23 Ιουλίου 2017 ♦ Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης του ανθεκτικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, η υπερθερμική χημειοθεραπεία, που εφαρμόζεται το τελευταίο δίμηνο στο Αττικό Νοσοκομείο, μπορεί να μειώσει τις υποτροπές τον πρώτο χρόνο σε ποσοστό 60-80%, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο αν. καθηγητής ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος του ουρολογικού τμήματος στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Μιχάλης Χρυσοφός.

Ο καθηγητής μιλά για τα αποτελέσματα δύο μεγάλων μελετών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε Ισπανία και Αγγλία, ενώ αναφέρει ότι αυτό τον καιρό γίνονται προσπάθειες, η μέθοδος να εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι γενικά ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος. Ειδικότερα στους άντρες έρχεται δεύτερος σε συχνότητα, ενώ στις γυναίκες έβδομος, και συνήθως παρατηρείται σε ηλικίες άνω των 60. Όπως λέει ο κ. Χρυσοφός η συγκεκριμένη θεραπεία που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται χωρίς αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ο ασθενής πάει σπίτι του.
Πως αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα ο μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστεως

Όπως μας λέει ο Δρ. Χρυσοφός ο μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, δηλαδή τα γνωστά σε όλους θηλώματα, έχουν δύο χαρακτηριστικά: «Το ένα είναι ότι μπορεί να είναι πολυεστιακά, δηλαδή να εμφανιστούν σε πολλά σημεία της κύστεως, και το δεύτερο ότι υποτροπιάζουν. Η μέθοδος θεραπείας αυτών των θηλωμάτων είναι η διουρηθρική εκτομή και συμπληρωματικά γίνονται ενδοκυστικές θεραπείες (εγχύσεις) είτε με χημειοθεραπευτικά φάρμακα είτε με ανοσοθεραπευτικά, με σκοπό να προλάβουμε και να μειώσουμε τον αριθμό των υποτροπών. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, στον πρώτο χρόνο θα υποτροπιάσουν. Είτε αυτοί που δεν μπορούν να λάβουνε ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, είτε ακόμη και άλλοι που λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά ή ανοσοθεραπευτικά φάρμακα».
 
Τι είναι η υπερθερμική χημειοθεραπεία
 
«Σε αυτούς τους ασθενείς που υποτροπιάζουν και είναι υψηλού κινδύνου να εξελιχθεί η νόσος τους σε διηθητικό καρκίνο, εφαρμόζουμε μία νέα τεχνική, την υπερθερμική χημειοθεραπεία», αναφέρει ο κ. Χρυσοφός και εξηγεί: «Είναι μία μέθοδος ενδοκυστικής αγωγής, μετεγχειρητικής έγχυσης στην κύστη. Γίνεται με μία ειδική συσκευή, η οποία θερμαίνει στους 41-43 βαθμούς το χημειοθεραπευτικό φάρμακο το οποίο εγχύεται ενδοκυστικά, ώστε να καλύψει 100% τον βλεννογόνο της κύστης. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πρόσληψη του φαρμάκου από τα καρκινικά κύτταρα, λόγω της θερμότητας. Έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στα υγιή κύτταρα του βλεννογόνου της κύστης, γίνεται χωρίς αναισθησία, η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ο ασθενής πάει σπίτι του».
 
Πού γίνεται
 
Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σύμφωνα με τον κ Χρυσοφό, η υπερθερμική χημειοθεραπεία εφαρμόζεται συστηματικά σε Αμερική, Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αγγλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελβετία. « Και μάλιστα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως στην Ολλανδία το Netherlands CancerInstitute, στη Γενεύη το Geneva University Hospital, στην Ισπανία σε περίπου δέκα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε μεγάλα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία».
 
Σε εξέλιξη δύο μεγάλες μελέτες
 
Τα αποτελέσματα από την μέχρι τώρα κλινική εφαρμογή της μεθόδου δηλώνει ο κ. Χρυσοφός, έχουν δείξει «ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα έχουμε μια μείωση των υποτροπών στο πρώτο έτος, σε αυτούς τους ανθεκτικούς στη θεραπεία ασθενείς, που κυμαίνεται από 60-80%. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες μελέτες από πανεπιστημιακές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία της Ισπανίας και της Αγγλίας, οι οποίες δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί. Ωστόσο τα σημεία που έχουν ολοκληρωθεί, δείχνουν ότι όσον αφορά την ασφάλεια, τις παρενέργειες, αυτών των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στον ασθενή, είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε απλή ενδοκυστική έγχυση (χωρίς υπερθερμία)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2