική στρατηγική έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι η Συρία πρέπει να κατατμηθεί», είπε. «Όμως υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία επιβεβαιώνει την ανάγκη να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», επισήμανε η Σααμπάν.
«Δεν επιδιώκουν όλοι οι Κούρδοι αυτονομία», ανέφερε η Σααμπάν. «Σε πολλές περιοχές της Συρίας, διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες ζουν πλάι-πλάι, αν όλες απαιτούσαν ανεξαρτησία η χώρα θα κατέρρεε».
Οι αρχές της Συρίας είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τη χώρα ενωμένη, υποστήριξε ακόμη η σύμβουλος του προέδρου Άσαντ. «Συνεχίζουμε τον διάλογο με ένα τμήμα των Κούρδων που ζει στις ανατολικές περιοχές» της εμπόλεμης χώρας, ανέφερε η Σααμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μαγιαντίν.
Η Σααμπάν έκρινε εξάλλου νωρίτερα χθες σε μια συνέντευξη Τύπου ότι τα πυραυλικά πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία επιδείνωσαν τις προοπτικές διευθέτησης της κρίσης στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης.
«Το αμερικανικό πλήγμα ήταν μια πολύ σοβαρή κίνηση, περιπλέκει σημαντικά τις προοπτικές για τις συνομιλίες της Γενεύης. Αν η επίθεση των ΗΠΑ συνεχιστεί, η στάση μας θα αλλάξει, πολύ περισσότερο διότι οι τρομοκράτες και οι υποστηρικτές τους δεν επιδιώκουν μια λύση», είπε.
«Τι είδους αντιπολίτευση μπορεί να υποστηρίζει πλήγματα εναντίον της πατρίδας της; Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την υποστήριξη που εξέφρασε η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων στα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα της 7ης Απριλίου.
Αναφερόμενη στις κατηγορίες ότι η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, η Σααμπάν τη χαρακτήρισε «παράλογη».
«Είναι γνωστό ότι τα χημικά όπλα (του συριακού στρατού) απομακρύνθηκαν από τη Συρία το 2013 και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων το επιβεβαίωσε», τόνισε. «Αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε πως τέτοια όπλα βρίσκονταν στα χέρια του συριακού στρατού, γιατί να τα χρησιμοποιούσε εναντίον άοπλων ανθρώπων, παιδιών και ηλικιωμένων; Αυτό είναι εντελώς παράλογο», πρόσθεσε.
«Ακολούθησε η (αμερικανική) επιδρομή στο αεροδρόμιο (της βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας) αλ Σαϊράτ», συνέχισε. «Δεν υπήρχαν ούτε αέριο ούτε χημικά όπλα εκεί, αλλά η αμερικανική εκδοχή αναπαρήχθη αμέσως από τα ΜΜΕ, και πλέον κάτι που δεν συνέβη ποτέ παρουσιάζεται σαν αληθινό γεγονός», κατήγγειλε η Σααμπάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ