30 Μαρτίου 2017 ♦ Κέρδη μετά από φόρους 42,3 εκατ. ευρώ το 2016, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank ενισχυμένα από αναβαλλόμενο φόρο επί ζημιών που αναγνωρίζονται φορολογικά και της θετικής συνεισφοράς των διακοπεισών δραστηριοτήτων.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης ανέφερε ότι το 2016 η Alpha Bank πέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προβλέψεις 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. «Το υψηλότερο καθαρό περιθώριο τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα οργανικά μας αποτελέσματα, ενώ διατηρήσαμε την ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση και προχωρήσαμε σε περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού. Η χρηματοδότησή μας από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσαμε να διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδοτήσεώς μας, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, κατά το 2016, σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της τραπέζης, ως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρήσαμε με επιτυχία στην αποεπένδυση από μη κύριες δραστηριότητες στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Μαντζούνης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank επισημαίνει όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας ότι σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ τέθηκαν οι στόχοι για τη μείωση του συνόλου τους. «Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενομένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως», τονίζει ο κ.Μαντζούνης,
Στις κύριες εξελίξεις αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρονται:
- η αποκατάσταση της κερδοφορίας το 2016 ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του αποτελέσματος προ προβλέψεων και της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου
- τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1.190,6 εκατ., ευρώ παρά τη μείωση του ενεργητικού κατά 4,4 δισ., ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας.
- το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης το 2016 και ανήλθε σε 2,9%. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων μειώθηκε σε 48,2% από 50,2% το προηγούμενο έτος.
- η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης κατά 30 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 17,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.
- η κεφαλαιακή θέση επηρεάζεται θετικά από τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου.
- ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της τράπεζας αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσεως σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ' όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.
- τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 8,7 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 5,66 ευρώ.
- οι σημαντικές εισροές καταθέσεων 1,4 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο 2016, τάση που ανεστράφη, εν μέρει, στις αρχές του 2017, λόγω εποχικότητας αλλά και αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
- Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το δ' τρίμηνο 2016 κατά 2,5 δισ. σε 18,3 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, της μείωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής τιτλοποιήσεως δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ., μειωμένη κατά 6,5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο 2015. Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση.
- Οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση με τον Δείκτη Καθυστερήσεων να ανέρχεται σε 38,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 69%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Καλύψεως των Δανείων σε Καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 125%.
- Η πτώση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 77% σε ετήσια βάση για το 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,7 δισ. ευρώ
- Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το δ΄ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 303,9 εκατ. και αντιστοιχούν σε 201 μονάδες βάσης, ενώ για το 2016, συνολικά, οι προβλέψεις αντιστοιχούν σε 191 μονάδες βάσεως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ