facial recognition

24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil Liberties Union - ACLU) υπέβαλε επίσημη καταγγελία εναντίον της αστυνομίας του Ντιτρόιτ για αυτό που όπως λέει είναι το πρώτο γνωστό παράδειγμα μιας λανθασμένης σύλληψης που προκλήθηκε λόγω ελαττωματικής τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Ο Robert Julian-Borchak Williams, ένας αφροαμερικάνος πολίτης, συνελήφθη αφ'ότου ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου τον ταυτοποίησε λόγω λανθασμένης λειτουργίας με εικόνες από κάμερα ασφαλείας ενός κλέφτη. Οι New York Times αναφέρουν ότι το ACLU ζήτησε την ακύρωση της υπόθεσης του Williams και την διαγραφή του από τις ποινικές βάσεις δεδομένων του Ντιτρόιτ - κάτι στο οποίο οι εισαγγελείς συμφώνησαν.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει επικριθεί εδώ και χρόνια, με τους ερευνητές να δείχνουν ότι λειτουργεί προκατειλημμένα έναντι μελών διαφορετικών φυλών και εθνών. Η χρήση της πάντως, από τις δυνάμεις ασαφαλείας έχει γίνει ακόμη πιο αμφιλεγόμενη τις τελευταίες εβδομάδες μετά από διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Τώρα, η υπόθεση του Williams δείχνει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν η ελαττωματική τεχνολογία πάει χέρι-χέρι με την κακή αστυνομική έρευνα.

Η δίωξη του Williams τελικά απορρίφθηκε «χωρίς να γίνει προκαταρκτική εξέταση»

Οι NYT αναφέρουν ότι η ληστεία, για την οποία που κατηγορήθηκε ο Williams πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, μία εικόνα από το βίντεο ασφαλείας του καταστήματος μεταφορτώθηκε στη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου της πολιτείας του Μίσιγκαν. Αυτό δημιούργησε μια αλληλουχία συγκρίσεων μεταξύ φωτογραφιών, που αργότερα παρασχέθηκαν ως μέρος ενός εγγράφου στο οποίο αναφερόταν ανέφερε ότι δεν ήταν «πιθανή αιτία σύλληψης». Ωστόσο, οδήγησε στο να συμπεριληφθεί ο Williams σε μια σειρά φωτογραφιών που παρουσιάστηκε στον φύλακα ασφαλείας του καταστήματος. Αυτός ο φύλακας, που όπως λέει η ACLU δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ληστείας, υπέδειξε τον Williams.

Η ταυτοποίηση οδήγησε στην σύλληψη του Williams έξω από το σπίτι του τον Ιανουάριο, μετά την οποία κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για 30 ώρες συνολικά. Ο Williams είπε ότι κατά την διάρκεια της κατάθεσής του σην αστυνομία, κράτησε μια φωτογραφία του κλέφτη δίπλα στο πρόσωπό του και μετά από αυτό ένας από τους ντετέκτιβ είπε, «ο υπολογιστής πρέπει να έκανε λάθος».

Παρά το ότι η δίωξη του Williams απορρίφθηκε δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, «χωρίς προανάκριση», παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα του να κατηγορηθεί ξανά, σημειώνουν οι NYT. Επιπλέον, το ACLU λέει ότι ως αποτέλεσμα της σύλληψης, το δείγμα DNA του Williams, οι φωτογραφίες της σήμανσης (mugshot) και τα δακτυλικά του αποτυπώματα βρίσκονται πλέον στο αρχείο και ότι η σύλληψή του είναι καταγεγραμμένη.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντιτρόιτ δήλωσε στους NYT ότι το υπουργείο είχε αποδεχθεί την απόφαση του εισαγγελέα να απορρίψει την υπόθεση και ότι από τον Ιούλιο του 2019, η πολιτική του υπουργείου ήταν να χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου μόνο για τη διερεύνηση βίαιων εγκλημάτων.

Η ιστορία του Williams έρχεται στην δημοσιότητα καθώς πολλές κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των IBM, Microsoft και Amazon, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν ή θα θέσουν σε παύση το έργο αναγνώρισης προσώπου για την αστυνομία. "Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε έναν εθνικό διάλογο σχετικά με το εάν και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από τις εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Arvind Krishna νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί για την αναγνώριση προσώπου λένε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο μορατόριουμ στη χρήση της τεχνολογίας και ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί απλώς να περιμένουν να καταλαγιάσει ο προκληθείς θόρυβος, πριν αρχίσουν να πωλούν τα αντίστοιχα προϊόντα τους ξανά στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Όπως υπογραμμίζει η υπόθεση του Williams, οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μια λανθασμένη σύλληψη στη ζωή κάποιου είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

«Οι κόρες μου δεν μπορούν να ξεχάσουν την εικόνα μου να μπαίνω στο περιπολικό με χειροπέδες, γράφει ο Williams. «Αλλά μπορούν να με δουν να χρησιμοποιώ αυτήν την εμπειρία για να φέρω κάτι καλό στον κόσμο. Αυτό σημαίνει να βοηθήσω να διασφαλιστεί ότι οι κόρες μου δεν θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο όπου η άδεια οδήγησης ή οι φωτογραφίες τους στο Facebook θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στόχευση, παρακολούθηση ή οποιαδήποτε βλάβη τους.»

 

Εικόνα: pixabay.com

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2