19 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ «Όσο καλά και αποδοτικά (cost effective) και αν είναι τα νέα ογκολογικά φάρμακα, το ερώτημα για τον ασθενή στο μέλλον θα είναι: μπορώ να τα πληρώσω αυτά τα φάρμακα;».

Ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθανάσιος Βοζύκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Health Daily» σχετικά με τις πολιτικές υγείας για τον καρκίνο, έθεσε το παραπάνω ερώτημα, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων, η αποζημίωση των οποίων και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες διαφέρει από χώρα σε χώρα και παράλληλα οι προϋπολογισμοί υγείας μειώνονται. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει, όπως είπε, να βρεθούν τρόποι υιοθέτησης νέων πολιτικών για τα συστήματα υγείας, όπου οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καλύπτουν μέρος του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και η πρόσβαση όλων των ασθενών στη θεραπεία τους.
 

Δυσβάσταχτο το κόστος
 
Στο «δυσβάσταχτο κόστος» των καινοτόμων φαρμάκων εστίασε κατά την ομιλία του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.
 
Ανέφερε ότι το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων «δεν προκύπτει από τα έξοδα παραγωγής, διάθεσης συν ένα λελογισμένο όφελος», τονίζοντας την ανάγκη «αυτοσυγκράτησης των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι παρότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοινωνικό σκοπό».
 
Ο κ. Φιλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για την αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης του καρκίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μόνο φάρμακα».
 
 
Το κόστος του καρκίνου
 
Ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, παθολόγος ογκολόγος, σημείωσε ότι ο καρκίνος ετησίως αφορά 15 εκατομμύρια άτομα, τα οποία θα πληρώνουν το κόστος της νόσου μαζί με τις οικογένειές τους. Το κόστος στις ΗΠΑ ήταν 125 δισ. το 2010 και αναμένεται να φθάσει τα 175 δισ. το 2020. Σύμφωνα με μελέτη, όπως επικαλέστηκε, η οποία εξέτασε το συνολικό ποσοστό επιβίωσης ασθενών με καρκίνο σε σχέση με το κόστος των θεραπειών, βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο η συνολική επιβίωση των ασθενών τα τελευταία χρόνια και με την παρουσία πολλών νέων θεραπειών, αυξήθηκε κατά 3 μήνες. Είναι σημαντικό δε ότι από τα νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, ένα ποσοστό 30% δεν συνδέθηκε με καμιά αύξηση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών,επισήμανε.
 
«Δεδομένου λοιπόν του μεγάλου κόστους των νέων θεραπειών, τίθεται ένα ερώτημα σχετικό με την αξία των θεραπειών, και τη συνάρτηση κόστους /αποτελεσματικότητας, που όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικότερα» ανέφερε ο κ. Μπαρμπούνης.
 
 
Νέες θεραπείες
 
Στις εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες έχουν αυξήσει την επιβίωση των ασθενών, αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Ζώρας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας. Όπως είπε, η εξατομικευμένη ιατρική εξελίσσεται και έχει κάνει μεγάλα βήματα στη διάγνωση και τη θεραπεία.
 
«Το κανονιστικό πλαίσιο για την εξατομικευμένη θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια» δήλωσε η Χαρά Κανή, προϊστάμενη του τμήματος σχεδιασμού και παρακολούθησης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Η είσοδος στην αγορά για μία εξατομικευμένη θεραπεία, είπε, πρέπει να βασίζεται σε ισχυρά κλινικά δεδομένα και να καλύπτουν ανικανοποίητες θεραπευτικές ανάγκες. «Η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη μπορούν να αποζημιώσουν τις καινοτόμες θεραπείες, αλλά οι υγειονομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα προκλήσεις» τόνισε η κ. Κανή.
 
 
«Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου»
 
Ο πρόεδρος του Σύλλογος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας στο συνέδριο του «Health Daily», δήλωσε ότι «τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου». Υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης «δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες» και πλήττει τον φαρμακευτικό κλάδο. Τόνισε ότι «οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, επισήμανε πως η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών αυξάνεται συνεχώς, 1 στα 3 φάρμακα προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους. Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΥ), η πλήρης λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
 
 
Εφη Φουσέκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2