23 Οκτωβρίου 2017 ♦ Δεν αποκλείεται στο μέλλον, χάρη σε μια νέα επαναστατική βρετανική εφεύρεση, να δούμε μια νέα «απογειωμένη» γαστρονομική μόδα: τροφές που θα αιωρούνται και θα καταλήγουν μόνες τους στο στόμα μας, αντί αυτό να πηγαίνει προς το φαγητό. Και, επιπλέον, χάρη στην αιώρησή τους, τα τρόφιμια θα παίρνουν νέες καλύτερες γεύσεις.
Ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Μπρίστολ δημιούργησαν ένα «σύστημα ανέπαφης παράδοσης τροφής», το οποίο χρησιμοποιεί υπερήχους για την αιώρηση μικρών ποσοτήτων φαγητού και ποτού.
Με τη νέα συσκευή μπορεί να αλλάξει ακόμη και η παραδοσιακή διαδικασία της γευσιγνωσίας, καθώς π.χ. σταγόνες κρασιού είναι δυνατό να αιωρηθούν στη μέση του αέρα και μετά να καταλήξουν στη γλώσσα του ανθρώπου.
Το καινοτόμο σύστημα TastyFloats υπόσχεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, «νέες γαστρονομικές εμπειρίες», αλλά θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και σε άλλα πεδία, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες που παρέχουν η επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα και τα βιντεοπαιγνίδια.
Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι οι αιωρούμενες τροφές έχουν πιο έντονες γεύσεις και είναι πιο ευχάριστες (π.χ. το πικρό γίνεται λιγότερο δυσάρεστο). Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να παρακινήσει τους σεφ όλου του κόσμου να δείξουν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνολογία και να πειραματισθούν μαζί της στην κουζίνα τους.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσι Θανχ Βι του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Υπολογιστή-Ανθρώπου της Σχολής Μηχανικών και Πληροφορικής του Σάσεξ, «οι περισσότεροι είμαστε γνώστες της μοριακής γαστρονομίας, που αλλάζει τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της τροφής για να δημιουργήσει νέες γευστικές εμπειρίες. Επίσης, μερικοί κορυφαίοι σεφ ήδη παρουσιάζουν αιωρούμενα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούν τη δύναμη του μαγνητισμού για να ανυψώσουν το πιάτο μάλλον, παρά το φαγητό. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι εφικτό να κάνουμε τις ίδιες τις μπουκιές και τις γουλιές να αιωρούνται».
Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνούς μορφοτροπείς (transducers) υπερήχων, που δημιουργούν ένα στατικό κύμα υπερήχων. Τα κύματα αυτά 'χειραγωγούνται' με τέτοιο τρόπο, που δρουν ως ακουστικά ολογράμματα, δημιουργώντας έτσι αόρατα σχήματα, τα οποία παγιδεύουν ένα αντικείμενο στη μέση του αέρα.
Αλλάζοντας το σχήμα αυτών των ακουστικών ολογραμμάτων κατά βούληση, είναι εφικτό μια μπουκιά φαγητού ή μια γουλιά ποτού όχι μόνο να αιωρείται μένοντας ακίνητη, αλλά να κινηθεί «μαγικά» προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνη της να παραδοθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο - π.χ. σε ένα ανοιχτό στόμα!
Η τεχνολογία είναι δυνατό να ρυθμιστεί, έτσι ώστε είτε να παραδίδει φαγητά με συγκεκριμένη σειρά, π.χ. πρώτα μπουκιές τυριού και μετά γουλιές κρασιού, είτε ταυτόχρονα, π.χ. μαζί καφέ με γάλα.
Προς το παρόν, το σύστημα TastyFloats μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει μόνο μικρές ποσότητες στερεάς ή υγρής τροφής. Στόχος των ερευνητών είναι να το βελτιώσουν, ώστε στο μέλλον να κάνει το ίδιο με μεγαλύτερες ποσότητες - οπότε θα «απογειωθεί» στην κυριολεξία η κουζίνα.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ.
Παύλος Δρακόπουλος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα: Αιωρούμενη τροφή | Πηγή: Πανεπιστήμιο Σάσεξ