25 Απριλίου 2017 ♦ Ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επανασύσταση ανεξάρτητου εθνικού φορέα διαπίστευσης, με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης».
Με αυτό το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται η βιωσιμότητα και η διεθνής αναγνώριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, προστατεύεται ο κλάδος των υπηρεσιών διαπίστευσης στη χώρα και διασφαλίζονται οι ελληνικές εξαγωγές. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την ευρύτατη πλειοψηφία των βουλευτών και των κομμάτων της Βουλής.
«Με το παρόν νομοσχέδιο αναβαθμίζουμε έναν κρίσιμο οργανισμό του Δημοσίου, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Κατοχυρώνουμε την ανεξαρτησία του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ανεύθυνες πολιτικές και η κακοδιαχείριση των προκατόχων μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «το νομοσχέδιο είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και έτυχε της ευρείας αποδοχής των κομμάτων της βουλής. Αποτελεί, ωστόσο, μόνο το πρώτο βήμα». «Προχωράμε άμεσα στη σύσταση ομάδας εργασίας από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του υπουργείου μας, που θα εξετάσει τη συνολική αναμόρφωση του πλαισίου τυποποίησης, πιστοποίησης και διαπίστευσης της χώρας, με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Με συνέπεια, σωστό σχεδιασμό και δημοκρατική διαβούλευση, προχωράμε στις αναγκαίες εκείνες τομές για την ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η βεβιασμένη και κακοσχεδιασμένη συγχώνευση το 2013, του ΕΣΥΔ με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τότε κυβέρνηση προχώρησε στη συγχώνευση, παρά τις έντονες ενστάσεις περί ασυμβιβάστου των τριών οργανισμών που προέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύει ο εθνικός φορέας διαπίστευσης να τεθεί εκτός ευρωπαϊκού συστήματος διαπίστευσης, με δραματικές συνέπειες για τον κλάδο διαπίστευσης της χώρας, που αριθμεί πάνω από 2.000 εργαζομένους, τις ελληνικές εξαγωγές και την οικονομία συνολικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ