23 Μαϊου 2017 ♦  Ορόσημο στην μακρόχρονη ιστορία της εταιρείας εισαγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών ΑΜΒΥΞ αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, ο εφετινός εορτασμός των 100 χρόνων.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, Γιάννη Αρτινό, στοχεύει στα επόμενα τρία χρόνια να είναι η νούμερο ένα εταιρεία του κλάδου των ποτών στην Ελλάδα.

Έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η ΑΜΒΥΞ συνεργάζεται με 20 οίκους που αντιπροσωπεύουν, παγκοσμίως, ετήσιο τζίρο πάνω από 80 δισ. ευρώ και διαχειρίζεται 70 και πλέον κορυφαία διεθνή και ελληνικά brands αλκοολούχων ποτών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η ΑΜΒΥΞ, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο διανομής, που αποτελείται από 700 χονδρεμπόρους και περίπου 5.000 σημεία πώλησης, έχει ενισχύσει την ελληνική οικονομία με 375 εκατ. ευρώ σε άμεσους φόρους. Επίσης, διανέμει 70 και πλέον μάρκες στην ελληνική αγορά, από πέντε διαφορετικές ηπείρους και από 20 διαφορετικές χώρες, ενώ διακινεί 15.000.000 φιάλες κάθε χρόνο.

Στόχος της διοίκησης και το 2017 είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρτινό, η ανάπτυξη νέων συνεργασιών προκειμένου να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. «Υπάρχουν σήματα που έχουν ενδιαφέρον ανάληψης της διανομής. Είμαστε σε συζητήσεις και μέσα στο 2017 αναμένεται να προστεθούν και άλλα σήματα στη διανομή της εταιρείας» τόνισε ο κ. Αρτινός.

Αναφερόμενος στην αγορά αλκοολούχων ποτών, ο κ. Αρτινός ανέφερε ότι η αγορά δεν είναι πτωτική. Συγκεκριμένα, το 2016 ήταν οριακά θετική (+0,6%). Ωστόσο, σημείωσε ότι η αγορά είναι μειωμένη κατά 55% σε σχέση με το 2007. «Το 2016 θα το χαρακτηρίσει κανείς ως έτος εξισορρόπησης. Είναι η πρώτη χρονιά μετά από δέκα χρόνια που η αγορά καταγράφει θετικό πρόσημο. Ωστόσο, η αγορά έχει πολύ μεγάλη φορολογία. Πρόκειται δηλαδή για μια αγορά που έχει συμπιεσμένη κερδοφορία λόγω της υπερβολικής φορολόγησης» ανέφερε ο κ. Αρτινός. Σημειώνεται ότι ο τζίρος της συνολικής αγοράς των αλκοολούχων ποτών εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς αλκοολούχων ποτών είναι η λαθραία διακίνηση τσίπουρου, τσικουδιάς και ρακής. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ισίδωρος Ρεβάχ, οι ποσότητες λαθραίου τσίπουρου που διακινούνται στην ελληνική αγορά ανέρχονται στα 24 εκατ. λίτρα, ενώ στα 4 εκατ. λίτρα ανέρχεται ετησίως η συνολική αγορά του νόμιμου εμφιαλωμένου τσίπουρου.

Οι διαφεύγοντες φόροι από την λαθραία διακίνηση τσίπουρου ετησίως ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας αναφορικά με τη διακίνηση λαθραίου τσίπουρου. Σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ, η κατανάλωση ούζου ανέρχεται στα 10 εκατ. λίτρα και μειώθηκε κατά 40% από το 2007 ενώ η κατανάλωση του ουίσκι μειώθηκε κατά 55% από το 2009.

Μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα από το 2012 έως το 2016, η εταιρεία ΑΜΒΥΞ σημείωσε +60% αύξηση στον κύκλο των εργασιών της και διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, η εταιρεία διεύρυνε με +15% το ανθρώπινο δυναμικό της και πλέον απασχολεί 130 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι ποσοστό 15% της κερδοφορίας της, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία το διένειμε στους εργαζομένους της. Επίσης, δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών.

Το 2016 αποτέλεσε μια εξίσου δυναμική χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Αρτινό, καθώς η ΑΜΒΥΞ κατέγραψε ανάπτυξη τζίρου +40%, συμπεριλαμβάνοντας και την προσθήκη των προϊόντων της Bacardi στο χαρτοφυλάκιο της. Αν δεν συμπεριληφθεί η προσθήκη των προϊόντων της Bacardi η ανάπτυξη του τζίρου ήταν +10%, ένα ποσοστό το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αρτινό, γεμίζει με αισιοδοξία τη διοίκηση.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις το 2016 ανήλθαν σε 54,5 εκατ. ευρώ (χωρίς φόρους και ΦΠΑ). Αντίστοιχα και τα κέρδη ήταν, σύμφωνα με τον κ. Αρτινό, εξαιρετικά ικανοποιητικά. Το 2017 έχει ξεκινήσει με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή «τρέχει» με +45% η εταιρεία το πρώτο τετράμηνο, μαζί με τα προϊόντα της Bacardi, ενώ χωρίς αυτά τρέχει με +12%.

Όπως αναφέρθηκε το 2016 ξεκίνησε μια νέα εποχή ανάπτυξης για την εταιρεία, καθώς ανέλαβε τη διανομή, την εμπορία και το μάρκετινγκ του συνολικού χαρτοφυλακίου της Bacardi στην ελληνική αγορά. Έτσι, ενδυνάμωσε τη θέση της και έγινε η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών κατ’ όγκο.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΜΒΥΞ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα Moët & Chandon, Dom Perignon, Grant’s, Hendrick’s, Sailor Jerry, Glenfiddich, Bacardi, Stella Artois, Grey Goose, Bombay Sapphire, Serkova, Κτήμα Άλφα και Martini.

Μαρία Τσιβγέλη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1
  • 1
  • 2