Attica Bank

15 Μαϊου 2017 ♦  Την έγκριση της γενικής συνέλευσης της Attica Bank έλαβε η συμφωνία με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) μέσω της οποίας η τράπεζα αναθέτει στην βρετανική εταιρεία τη διαχείριση καταγγελμένων δανείων ύψους 1,331 δισ. ευρώ ενώ η Aldridge θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση, επισήμαναν ότι η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην τράπεζα να κλείσει δύο ζητήματα: να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση που εκκρεμεί από τα τέλη του 2015 και να απαλλαγεί από το βάρος της διαχείρισης των δανείων που έχουν καταγγελθεί.

Με τον τρόπο αυτό η Attica Bank γυρίζει σελίδα καθώς περνά σε επόμενη φάση με στόχο την ανάπτυξη, με προτεραιότητες να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, να αξιοποιήσει δυνατότητες χρηματοδότησης από συνεργασίες με ευρωπαϊκούς οργανισμούς και να βελτιώσει τα προϊόντα της.

Η διοίκηση της Attica Bank παρουσίασε αναλυτικά τη συμφωνία, η οποία εκπονήθηκε το προηγούμενο διάστημα με στόχο να καλύψει το διπλό στόχο: της ανακεφαλαιοποίησης και της ανάθεσης της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικότερα, η Attica Bank θα μεταφέρει χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ποσού 1.331,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εκδώσει δύο ομόλογα που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των δανείων, ένα senior note ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. ευρώ που έχει και προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή, και ένα junior note ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια για τα οποία έχει ληφθεί έγκριση καταγγελίας μέχρι 31/03/2017 από τα αρμόδια εγκριτικά κλιμάκια της τράπεζας και για τα οποία έχουν ακολουθηθεί πλήρως οι διαδικασίες του Κώδικα Δεοντολογίας ενώ δεν περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών ομάδων.

Η Attica Bank έχει ιδρύσει εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων με την ονομασία Θεά Άρτεμις, η οποία θα συνάψει με το SPV σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων επταετούς διάρκειας. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης με καταβολή ποσού αντίστοιχου της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής του στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης.

Μετά η Attica Bank θα πωλήσει στον επενδυτή το junior note έναντι 70 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου. Καθώς το junior note είναι καλυμμένο με προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, η τράπεζα, αναγνωρίζοντας ισόποσο κέρδος, ανακεφαλαιοποιείται πλήρως και το ανωτέρω ποσό προσμετράται ως Tier 1 στα κεφάλαιά της. Παράλληλα η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του senior ομολόγου ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίστηκε τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν είναι καταγγελμένα, κατά 92% επιχειρηματικά και δεν περιλαμβάνουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών ομάδων ενώ έχει τηρηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Η συναλλαγή αυτή οδηγεί σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 14,8% σε 17%, επιτρέπει στην τράπεζα να απεμπλακεί από τον ELA και να χρηματοδοτείται εφεξής από την ΕΚΤ, καθώς και να επικεντρωθεί στη διαχείριση των προβληματικών δανείων με περισσότερους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, και εφόσον προχωρήσουν κατά το χρονοδιάγραμμα οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Attica Bank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

 • Τι είναι το bitcoin; +

  To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

  Read More
 • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

  Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

  Read More
 • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

  Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

  Read More
 • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

  Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

  Read More
 • 1
 • 1