21 Απριλίου 2017 ♦  Στη μάχη κατά της λαθραλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα θα συμμετέχουν φέτος, για πρώτη φορά, σκάφη που θα διενεργούν ελέγχους και μέσα στο νερό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, θα παραδοθούν στην περιοχή κατασχεμένα σκάφη από την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να διενεργούνται περιπολίες μέσα στη λίμνη, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης και η διενέργεια μετρήσεων στα νερά. Μέχρι τώρα, οι έλεγχοι γίνονταν μόνο περιφερειακά της λίμνης.

"Πέρυσι είχαμε αρκετά προβλήματα όσον αφορά τη λαθραλιεία. Μετά από επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Βόλβης, έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου με τη διενέργεια ελέγχων από μεικτές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν η αστυνομία, το τμήμα αλιείας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, τα δασαρχεία και οι εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν πολύ θετικά, κυρίως ως προς την πρόληψη της λαθραλιείας, καθώς με το που ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, το νέο προφανώς έφτασε και στα αυτιά των επίδοξων λαθραλιέων. Έτσι δυσχεραίναμε το έργο τους, καθώς δεν γίνεται γνωστό το πότε διεξάγονται οι έλεγχοι" τονίζει ο κ. Μούλας.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους της λίμνης είναι δύσκολο να ελεγχθούν συγκεκριμένα σημεία της και σε αυτό πρόκειται να συμβάλλουν σημαντικά οι περιπολίες με τα σκάφη. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι πέρυσι κατασχέθηκαν 100 μέτρα αλιευτικό δίχτυ από την ξηρά, ενώ φέτος θα είναι εφικτό να αφαιρεθούν τα δίχτυα και από το εσωτερικό της λίμνης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Φλώρινας η απαγόρευση της αλιείας με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο, για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών στη λίμνη Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 20 Απριλίου μέχρι 4 Ιουνίου. Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων της λίμνης Βεγορίτιδας και τις αναφορές αλιέων για την ασκούμενη πίεση στους πληθυσμούς του κυπρίνου, που έχουν πλησιάσει στα αβαθή των ακτών της λίμνης για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

"Η αλιεία στη λίμνη επιτρέπεται μόνο από επαγγελματίες αλιείς που διαθέτουν την άδεια που εκδίδεται από τα τμήματα αλιείας Πέλλας και Φλώρινας. Αυτοί θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε αλιευτικούς συλλόγους, να έχουν άδεια σκάφους, να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μέσα και να ψαρεύουν ψάρια μεγέθους μεγαλύτερου από κάποια συγκεκριμένα εκατοστά. Οι απαγορεύσεις που ισχύουν στην Βεγορίτιδα είναι για τον κυπρίνο από Απρίλη μέχρι Ιούνη, για τον κορέγονο από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο και για την τούρνα τον Φεβρουάριο" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.

Ειδικότερα για τον κυπρίνο, το λεγόμενο γριβάδι, σχολιάζει ότι είναι ένα πολύ εμπορικό ψάρι με αξία στην τοπική αγορά αλλά και ευρύτερα στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας, ενώ πραγματοποιούνται και εξαγωγές, δυστυχώς σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς ξένοι έμποροι το προμηθεύονται από τη Βεγορίτιδα για 50 και 60 λεπτά το κιλό.

"Προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τους αλιείς να φτιάξουν αλιευτικό συνεταιρισμό που θα μπορεί με ένα οργανωμένο τμήμα μάρκετινγκ να εξάγει τα ψάρια σε πολύ υψηλότερες τιμές" προσθέτει. Για τον κορέγονο υπενθυμίζει ότι συμπεριλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης προστασίας της φύσης, συναντάται στην Ελλάδα μόνο στη Βεγορίτιδα, ανήκει στην κατηγορία των σολωμοειδών, ενώ εκτός Ελλάδας βρίσκεται μόνο στην Τσεχία και την Ελβετία. Για την τούρνα, τέλος, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό σαρκοφάγο ψάρι γιατί ελέγχει τους πληθυσμούς και καθαρίζει τη λίμνη από νεκρά ή άρρωστα ψάρια.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: By w:Подпоручикъ, CC BY-SA 3.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2