21 Απριλίου 2017 ♦  Στη μάχη κατά της λαθραλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα θα συμμετέχουν φέτος, για πρώτη φορά, σκάφη που θα διενεργούν ελέγχους και μέσα στο νερό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, θα παραδοθούν στην περιοχή κατασχεμένα σκάφη από την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να διενεργούνται περιπολίες μέσα στη λίμνη, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης και η διενέργεια μετρήσεων στα νερά. Μέχρι τώρα, οι έλεγχοι γίνονταν μόνο περιφερειακά της λίμνης.

"Πέρυσι είχαμε αρκετά προβλήματα όσον αφορά τη λαθραλιεία. Μετά από επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Βόλβης, έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου με τη διενέργεια ελέγχων από μεικτές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν η αστυνομία, το τμήμα αλιείας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, τα δασαρχεία και οι εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν πολύ θετικά, κυρίως ως προς την πρόληψη της λαθραλιείας, καθώς με το που ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, το νέο προφανώς έφτασε και στα αυτιά των επίδοξων λαθραλιέων. Έτσι δυσχεραίναμε το έργο τους, καθώς δεν γίνεται γνωστό το πότε διεξάγονται οι έλεγχοι" τονίζει ο κ. Μούλας.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους της λίμνης είναι δύσκολο να ελεγχθούν συγκεκριμένα σημεία της και σε αυτό πρόκειται να συμβάλλουν σημαντικά οι περιπολίες με τα σκάφη. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι πέρυσι κατασχέθηκαν 100 μέτρα αλιευτικό δίχτυ από την ξηρά, ενώ φέτος θα είναι εφικτό να αφαιρεθούν τα δίχτυα και από το εσωτερικό της λίμνης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Φλώρινας η απαγόρευση της αλιείας με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο, για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών στη λίμνη Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 20 Απριλίου μέχρι 4 Ιουνίου. Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων της λίμνης Βεγορίτιδας και τις αναφορές αλιέων για την ασκούμενη πίεση στους πληθυσμούς του κυπρίνου, που έχουν πλησιάσει στα αβαθή των ακτών της λίμνης για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

"Η αλιεία στη λίμνη επιτρέπεται μόνο από επαγγελματίες αλιείς που διαθέτουν την άδεια που εκδίδεται από τα τμήματα αλιείας Πέλλας και Φλώρινας. Αυτοί θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε αλιευτικούς συλλόγους, να έχουν άδεια σκάφους, να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μέσα και να ψαρεύουν ψάρια μεγέθους μεγαλύτερου από κάποια συγκεκριμένα εκατοστά. Οι απαγορεύσεις που ισχύουν στην Βεγορίτιδα είναι για τον κυπρίνο από Απρίλη μέχρι Ιούνη, για τον κορέγονο από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο και για την τούρνα τον Φεβρουάριο" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.

Ειδικότερα για τον κυπρίνο, το λεγόμενο γριβάδι, σχολιάζει ότι είναι ένα πολύ εμπορικό ψάρι με αξία στην τοπική αγορά αλλά και ευρύτερα στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας, ενώ πραγματοποιούνται και εξαγωγές, δυστυχώς σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς ξένοι έμποροι το προμηθεύονται από τη Βεγορίτιδα για 50 και 60 λεπτά το κιλό.

"Προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τους αλιείς να φτιάξουν αλιευτικό συνεταιρισμό που θα μπορεί με ένα οργανωμένο τμήμα μάρκετινγκ να εξάγει τα ψάρια σε πολύ υψηλότερες τιμές" προσθέτει. Για τον κορέγονο υπενθυμίζει ότι συμπεριλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης προστασίας της φύσης, συναντάται στην Ελλάδα μόνο στη Βεγορίτιδα, ανήκει στην κατηγορία των σολωμοειδών, ενώ εκτός Ελλάδας βρίσκεται μόνο στην Τσεχία και την Ελβετία. Για την τούρνα, τέλος, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό σαρκοφάγο ψάρι γιατί ελέγχει τους πληθυσμούς και καθαρίζει τη λίμνη από νεκρά ή άρρωστα ψάρια.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: By w:Подпоручикъ, CC BY-SA 3.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2