3 Αυγούστου 2017 ♦ Μια ποσότητα μονοκυτταρικής πρωτεΐνης έχει παραχθεί ήδη με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα σε μια κοινή έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Lappeenranta (LUT) και του φινλανδικού Κέντρου Τεχνικών Ερευνών VTT.

Η πρωτεΐνη που παράγεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να με επιπλέον επεξεργασία να  χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο για κατανάλωση από ανθρώπους ή ζωοτροφή. Η μέθοδος αυτή απελευθερώνει την παραγωγή τροφίμων από τους περιορισμούς που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η ηλιακή.

"Στην πράξη, όλες οι πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες από τον αέρα. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα σε, ερήμους και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παροχή τροφής. "Μιά πιθανή εφαρμογή, θα ήταν ένας οικιακός αντιδραστήρας, όπου ο θα μπορούσε να παραχθεί η απαραίτητη πρωτεϊνη", εξηγεί ο Juha-Pekka Pitkänen, επικεφαλής του προγράμματος στο VTT.

Η πρωτεΐνη που δημιουργείται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο ζωοτροφής, απελευθερώνοντας έτσι εκτάσεις γης για άλλους σκοπούς, όπως η δασοκομία. Επιτρέπει την παραγωγή τροφίμων όπου και όταν απαιτείται.

"Σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία, η μέθοδος παραγωγής που βρίσκεται υπό εξέλιξη δεν απαιτεί εκτάσεις με συγκεκριμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά, όπως η σωστή θερμοκρασία, η υγρασία ή ένας συγκεκριμένος τύπος εδάφους. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής ζωοτροφών που θα απαιτούσε μία εγκατάσταση μεγέθους ενός εμπορευματοκιβωτίου (container) στο αγρόκτημα. Η μέθοδος επίσης δεν απαιτεί χρήση εντομοκτόνων και άλλων τοξικών ουσιών για την καταπολέμηση παρασίτων. Μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται σαν θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιείται στην κλειστή διαδικασία. Αυτό μας επιτρέπει να αποφύγουμε τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ή σχηματισμό αερίων που εντείνουν το φαινόμενο θερμοκηπίου", λέει ο καθηγητής Jero Ahola του LUT.

Jero Ahola (Φωτογραφία: Τeemu Leinonen / LUT)

Δέκαπλάσια ενεργειακή απόδοση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, η διαδικασία δημιουργίας τροφίμων από ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι σχεδόν 10 φορές πιο αποδοτική από την κατανάλωση ενέργειας από την κοινή φωτοσύνθεση, η οποία χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σόγιας και άλλων προϊόντων. Προκειμένου το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό, η διαδικασία παραγωγής πρέπει να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική. Επί του παρόντος, η παραγωγή ενός γραμμαρίου πρωτεΐνης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας εργαστηριακό εξοπλισμό που έχει περίπου το μέγεθος ενός φλιτζανιού καφέ.

Το επόμενο βήμα που στοχεύουν να υλοποιήσουν οι ερευνητές είναι να ξεκινήσει η πιλοτική παραγωγή του προϊόντος. Σε αυτό στάδιο, το υλικό θα παράγεται σε επαρκείς ποσότητες για την ανάπτυξη τροφίμων και ζωοτροφών και τον έλεγχό τους. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων.

"Σήμερα, εστιάζουμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας: τελειοποίηση των αντιδραστήρων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και καλλίτερο έλεγχο στην διαδικασία. Ο έλεγχος της διαδικασίας περιλαμβάνει προσαρμογή και μοντελοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερο των μικροβίων. Η ιδέα είναι να καταλήξουμε σε ένα προϊόν μεγάλης αποδοχής, με όλο και πιο χαμηλή τιμή. Το χρονοδιάγραμμα για την εμπορευματοποίηση εξαρτάται από την οικονομία", δηλώνει ο Ahola.

Juha-Pekka Pitkänen

50% πρωτεΐνη

"Μακροπρόθεσμα, η πρωτεΐνη που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και στα προϊόντα όπως είναι. Το μείγμα είναι πολύ θρεπτικό, με περισσότερο από 50% πρωτεΐνη και 25% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο 25% αποτελείται από λιπαρά και νουκλεϊκά οξέα. Η σύσταση του τελικού προϊόντος μπορεί να τροποποιηθεί με την αλλαγή των οργανισμών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή", εξηγεί ο Pitkänen.

Η μελέτη αποτελεί μέρος του ερευνητικού έργου για την ανανεώσιμη ενέργεια που πραγματοποιείται από κοινού από το LUT και την VTT. Ο στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ενεργειακού συστήματος που είναι πλήρως ανανεώσιμο και χωρίς εκπομπές ρύπων. Η μελέτη "Τρόφιμα από την ηλεκτρική ενέργεια" χρηματοδοτείται από την Ακαδημία της Φινλανδίας και διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Πηγή: LUT

Εικόνες: VTT Laboratories

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2