Του Ανδρέα Κεττή*
14 Μαϊου 2017 ♦ Αναμφίβολα, η άνετη τελικώς επικράτηση του κεντρώου, φιλοευρωπαίου Μακρόν επί της ακροδεξιάς, ευρωφοβικής Λεπέν στη Γαλλία, έχει δώσει σημαντικές ανάσες στη δοκιμαζόμενη από πολλαπλές προκλήσεις Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποσείει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, την έντονη ανησυχία και νευρικότητα που κυριάρχησαν στους ευρωπαϊκούς κύκλους από το ενδεχόμενο όπως ευρωφοβικές, ακροδεξιές δυνάμεις έμμεσα ή άμεσα, αναλάβουν ρόλο στη διακυβέρνηση χωρών όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο θα σηματοδοτούσε μετά βεβαιότητας την απαρχή της μεγαλύτερης υπαρξιακής κρίσης που θα βίωνε η Ε.Ε. στην σχεδόν εβδομηντάχρονη ιστορία της. Επομένως, η ήττα της ακροδεξιάς πολέμιας της Ε.Ε. σε μια ιδρυτική μάλιστα χώρα της Ένωσης του μεγέθους και της πολιτικής εμβέλειας της Γαλλίας, δεν μπορεί παρά να έχει σκορπίσει χαμόγελα ανακούφισης στις Βρυξέλλες.
Κατά την άποψή μου, η ανάδειξη του Μακρόν στα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης έχει επίσης τη δική της ξεχωριστή σημασία για δύο επιπρόσθετους λόγους, που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων και που πιθανότατα θα επιταχύνουν θεσμικές εξελίξεις στον πυρήνα της Ε.Ε.
Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τη θέση Μακρόν υπέρ των ευρωομολόγων και τη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών. Πραγματικά, θεωρώ ότι η θέση αυτή του νέου Γάλλου Προέδρου θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα του παρακμάζοντος τα τελευταία χρόνια, γαλλογερμανικού άξονα εντός της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και την έντονη αντίθεση του νυν Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βεβαίως, το προς τα πού θα οδηγηθούν τα πράγματα σε αυτό το ζήτημα μάλλον είναι πρόωρο να εκτιμηθεί, καθώς και η Γερμανία εισέρχεται πλέον κατά καλά στην προεκλογική περίοδο ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ενδεχομένως, αναλόγως βεβαίως και των αποτελεσμάτων των εκλογών στη Γερμανία και την σε κάθε περίπτωση, δηλωθείσα αλλαγή πολιτικού προϊσταμένου στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο όλο θέμα μεταξύ του Μακρόν και της νέας γερμανικής κυβέρνησης το προσεχές Φθινόπωρο, γεγονός που θα προσδώσει θετικό πρόσημο στη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων στη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη σαφή προεκλογική τοποθέτηση του νέου Γάλλου Προέδρου περί μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης της Ε.Ε. ούτως ώστε η Ένωση να ανταποκριθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, επανακτώντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων Πολιτών στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό πρότζεκτ. Το τί ακριβώς συνεπάγεται αυτό, σίγουρα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αφού η όποια αναθεώρηση των Συνθηκών απαιτεί τη σύγκλιση νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης και επίπονες διαπραγματεύσεις πέραν από τις συμπληγάδες που υποχρεωτικά θα δημιουργήσει η επικύρωση της όποιας συμφωνίας προκύψει σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, είτε δηλαδή διά των εθνικών κοινοβουλίων ή διά δημοψηφισμάτων, γεγονός που όπως απέδειξε η μέχρι σήμερα εμπειρία, μάλλον τείνει να οδηγεί την κατάσταση πραγμάτων στην Ε.Ε. σε ριψοκίνδυνες ατραπούς με απρόβλεπτες και αλυσιδωτές πολιτικές περιπλοκές.
* Ο κ. Ανδρέας Κεττής είναι διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα: By Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-3.0, CC BY-SA 3.0, Link