3 Ιανουαρίου 2018 ♦ Το προηγούμενο διάστημα, η αξία του ripple εκτοξεύθηκε, στρέφοντας τους προβολείς επάνω του.
Το ripple πλέον, το οποίο είναι γνωστό και με τα αρχικά XPR, 'αξίζει' περίπου 2,6 δολάρια ΗΠΑ με την συνολική του αξία στην αγορά (market cap) να ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια! Σημειώστε ότι πριν ένα μήνα το ripple είχε αξία ανταλλαγής μόλις 25 cents του δολαρίου.
Τί διαφορετικό έχει από το bitcoin θα ρωτήσουν πολλοί. Η βασικότερη διαφορά του είναι ότι δεν πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο νόμισμα, αλλά είναι πλήρως ελεγχόμενο από μία εταιρεία, την Ripple με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, πολλά στελέχη της οποίας μετατράπηκαν σε πολυεκατομμυριούχους μετά την απότομη αύξηση της αξίας του.
Σχετικά με την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω του, είναι 'κλασική' εφαρμογή αλυσίδας τομέων (blockchain), στην οποία καταγράφονται όλες οι συναλλαγές που εκτελούνται - και να μην το κρύψουμε... εκτελούνται ταχύτατα!
Η Ripple ξεκίνησε τις εργασίες της το 2012 παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες για διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων. Αντίθετα από ότι συμβαίνει με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, η ψηφιακή πλατφόρμα του συνεργάζεται επίσημα με τραπεζικούς κολοσσούς όπως οι Bank of America, UBS, Santander και άλλες.
Το περασμένο διάστημα, αρκετές εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα υιοθέτησαν την τεχνολογία της Ripple ωθώντας την αξία του ripple στα ύψη.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ripple είναι τα χαμηλά τέλη συναλλαγών, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό ανταγωνιστή του bitcoin σε αυτόν τον τομέα, όμως κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει τα γεγονότα:
Το ripple δεν δημιουργείται με διαδικασία εξόρυξης από τους χρήστες όπως το bitcoin, αντιθέτως η εταιρεία έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η Ripple δημιούργησε 'εσωτερικά' 100 δισεκατομμύρια νομίσματα, 'ρίχνοντας' στην κυκλοφορία μέχρι στιγμής 38 δισεκατομμύρια από αυτά. Υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον παροχής στην αγορά ενός δισεκατομμυρίου ripple κάθε μήνα γεγονός όμως που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε φαινόμενα 'κορεσμού. Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να πιέσει την αξία του προς τα κάτω, αφήνοντας τους 'επενδυτές' των τελευταίων ημερών ξεκρέμαστους και τους δημιουργούς του πανευτυχείς πάμπλουτους!
Για να δούμε... θα το ξαναδούμε το έργο;