31 Μαϊου 2017 ♦ Αν όλα στον κόσμο κάποια μέρα πάνε στραβά λόγω μιας μαζικής καταστροφής, λόγω της κλιματικής αλλαγής ή λόγω ενός πυρηνικού πολέμου και κάποια μέρη της γης γίνουν μη κατοικήσιμα, η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας θα παίξει το ρόλο του διασώστη.
Είναι κρυμμένη σε βάθος, περίπου 400 πόδια μέσα σε ένα βουνό που βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί, ανάμεσα στη Νορβηγία και το Βόρειο Πόλο. Μέσα σε αυτή την «κιβωτό» υπάρχουν σπόροι από όλον τον κόσμο. Προστατεύεται διαρκώς και διατηρείται σε μία σταθερή θερμοκρασία για να παραμένουν ανέπαφοι οι σπόροι.
Ωστόσο, οι ακραίες θερμοκρασίες στην Αρκτική αυτό το χειμώνα που έχουν συνδυαστεί με σφοδρές βροχοπτώσεις αντί για χιονοπτώσεις προκάλεσαν λιώσιμο των πάγων στο τούνελ που οδηγεί στην κρύπτη με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα αντέξει η «κιβωτός» από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, δηλώνει ότι η απουσία πάγου στο τούνελ δεν είχε προβλεφθεί. Το νερό της βροχής μπήκε μέσα στο τούνελ και τελικά έγινε πάγος τον οποίο κατάφεραν να σπάσουν οι επιστήμονες, αλλά η ανησυχία για την ανθεκτικότητα της «κιβωτού» παραμένει.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ κατασκευάστηκε το 2008 από τη νορβηγική κυβέρνηση υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που εξαφανιστούν πηγές τροφίμων λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα: By Bjoertvedt - Own work, CC BY-SA 3.0, Link