7 Απριλίου 2017 ♦  Χιλιάδες φαίνεται να είναι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί στο σκάνδαλο της Novartis "οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία" για να προωθούν φάρμακα με παράνομο και αντιεπιστημονικό τρόπο, όπως εκτίμησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

"Είναι μεγάλο το εύρος των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών. Απ' ό,τι αρχίζω να συνειδητοποιώ απ' όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να είναι χιλιάδες, οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία- γιατροί του ΕΣΥ και κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι χρηματίζονταν για να προωθούν τα φάρμακα με έναν παράνομο κι αντιεπιστημονικό τρόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Σημείωσε, δε, ότι "η υπερκοστολόγηση του φαρμάκου γινόταν όχι μόνο την περίοδο που υπήρχαν λεφτά στα ταμεία αλλά και την περίοδο των μνημονίων, της φτωχοποίησης της κοινωνίας, που συμπολίτες μας -φτωχοί άνθρωποι- δεν είχαν πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία".

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης το σκάνδαλο Novartis ξεπερνά σκάνδαλα όπως η Siemens. "Επειδή έχουμε κι ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο στο οποίο θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση και από την άποψη της ποσότητας των εμπλεκομένων αυτής της υπόθεσης και των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και της ηθικής απαξίας που περιβάλλει αυτό το ζήτημα, είναι ένα θέμα που ξεπερνά κατά κόρον σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια, όπως ήταν της Siemens", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε πως αυτό θα το δείξει η διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας.

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική για τα εξοπλιστικά, ο κ. Κοντονής σημείωσε πως "περιμένουμε να δούμε το εύρος όλης αυτής της διαδικασίας 'διασπάθισης' του δημοσίου χρήματος για ένα πράγμα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το θεωρούσε ένα τομέα ιερό, το θέμα της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της πατρίδας".

Υπογράμμισε πως "σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί κάποια αδικήματα ή όχι [...] θα μάθει τι γινόταν από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ο οποίος γυρίζει τώρα στα κανάλια και ζητάει εκλογές".

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί προσπάθειας ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ο κ. Κοντονής τόνισε: "Εμείς είχαμε πει ότι όλα θα έρθουν στο φως, ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Εκπλησσόμαστε κι εμείς οι ίδιοι με το μέγεθος των σκανδάλων και με τη ρεμούλα που επί τόσα χρόνια έτρωγε τις σάρκες της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων ταμείων. Ό,τι βρίσκουμε κι ό,τι έχει την οσμή σκανδάλου θα εξετάζεται. Κι αν νομίζουν μερικοί ότι με τέτοια φθηνά επιχειρήματα ή θα αναστείλουν αυτή τη διαδικασία ή θα δημιουργήσουν εντυπώσεις κάνουν μεγάλο λάθος. Ο ελληνικός λαός θέλει να μάθει και είναι λαϊκή απαίτηση η κάθαρση. Και όσο βάλλουν κατά της διαδικασίας της κάθαρσης τόσο εκτίθενται".

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι "ο λαϊκισμός έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο με αυτές τις δηλώσεις" και σημείωσε ότι "οι νόμοι περί αποσυμφόρησης των φυλακών και πρόωρης απόλυσης φυλακισμένων υπήρχαν και υπάρχουν δεκάδες χρόνια πριν" .

Επισήμανε ότι με το νόμο Παρασκευόπουλο επωφελήθηκαν τρεις κατηγορίες κρατουμένων (ανήλικοι, φιλοξενούμενοι αλλοδαποί και ανάπηροι) και σημείωσε σχετικά με το περιστατικό του Φαλήρου ότι ο ένας είχε αποφυλακιστεί από το 2013, δηλαδή είχε αποφυλακιστεί δυνάμει νόμων αποσυμφορητικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. "Αυτό για να καταλάβουμε ακριβώς πώς γίνεται γιατί κάποιοι νομίζουν ότι με το νόμο Παρασκευόπουλου βγήκαν από τις φυλακές ενώ θα ήταν μέσα για μακρά χρονική περίοδο κάποιοι εγκληματίες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, ότι "θα υπάρξει μια εξισορρόπηση" γιατί "δεν είναι μόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου, είναι το σύνολο των διατάξεων που συνυπάρχουν στο νόμο Παρασκευόπουλου και είναι και προηγούμενες ρυθμίσεις" και πρόσθεσε πως θα πρέπει ορισμένα αδικήματα να εξαιρεθούν, "όπως είναι περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια ληστείας, οι ανθρωποκτονίες που γίνονται από εγκληματίες, οι οποίοι είναι εκτελεστές συμβολαίων, οι βιαστές" κ.ά.

Αναφορικά με το νέο νόμο για τη διαμεσολάβηση που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι, ο υπουργός εξήγησε: "Εκείνο που εμείς θα βάλουμε ως στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, ένα στάδιο της προδιαδικασίας, χωρίς να αποκλείουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να απευθύνεται στη δικαιοσύνη και να ζητάει μια δικαστική χρήση [...] Θεωρούμε, με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε σχεδόν τελειώσει, θα μπορέσει αυτός ο θεσμός να λειτουργήσει ευρύτερα στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης μεγάλης ύλης από τα δικαστήρια".

Για τη δημιουργία δύο πρωτοδικείων στην Αττική, που είχε εξαγγείλει λίγο καιρό πριν, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κονδύλια για την υλοποίησή τους, ο κ. Κοντονής είπε πως "πράγματι, τώρα που η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει και να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό πράγματι δεν υπάρχουν χρήματα και τα μέσα να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία". Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δημάρχους, έχει γίνει ήδη μία σύσκεψη και η δεύτερη θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη προκειμένου "να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε".

"Στον δήμο Περιστερίου μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης ενός ακινήτου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στον δήμο Χαλανδρίου αλλά και εκεί μπορούμε να βρούμε μία λύση στις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου που θα πρέπει όμως να έρθουμε σε μία συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας", εξήγησε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: "Πολιτική βούληση να υπάρχει και διάθεση για να λύνονται τα προβλήματα και αποφασιστικότητα. Διαφορετικά μην νομίζετε, αν δεν έχουμε αυτά και χρήματα να υπάρχουν, όπως υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν γίνεται τίποτα".

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2