7 Απριλίου 2017 ♦ Μαθητές, φοιτητές, νέες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και ερευνητές καλούνται να υποβάλουν τις ιδέες τους στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, το ClimateLaunchpad, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης παγκοσμίως, επιστρέφει και φέτος, ψάχνοντας για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας και καινοτομίας.
Όσοι έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να τις υποβάλουν μέχρι τις 10 Μαΐου, 2017, μέσω της ιστοσελίδας http://climatelaunchpad.org/application-form/.
Ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή, και έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι για ακόμη μία φορά η Chysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών. Σημειώνεται, ότι ο περσινός τελικός, στο Ταλίν της Εσθονίας, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική ομάδα Cryotap συγκαταλέχθηκε στις 10 καλύτερες της Ευρώπης.
Για να φτάσει μία ομάδα στον παγκόσμιο εελικό και να εκπροσωπήσει τη χώρα της, θα πρέπει πρώτα να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων θα επιλεγούν μέχρι και δέκα συμμετοχές από την κάθε χώρα, οι οποίες θα περάσουν από ένα εντατικό διήμερο «bootcamp». Οι τρεις κορυφαίοι φιναλίστ θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στον παγκόσμιο τελικό, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Λεμεσό. Θα συμμετάσχουν πάνω από 100 ομάδες, από 35 και πλέον χώρες, παρουσιάζοντας την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής.
Οι δέκα καλύτερες ομάδες που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των πράσινων startups, και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα του παγκόσμιου τελικού θα λάβει, επίσης, ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει 2.500 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC: Αστικές Αεροφόρες Μεταλλάξεις, Αειφόρος Χρήση Γης, Αειφόρος Παραγωγή και Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ