12 Οκτωβρίου 2017 ♦ «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πλέον στα σκαριά. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση, δηλαδή στον τουρισμό και τις εξαγωγές, πάντως, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν καλυφθεί οι απώλειες ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας, που μεταφράζεται σε ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον».
Αυτό υπογραμμίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που κυκλοφόρησε σήμερα.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο, η οικονομία ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές) αλλά η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι παραμένειη αβεβαιότητα στην διατήρηση της ζήτησης χωρίς να έχει αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κ.α.) και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη.
Επιπροσθέτως,όπως εκτιμά ο ΣΕΒ, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω. «Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί μόνο η αύξηση των εξαγωγών. Χρειάζεται ταυτόχρονα και μείωση των εισαγωγών.Η χώρα χρειάζεται επιχειρήσεις πουθα διεισδύσουν ακόμη περισσότερο σε ξένες αγορές, και, βεβαίως, θα κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς. Όντως απαιτείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που, όμως, δεν μπορεί να προκύψει μόνο από επιδοτήσεις του κράτους για νέες καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν δεν ενθαρρυνθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές και αν δεν στραφεί η βιομηχανία μας προς νέες κατευθύνσεις ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητους παράγοντες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας» όπως σημειώνεται στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο.
Σε ότι αφορά στην ανεργία, σημειώνεται ότι υποχώρησε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, με τον ρυθμό μείωσης να παρουσιάζει επιτάχυνση από την αρχή του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου του τουρισμού και της υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ, ενώ ο κλάδος της εκπαίδευσης συνέβαλε στην αύξηση των καθαρών προσλήψεων τον Σεπτέμβριο του 2017 και στην ανάκτηση της δυναμικής του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία κινήθηκαν ανοδικά για 4ο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο του 2017 (+7,2%), ωστόσο η ταυτόχρονη άνοδος των εισαγωγών (+5,5%) είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά +3,4%. Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή χωρίς πετρελαιοειδή συνεχίζει και τον Αύγουστο να κινείται σε θετικό έδαφος (+3,2% κατά το διάστημα Ιαν - Αυγ 2017), ενώ οι τιμές αυξάνονται (+1% τον Σεπτέμβριο του 2017) κυρίως λόγω των έμμεσων φόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ