18 Οκτωβρίου 2017 ♦ «Τα τελευταία τρία χρόνια, είκοσι τρεις χώρες, πολιτείες και μητροπόλεις εγκατέλειψαν πλήρως ή έθεσαν χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκατάλειψης του άνθρακα ως το 2030, ενώ από το 2010 έχουν ακυρωθεί επενδύσεις σε ανθρακικές μονάδες συνολικού ύψους 432 δισ. δολαρίων», σύμφωνα με νέα έρευνα της Greenpeace.
Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, «σε αυτήν την - αδιανόητη ακόμα και λίγα χρόνια νωρίτερα - εικόνα ταχείας απεξάρτησης από τον άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντικό ρόλο παίζει η δέσμευση μεγάλων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, να στηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού και να ακυρώσουν εκατοντάδες σχέδια για νέες ανθρακικές μονάδες».
Ταυτόχρονα, «όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. Η τάση αυτή που παρατηρείται επίσης στην Ευρώπη και σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια».
«Η Ελλάδα έχει μία ιστορική ευκαιρία να συνταχθεί με τις προοδευτικές χώρες που γυρνούν την πλάτη στο κάρβουνο. Με τόσο πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, η χώρα μας έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στην γρήγορη ενεργειακή μετάβαση σε φθηνότερες και καθαρές πηγές ενέργειας και να αλλάξει τα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Το μόνο που μας λείπει είναι η πολιτική βούληση», αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στο +1,5°C με σοβαρές (>50%) πιθανότητες, απαιτεί την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050 και από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η Greenpeace, καλεί την κυβέρνηση να συνταχθεί με τις προοδευτικές χώρες που θέτουν χρονοδιάγραμμα οριστικής απεξάρτησης από τον άνθρακα ως το 2030 και να ετοιμάσει ενεργειακό σχεδιασμό για 100% καθαρή ενέργεια στο σύνολο της οικονομίας το αργότερο ως το 2050.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, πέντε χώρες, πολιτείες ή πόλεις έχουν απεξαρτηθεί τελείως από τον άνθρακα (Σκωτία, Βέλγιο, Καλιφόρνια,, Πεκίνο, Οντάριο), ενώ τρεις από τις χώρες της G7 και 8 χώρες της Ε.Ε. έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης.
Αναλυτικά οι χώρες και οι πόλεις που έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βερολίνο, Γαλλία, Δελχί, Ηνωμένο Βασίλειο, Καλιφόρνια, Καναδάς, Κονέκτικατ, Μασαχοουσέτη, Νέα Υόρκη, Νέα Ζηλανδία, Νέο Μεξικό, Ολλανδία, Οντάριο, Όρεγκον, Ουάσιγκτον, Πεκίνο, Πορτογαλία, Σκωτία, Σουηδία, Φινλανδία, Χαβάη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ