25 Μαϊου 2017 ♦ Πολλές νεκροψίες στο μέλλον μπορεί να γίνονται σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως, καθώς Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν μια νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που βασίζεται στην εξ αποστάσεως ανάλυση του πτώματος μέσω τομογράφου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τους καθηγητές παθολογίας Γκάι Ράτι και ακτινολογίας Μπρούνο Μόργκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", δοκίμασαν την τεχνική, που ονομάζεται PMCTA (Post Mortem Computer Tomography Autopsy), σε σορούς 240 ανθρώπων που είχαν ξαφνικό φυσικό θάνατο.
Η έρευνά τους έδειξε ότι η νέα τεχνική μπορεί να εντοπίσει σωστά την αιτία θανάτου έως στο 92% των περιπτώσεων, χωρίς να χρειασθεί επεμβατική νεκροψία. Το ποσοστό αυτό είναι ανάλογο σε ακρίβεια με αυτό που επιτυγχάνουν οι ιατροδικαστές με την παραδοσιακή μέθοδο νεκροψίας. Η σύγκριση έδειξε ότι η τομογραφική τεχνική είναι ανώτερη από τη συμβατική νεκροψία στο να διαγνώσει τα τραύματα και τις αιμορραγίες, ενώ υστερεί στη διάγνωση της πνευμονικής εμβολής (θρόμβου στους πνεύμονες).
«Αναμένουμε ότι η μέθοδός μας θα έχει σημαντική επίδραση στο μέλλον της πρακτικής της νεκροψίας στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο», δήλωσαν οι ερευνητές, που εκτίμησαν ότι η νέα τεχνική θα γίνει θετικά αποδεκτή από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, μεταξύ άλλων για θρησκευτικούς λόγους.
Η τεχνική PMCT είχε αρχικά δοκιμασθεί το 2012, αλλά τότε εμφάνιζε σημαντικές αδυναμίες, καθώς αδυνατούσε να διαγνώσει το θάνατο λόγω στεφανιαίας νόσου, της πιο συχνής αιτίας φυσικού θανάτου. Όμως, μετά τη βελτίωση της μεθόδου, αυτή η αδυναμία πλέον ξεπεράσθηκε. Η βελτίωση συνίσταται στην εισαγωγή ενός καθετήρα στην αρτηρία του νεκρού για να γίνει αγγειογραφία.
Για δύσκολες περιπτώσεις ή όπου απαιτείται υψηλός βαθμός ακρίβειας, όπως είπε ο Ράτι, οι δύο μέθοδοι νεκροψίας -η τομογραφική και η παραδοσιακή- θα μπορούν να συνδυασθούν. Υπό εξέταση βρίσκεται η χρησιμότητα της PMCT στις περιπτώσεις μη φυσικού θανάτου.
Παύλος Δρακόπουλος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα: Μη επεμβατική νεκροψία | Πηγή: Univ. of Leicester