Attica Bank

15 Μαϊου 2017 ♦  Την έγκριση της γενικής συνέλευσης της Attica Bank έλαβε η συμφωνία με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) μέσω της οποίας η τράπεζα αναθέτει στην βρετανική εταιρεία τη διαχείριση καταγγελμένων δανείων ύψους 1,331 δισ. ευρώ ενώ η Aldridge θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση, επισήμαναν ότι η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην τράπεζα να κλείσει δύο ζητήματα: να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση που εκκρεμεί από τα τέλη του 2015 και να απαλλαγεί από το βάρος της διαχείρισης των δανείων που έχουν καταγγελθεί.

Με τον τρόπο αυτό η Attica Bank γυρίζει σελίδα καθώς περνά σε επόμενη φάση με στόχο την ανάπτυξη, με προτεραιότητες να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, να αξιοποιήσει δυνατότητες χρηματοδότησης από συνεργασίες με ευρωπαϊκούς οργανισμούς και να βελτιώσει τα προϊόντα της.

Η διοίκηση της Attica Bank παρουσίασε αναλυτικά τη συμφωνία, η οποία εκπονήθηκε το προηγούμενο διάστημα με στόχο να καλύψει το διπλό στόχο: της ανακεφαλαιοποίησης και της ανάθεσης της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικότερα, η Attica Bank θα μεταφέρει χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ποσού 1.331,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εκδώσει δύο ομόλογα που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των δανείων, ένα senior note ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. ευρώ που έχει και προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή, και ένα junior note ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια για τα οποία έχει ληφθεί έγκριση καταγγελίας μέχρι 31/03/2017 από τα αρμόδια εγκριτικά κλιμάκια της τράπεζας και για τα οποία έχουν ακολουθηθεί πλήρως οι διαδικασίες του Κώδικα Δεοντολογίας ενώ δεν περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών ομάδων.

Η Attica Bank έχει ιδρύσει εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων με την ονομασία Θεά Άρτεμις, η οποία θα συνάψει με το SPV σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων επταετούς διάρκειας. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης με καταβολή ποσού αντίστοιχου της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής του στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης.

Μετά η Attica Bank θα πωλήσει στον επενδυτή το junior note έναντι 70 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου. Καθώς το junior note είναι καλυμμένο με προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, η τράπεζα, αναγνωρίζοντας ισόποσο κέρδος, ανακεφαλαιοποιείται πλήρως και το ανωτέρω ποσό προσμετράται ως Tier 1 στα κεφάλαιά της. Παράλληλα η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του senior ομολόγου ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίστηκε τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν είναι καταγγελμένα, κατά 92% επιχειρηματικά και δεν περιλαμβάνουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών ομάδων ενώ έχει τηρηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Η συναλλαγή αυτή οδηγεί σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 14,8% σε 17%, επιτρέπει στην τράπεζα να απεμπλακεί από τον ELA και να χρηματοδοτείται εφεξής από την ΕΚΤ, καθώς και να επικεντρωθεί στη διαχείριση των προβληματικών δανείων με περισσότερους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, και εφόσον προχωρήσουν κατά το χρονοδιάγραμμα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Attica Bank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

 • Τι είναι το bitcoin; +

  To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

  Read More
 • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

  Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

  Read More
 • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

  Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

  Read More
 • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

  Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

  Read More
 • 1
 • 1
 • 2