24 Απριλίου 2017 ♦ «Αρχίζω με ένα αξίωμα: Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει. Για πάντα.Και η ευθύνη τούς βαραίνει αποκλειστικά.
Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε ανήσυχοι τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Σωματείου Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού «Άσμα 450+», Φοίβου Δεληβοριά, στην συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι σε πολυχώρο του Κεραμεικού, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση του σωματείου «Άσμα», συζητήθηκε το πώς δημιουργήθηκε η κατάσταση με την ΑΕΠΙ, ενώ σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα των δημιουργών.
Ο κ. Δεληβοριάς τόνισε: «Οργανωθήκαμε για να διεκδικήσουμε μίαν ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα 120 γνωστά ρεπερτόρια, φτιάξαμε το ΜΕΤΡΟΝ, ανεξάρτητο σύλλογο που στόχος του ήταν να θέσει στην ΑΕΠΙ τα αυστηρά ερωτήματα. Όταν μετά από εναν ολόκληρο χρόνο καταλάβαμε πως απαντήσεις δεν επρόκειτο να λάβουμε, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της Πολιτείας. Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί. Τέλος, ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε, στη χειρότερη περίπτωση, να επέμβουμε στη διοίκηση με έναν ικανότερο μάνατζερ και να εμποδίσουμε τους μετόχους να κάνουν πτώχευση, αν έκριναν πως τους συνέφερε. Καταλήξαμε στη γνωστή πια λύση του επιτρόπου».
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος του σωματείου σημείωσε ότι «αυτός διέταξε τον έλεγχο και ξεκίνησε την προσπάθεια για σωστή ενσωμάτωση της οδηγίας στην ελληνική πραγματικότητα», ενώ για την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επισήμανε: «Η υπουργός αποφασίζει να ξαναεπεξεργαστεί το νομοσχέδιο και δεύτερον, το πόρισμα του ελέγχου αποδεικνύεται καταπέλτης και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. Ένα πραγματικό σκάνδαλο, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Δημιουργείται μεγάλο μέτωπο των δημιουργών, που ζητάει επιτακτικά επίτροπο και ενισχυμένο εποπτικό. Συμβολικός μπροστάρης ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ο πρωθυπουργός μάς εισακούει, στην τροπολογία που ψηφίζεται όμως, αναγκαζόμαστε σε ανεπιθύμητη συνδιοίκηση με τους ελεγχόμενους για έξι κακουργήματα μετόχους, κάτω απ' την πίεση του γνωστού καλοκαιρινού γκρουπ βουλευτών. Η μειοψηφία του ΜΕΤΡΟΝ παραβιάζει κατ' επανάληψιν την ψήφο της Γενικής Συνέλευσής της, εξαναγκάζοντας το προεδρείο του σε παραίτηση και το 80% των ενεργών μελών του σε αποχώρηση».
«Και εγένετο ΑΣΜΑ. Με 500 δημιουργούς κάθε είδους που επιθυμούν απ' την αρχή του να γραφτούν. Δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην ιστορία μας. Εμείς ζητάμε μεγάλη συμμετοχή στον έλεγχο της εταιρείας. Επίτροπο, άμεσα, με τη δυνατότητα να παύσει το τωρινό ΔΣ, να διοικήσει και να ελέγξει. Μαζική διεκδίκηση των οφειλομένων χρημάτων μας. Νέο, δίκαιο κανονισμό. Να ξέρετε πως ό,τι πετύχαμε ως ΜΕΤΡΟΝ, θα το πετύχουμε στο πολλαπλάσιο ως ΑΣΜΑ. Θα διώξουμε την επικίνδυνη οικογένεια και μετά την επιτροπεία θα κάνουμε την ΑΕΠΙ ΟΣΔ, όπως στο εξωτερικό, ελεγχόμενη από τους δημιουργούς, με μάνατζερ όχι από γνωστά παράλληλα συμφέροντα, αλλά της απολύτου επιλογής των δημιουργών. Με φιλικό για την κοινωνία προφίλ και με σύγχρονους τρόπους είσπραξης», υπογράμμισε ο κ. Δεληβοριάς.
«Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα αφήσουμε μειοψηφίες, οικογένειες και ευνοουμένους να παρασύρουν την πολιτεία σε ένα σκάνδαλο με την υπογραφή μας. Αν η κυβέρνηση και η Βουλή μάς αιχμαλωτίσουν σε συνδιοίκηση με τους ανθρώπους που εξαφάνισαν τα χρήματά μας, ο πόλεμος θα είναι σκληρός και ανυποχώρητος. Και το ΆΣΜΑ μας θα γίνει επικό. Θεοδωρακικό», πρόσθεσε.
Το ΆΣΜΑ ζητά άμεσα την ψήφιση του νόμου, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2014/26, η οποία αναφέρεται στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη. Ο ελληνικός νόμος που θα ενσωματώσει την οδηγία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα οι 450+ δημιουργοί και κληρονόμοι να διαμαρτύρονται έντονα και να δηλώνουν ότι η στάση τους θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι ο διορισμός επιτρόπου, ο οποίος θα διοικεί και θα προσπαθήσει να εξυγιάνει την ΑΕΠΙ, χωρίς όμως να συνδιοικήσει με τους μετόχους της εταιρείας που ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.
«Ζητήσαμε επίτροπο που θα υποκαθιστά τη διοίκηση της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδιοικήσουμε με τον θύτη, αλλά ούτε να του επιτρέψουμε να διαχειρίζεται την πνευματική μας περιουσία», υποστηρίζουν τα μέλη του σωματείου ΆΣΜΑ, οι οποίοι, όπως δήλωσαν, πρόκειται να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά της ΑΕΠΙ.
Στην συνέντευξη Τύπου κλήθηκαν και εκπρόσωποι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αυτοδιαχείριση», ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του, Γιάννης Γλέζος, πληροί όλες τις προυποθέσεις της κοινοτικής οδηγίας και είναι μέλος των παγκόσμιων συνομοσπονδιών CIZAK και ΒΙΕΜ.
Κάτια Παπαδοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ