του Βασίλη Τζάνογλου

22 Οκτωβρίου 2017 ♦ Ο ιλιγγιώδης ρυθμός αύξησης της αξίας του bitcoin που παρατηρείται εδώ και λίγες εβδομάδες δεν είναι ανεξήγητος. Ενώ ξεκίνησε μετά την διάψευση όσων έβλεπαν κινδύνους από τις 'διακλαδώσεις'(*) του νομίσματος που συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που τον συντηρούν.

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει παγκοσμίως με το bitcoin, στο οποίο έχουν στρέωει την προσοχή τους τον τελευταίο καιρό σχεδόν όλοι οι κρατικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί.

Ο χορός των ρυθμίσεων ξεκίνησε από την Κίνα, η αγορά της οποίας μέχρι πρότινος φαινόταν να είναι η 'ατμομηχανή' που τράβαγε την αξία του bitcoin στα ύψη. Αρχικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έθεσε εκτός νόμου την αγοαρπωλησία των ICO's(**) με το σκεπτικό ότι η φρενίτιδα με την οποία τα υποδέχτηκε το επενδυτικό κοινό (μικροεπενδυτές αλλά και -κυρίως- θεσμικοί επενδυτές) δημιουργούσαν κινδύνους 'φούσκας'. Λίγες ημέρες αργότερα όμως σταμάτησε και τις εργασίες των ανταλλακτηρίων bitcoin της χώρας, τα οποία κάποια στιγμή είχαν φτάσει να διαχειρίζονται περίπου το 80% του παγκόσμιου όγκου ανταλλαγών του, ανακοινώνοντας ότι θα προηγηθεί πλήρης νομοθετική ρύθμιση για τα ψηφιακά νομίσματα και τα παράγωγά τους πρίν επιτραπεί πάλι η λείτουργία τους. Ας σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι στην Κίνα έχουν επενδυθεί αστρονομικά ποσά για την εγκατάσταση και λειτουργία 'φαρμών εξόρυξης' η αλλοιώς εργοστασίων που 'παράγουν' bitcoin, ενώ πίσω από την 'δημιουργία' του Bitcoin Cash, βρίσκεται η παγόσμιου βεληνεκούς κινέζικη εταιρεία Bitmain.

Εκεί λοιπόν που όλοι οι 'καλοθελητές' ανακοίνωναν το τέλος του bitcoin, μετά από μία ολιγοήμερη πτώση της αξίας του αυτό ανέκαμψε, με τον μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών πλέον να εκτελούνται στην Ιαπωνία, η οποία παρεπιπτόντως 'ρύθμισε' στις αρχές του καλοκαιριού νομοθετικά την κυκλοφορία του bitcoin, το οποίο πλέον είναι νόμιμο μέσο συναλλαγής στην χώρα...

Παράλληλα, όταν συνέβαιναν αυτά, σε ένα άλλο τεράστιο κράτος, στην Ινδία, η κεντρική της τράπεζα ανακοίνωσε, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση της κυκλοφορίας των ψηφιακών νομισμάτων και ότι μέχρι τότε η χρήση τους είναι παράνομη. (Πρίν λίγες ημέρες η Ινδία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το 'δικό της' ψηφιακό νόμισμα...)

Καταιγισμός όμως ειδήσεων και εξελίξεων σχετικών με το bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα υπήρξε και από την Ρωσία. Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου ένας σύβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκμεταλλευτεί την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια της χώρας για την 'εξόρυξη' bitcoin, κάτι που επιβεβαίωσε λίγες ημέρες μετά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ. Λίγες μέρες μετά είδαμε τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν, να συναντάται με τον Vitalik Buterin που είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της πλατφόρμας Ethereum και να ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας γιά την δημιουργία εφαρμογών για τις ρωσικές κρατικές υπηρεσίες, βασισμένες στην τεχνολογία blockchain ενώ λίγες μέρες μετά η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων σε σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εκπροσώπων ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων, φοβούμενη "απώλεια ελέγχου". Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν ανακοινώνοντας την δημιουργία ενός κρατικά ελεγχόμενου ψηφιακού ρουβλιού, και το οποίο θα είναι το μόνο νόμιμο ψηφιακό νόμισμα στην χώρα.

Παράλληλα πολλές συζητήσεις γίνονται και στις ΗΠΑ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με πολλούς γερουσιαστές να συζητούν για την ανάγκη 'ρύθμισης', όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες bitcoin, να αποσύρονται από την αμερικάνικη αγορά σε κάποιους τομείς (αγοραπωλησίες ICO's, ανταλλαγές ψηφιακών νομοσμάτων με δολάρια κλπ.)

...Και δηλώσεις ...Πολλές δηλώσεις επιφανών οικονομολόγων, αντικρουόμενες, με τους μεν να προειδοποιούν για την φούσκα που πρόκειται να σκάσει και τους δε να υπολογίζουν αστρονομικά μελλοντικά κέρδη για το bitcoin. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου της Chase Bank, Jamie Dimon, ο οποίος δήλωσε ότι το bitcoin είναι «απάτη», ενώ με την προσωρινή πτώση της τιμής του bitcoin στον απόηχο των δηλώσεών του, ο ίδιος έσπευσε να επενδύσει σε αυτό - κινδυνεύοντας να κατηγορηθεί για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ ήδη αντιμετωπίζει σχετικές μηνύσεις...

Παρ'όλα αυτά όμως το bitcoin ανεβαίνει, ανεβαίνει ...και ανεβαίνει. Οι θεσμικοί επενδυτές δεν σταματάνε να ενισχύουν την δυναμική του, θυμίζοντάς μας την σχετική ρήση ότι οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε.

Ας γυρίσουμε όμως στα ...κοντινά μας εδάφη. Ενώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγονται κάποιες φωνές για ενίσχυση του ρυθμιστικού της ρόλου πάνω στα κρυπτονομίσματα, έρχεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι να δηλώσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ να ρυθμίζει ή να απαγορεύει τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, ενώ άλλωστε -παραδέχτηκε- δεν έχει την δυνατότητα. Λίγο μετά η Κεντρική Τράπεζα της Φινλανδίας τον σιγοντάρησε: 'Το bitcoin δεν μπορεί αλλά και δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί'.

Στο άλλο ημισφαίριο, στην Αυστραλία μαθαίνουμε ότι σε ρυθμιστικό νόμο που ετοιμάζεται πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη και για το bitcoin.

Εν κατακλείδει: Η δυναμική του bitcoin αρχίζει να τρομοκρατεί την καθεστυκία οικονομική τάξη παγκοσμίως, η οποία προσπαθεί να βρεί τρόπους ανακοπής της, παραβλέποντας όμως τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του, το κυριώτερο από τα οποία είναι ότι είναι αυτο-ελεχχόμενο. Το μέλλον θα δείξει ποια τάση θα επικρατήσει, όμως το μέλλον φαίνεται πολύ ενδιαφέρον...

(*) Bitcoin Cash, SegWit
(**) ICO: Initial Coin Offering - Αρχική Προσφορά Νομισμάτων

Πηγή: εφημερίδα "το χωνί"

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1
  • 1
  • 2