30 Απριλίου 2017 ♦ Ανοίγουν πλέον νέες δυνατότητες για τη μεταμόσχευση οργάνων σε νεφροπαθείς, καθώς επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν σε νεφροπαθείς νεφρά από δότες με ηπατίτιδα C και στη συνέχεια θεράπευσαν με επιτυχία τη νόσο από την οποία μολύνθηκαν οι λήπτες του μοσχεύματος.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις στο Σικάγο (2017 American Transplant Congress) και παράλληλη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Οι επιστήμονες έσωσαν τη ζωή δέκα ασθενών, μεταμοσχεύοντάς τους νεφρά από δωρητές που είχαν ηπατίτιδα C. Οι δέκα νεφροπαθείς ηλικίας 45 έως 60 ετών, που ήσαν εξαρτημένοι από μηχάνημα αιμοκάθαρσης, βρίσκονταν επί τουλάχιστον ενάμισι έτος σε λίστα αναμονής για την εύρεση μοσχεύματος και δεν είχαν τον ιό της ηπατίτιδας C (HVC).
Τρεις μέρες μετά τη μεταμόσχευση, όλοι οι νεφροπαθείς διαγνώσθηκαν ότι είχαν πλέον μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα αποτελεσματική τρίμηνης διάρκειας θεραπεία Zepatier (συνδυασμός elbasvir και grazoprevir) για να θεραπεύσουν και τους δέκα. Όπως αναγνώρισαν οι ερευνητές, υπήρχε ο κίνδυνος ότι σε μερικούς νεφροπαθείς η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας C δεν θα θεραπευόταν και έτσι θα υποχρεώνονταν να ζήσουν με αυτόν για την υπόλοιπη ζωή τους. Πριν από τη μεταμόσχευση, οι ασθενείς συναίνεσαν ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο.
Έπειτα από αυτά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, θα ακολουθήσει μια νέα κλινική δοκιμή σε άλλους δέκα νεφροπαθείς. «Ελπίζουμε ότι τελικά θα ανοίξουμε μια τελείως νέα πηγή οργάνων από δότες και θα κάνουμε μεταμοσχεύσεις σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν ένα σωτήριο για τη ζωή τους όργανο», δήλωσε ο δρ Γκόλντμπεργκ. εδώ.
Παύλος Δρακόπουλος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ