4 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Στα φυτικά προϊόντα στρέφονται τα τελευταία χρόνια μελέτες για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.
Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χορήγηση 0,125mg κρόκου Κοζάνης ημερησίως στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ), οι επιστήμονες ερευνούν την επίδραση που ενδέχεται να έχει το αγουρέλαιο, το τσάι του βουνού και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer, η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, επιστημονικά υπεύθυνη των ερευνών για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer από το στάδιο της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι έρευνες αυτές γίνονται με την συνεργασία του ΑΠΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer.
«Εδώ και δύο-τρία χρόνια ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα. Έχοντας υπόψη ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι με μονοκλωνικά αντισώματα, που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια σε ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μελέτες με φυσικά προϊόντα έτσι ώστε να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και εφόσον έχουμε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων» επισήμανε η κ. Τσολάκη.
«Ήδη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό "Journal of Alzheimer Disease" η μελέτη μας για τον κρόκο Κοζάνης και θεωρήθηκε τόσο σημαντική, που το περιοδικό έβγαλε δελτίο τύπου που στάλθηκε σε 800 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Δώσαμε σε 50 ανθρώπους με προστάδιο άνοιας, δηλαδή με ΗΝΔ, 0,125 mg κρόκο Κοζάνης ημερησίως για ένα χρόνο και σε 50 ανθρώπους δεν δώσαμε τίποτα. Είδαμε πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση και της μνήμης και του λόγου και της προσοχής. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κάναμε και εγκεφαλογράφημα πριν και μετά, με 256 ηλεκτρόδια, και βρήκαμε ότι αλλάζει εντελώς η λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Επίσης κάναμε και μαγνητική τομογραφία με μαγνήτη 3 Tesla και βρήκαμε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των κυττάρων στον κροταφικό λοβό. Τώρα μελετούμε το τσάι του βουνού, το λάδι ελιάς (αγουρέλαιο) και επίσης τον συνδυασμό της αλόης με τον κρόκο. Πριν ένα χρόνο αρχίσαμε να δίνουμε 50cc, δηλαδή τρεις κουταλιές της σούπας, αγουρέλαιο ημερησίως σε ανθρώπους με ΗΝΔ και από τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο των μελετών μας, δίνουμε τρία φλιτζάνια τσάι του βουνού ημερησίως και από δυο κουταλιές πρωί και βράδυ, συνδυασμό αλόης και κρόκου. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα, γιατί είναι νωρίς ακόμη. Παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς και θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να βγάλουμε συμπεράσματα» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν δρουν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου Alzheimer και ότι τώρα δοκιμάζονται σε πολύ πρώιμα στάδια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποτέλεσμα. "Τα μονοκλωνικά αντισώματα δοκιμάζονται μόνο για τη νόσο Alzheimer ενώ τα φυτικά προϊόντα δοκιμάζονται για κάθε μορφή άνοιας, γιατί δρουν στο οξειδωτικό στρες και στη φλεγμονή του εγκεφάλου" εξήγησε η κ.Τσολάκη και πρόσθεσε ότι πιθανώς να βοηθούν και στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στην Πάρκινσον και στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. "Διεθνώς όλα αυτά στοχεύουν στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία. Διότι αν τελικά δεν παθαίνουν Alzheimer αυτοί οι άνθρωποι θα σημαίνει ότι τους θεραπεύουμε στην αρχή γιατί θεωρούμε ότι η ΗΝΔ είναι το προστάδιο της νόσου" συμπλήρωσε η κ.Τσολάκη.
"Είμαι εδώ": Ενημερωτική εκστρατεία της Alzheimer Hellas
Η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Hellas) διοργανώνει μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook (FB προφίλ: "Αλτσχάιμερ Ελλάς") ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο "Είμαι εδώ", η οποία θα διαρκέσει όλο τον μήνα Σεπτέμβριο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer.
Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την άνοια, να καταρρίψει το κοινωνικό στίγμα και να δώσει φωνή σε ανθρώπους με άνοια, περιθάλποντες, επαγγελματίες υγείας, φίλους, συγγενείς και όποιον άλλο επιθυμεί να λάβει δράση. Ο κάθε συμμετέχων από τη δική του πλευρά και οπτική καλείται να δηλώσει: "Είμαι εδώ", στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στην εκστρατεία είναι να αποστείλει μία φωτογραφία του, όπου σε αυτήν θα δηλώνει τον τρόπο που δηλώνει την παρουσία του απέναντι στη νόσο. Η φωτογραφία μπορεί να συνοδεύεται με κάποιο κείμενο, το ονοματεπώνυμο και από ποια οπτική δηλώνεται η παρουσία του συμμετέχοντα (άνθρωπος με άνοια, περιθάλποντας, επαγγελματίας κ.λπ.) και θα αναρτηθεί στο δημόσιο προφίλ της Alzheimer Hellas στο Facebook.
Αγγέλα Φωτοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ