21 Απριλίου 2017 ♦  Στη μάχη κατά της λαθραλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα θα συμμετέχουν φέτος, για πρώτη φορά, σκάφη που θα διενεργούν ελέγχους και μέσα στο νερό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, θα παραδοθούν στην περιοχή κατασχεμένα σκάφη από την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να διενεργούνται περιπολίες μέσα στη λίμνη, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης και η διενέργεια μετρήσεων στα νερά. Μέχρι τώρα, οι έλεγχοι γίνονταν μόνο περιφερειακά της λίμνης.

"Πέρυσι είχαμε αρκετά προβλήματα όσον αφορά τη λαθραλιεία. Μετά από επικοινωνία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Βόλβης, έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου με τη διενέργεια ελέγχων από μεικτές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν η αστυνομία, το τμήμα αλιείας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, τα δασαρχεία και οι εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν πολύ θετικά, κυρίως ως προς την πρόληψη της λαθραλιείας, καθώς με το που ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, το νέο προφανώς έφτασε και στα αυτιά των επίδοξων λαθραλιέων. Έτσι δυσχεραίναμε το έργο τους, καθώς δεν γίνεται γνωστό το πότε διεξάγονται οι έλεγχοι" τονίζει ο κ. Μούλας.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι λόγω του μεγάλου μεγέθους της λίμνης είναι δύσκολο να ελεγχθούν συγκεκριμένα σημεία της και σε αυτό πρόκειται να συμβάλλουν σημαντικά οι περιπολίες με τα σκάφη. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι πέρυσι κατασχέθηκαν 100 μέτρα αλιευτικό δίχτυ από την ξηρά, ενώ φέτος θα είναι εφικτό να αφαιρεθούν τα δίχτυα και από το εσωτερικό της λίμνης.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τις περιφερειακές ενότητες Πέλλας και Φλώρινας η απαγόρευση της αλιείας με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο, για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών στη λίμνη Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 20 Απριλίου μέχρι 4 Ιουνίου. Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διατήρησης των ιχθυοαποθεμάτων της λίμνης Βεγορίτιδας και τις αναφορές αλιέων για την ασκούμενη πίεση στους πληθυσμούς του κυπρίνου, που έχουν πλησιάσει στα αβαθή των ακτών της λίμνης για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

"Η αλιεία στη λίμνη επιτρέπεται μόνο από επαγγελματίες αλιείς που διαθέτουν την άδεια που εκδίδεται από τα τμήματα αλιείας Πέλλας και Φλώρινας. Αυτοί θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε αλιευτικούς συλλόγους, να έχουν άδεια σκάφους, να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μέσα και να ψαρεύουν ψάρια μεγέθους μεγαλύτερου από κάποια συγκεκριμένα εκατοστά. Οι απαγορεύσεις που ισχύουν στην Βεγορίτιδα είναι για τον κυπρίνο από Απρίλη μέχρι Ιούνη, για τον κορέγονο από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο και για την τούρνα τον Φεβρουάριο" αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.

Ειδικότερα για τον κυπρίνο, το λεγόμενο γριβάδι, σχολιάζει ότι είναι ένα πολύ εμπορικό ψάρι με αξία στην τοπική αγορά αλλά και ευρύτερα στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας, ενώ πραγματοποιούνται και εξαγωγές, δυστυχώς σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς ξένοι έμποροι το προμηθεύονται από τη Βεγορίτιδα για 50 και 60 λεπτά το κιλό.

"Προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τους αλιείς να φτιάξουν αλιευτικό συνεταιρισμό που θα μπορεί με ένα οργανωμένο τμήμα μάρκετινγκ να εξάγει τα ψάρια σε πολύ υψηλότερες τιμές" προσθέτει. Για τον κορέγονο υπενθυμίζει ότι συμπεριλαμβάνεται στην κόκκινη λίστα της διεθνούς ένωσης προστασίας της φύσης, συναντάται στην Ελλάδα μόνο στη Βεγορίτιδα, ανήκει στην κατηγορία των σολωμοειδών, ενώ εκτός Ελλάδας βρίσκεται μόνο στην Τσεχία και την Ελβετία. Για την τούρνα, τέλος, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό σαρκοφάγο ψάρι γιατί ελέγχει τους πληθυσμούς και καθαρίζει τη λίμνη από νεκρά ή άρρωστα ψάρια.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: By w:Подпоручикъ, CC BY-SA 3.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • bitcoin μπροστά από γράφημα

  Το 83% των διευθύνσεων bitcoin είναι -επί του παρόντος- κερδοφόρες!

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Σύμφωνα με το Glassnode, τουλάχιστον το 83%

  Read More
 • bitcoin

  Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα ανταλλακτήρια!

  21 Ιουνίου 2020 ♦ Το 19% των bitcoin που έχουν εξορυχθεί,

  Read More
 • Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  Η Κίνα ετοιμάζει το ψηφιακό Yuan, ώστε να αντικαταστήσει τα μετρητά σε έναν χρόνο!

  27 Μαϊου 2020 ♦ Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αποκάλυψε τα

  Read More
 • Ξεκινάει πάλι

  Ξεκινάει πάλι "κυνήγι μαγισσών" στην Ρωσία;

  22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή

  Read More
 • Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  Το 60% των κλοπών κρυπτονομισμάτων έχει γίνει από δύο μόνο ομάδες!

  30 Ιανουαρίου 2019 ♦ Σύμφωνα με μία έκθεση της Chainalysis, το

  Read More
 • Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  Το Ιράν καταργεί περιορισμούς σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα

  29 Ιανουαρίου 2019 ♦ Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Προώθησης

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1