9 Οκτωβρίου 2017 ♦ Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA) καλεί ομάδες μαθητών έως 19 χρονών από όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν στον δεύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Astro Pi 2017-18» και να έχουν έτσι την ευκαιρία να δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή, ο οποίος αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος της Βρετανίας και την ESA. Οι μαθητές πρέπει να δημιουργήσουν μια ομάδα από δύο έως έξι άτομα και -με τη βοήθεια των καθηγητών τους- να εργασθούν από κοινού σαν επιστήμονες του διαστήματος για να σχεδιάσουν ένα δικό τους πείραμα.
Υπάρχουν δύο θέματα για τις ομάδες 'Mission Space Lab' προκειμένου να επιλέξουν:
- «Η ζωή στο διάστημα»: Θα χρησιμοποιήσουν το Astro Pi Vis («Ed») στην ηλεκτρονική μονάδα Columbus. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους αισθητήρες, αλλά όχι να εγγράψουν εικόνες ή βίντεο.
- «Η ζωή στη Γη»: Θα χρησιμοποιήσουν το Astro Pi IR («Izzy»), το οποίο θα στραφεί προς τη Γη μέσα από ένα παράθυρο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους αισθητήρες και την κάμερα.
Ο κώδικας που θα αναπτύξουν, θα μεταφορτωθεί στον ISS και θα εκτελείται για τρεις ώρες (δύο τροχιές). Όλα τα δεδομένα που καταγράφει ο κώδικας στο διάστημα, θα ληφθούν και θα επιστραφούν στις ομάδες για ανάλυση. Στη συνέχεια, θα υποβάλουν μια σύντομη έκθεση σχετικά με τα ευρήματά τους.
Η αποστολή του "Mission Space Lab" είναι ανοιχτή έως τις 29 Οκτωβρίου 2017 και όσες ομάδες θα γίνουν δεκτές, θα συνεχίσουν τα έργα τους στο 2018.
Στον περσινό πρώτο διαγωνισμό Astro Pi, ανάμεσα στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην τελευταία τρίτη φάση, υπήρχαν πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία, ενώ τέσσερις ακόμη ελληνικές ομάδες ήσαν ανάμεσα σε αυτές που διακρίθηκαν κατά τη δεύτερη φάση. Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.800 μαθητές, οι οποίοι σχεδίασαν πειράματα για τον ISS.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ