12 Απριλίου 2017 ♦  Θολό είναι το τοπίο που επικρατεί στην ελληνική αγορά αμνοεριφίων, ώς προς την επάρκεια και τις τιμές, καθώς και στα δύο αυτά ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων.

Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών έχει κάνει ήδη τις παραγγελίες του, προκειμένου να απολαύσει τον παραδοσιακό οβελία, οι μεν κρεοπώλες μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για επάρκεια στην αγορά και άριστης ποιότητας κρέας, οι δε κτηνοτρόφοι καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, καταγγέλλοντας "ελληνοποιήσεις".

Μειωμένη παραγωγή ως και 40% λόγω παγετού. Τουλάχιστον ένα ευρώ "μπαίνουν μέσα" οι κτηνοτρόφοι

«Πώς είναι δυνατόν, ενώ η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων στη χώρα μας είναι μειωμένη σε ποσοστό ως και 40%, η αγορά να είναι "τίγκα" σε προϊόν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠ ότι "εδώ και ένα μήνα μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα" ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως ...ελληνικά. "Παραπλανούν τους Έλληνες καταναλωτές, παίζουν με την υγεία του αφού του δίνουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόν και οδηγούν τον κτηνοτροφικό κλάδο σε αφανισμό" υποστήριξε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η μειωμένη παραγωγή αμνοεριφίων φέτος είναι αποτέλεσμα του βαρύ χειμώνα (παγετός Ιανουαρίου), με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ζωϊκού τους κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν "γονατίσει" οικονομικά. "Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Πέρυσι με το ζόρι ισοφαρίσαμε το κόστος παραγωγής, ενώ δυστυχώς δεν ήταν λίγοι οι κτηνοτρόφοι που μπήκαν μέσα, βάζοντας και από την τσέπη τους" σημείωσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε. Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι γυρνούν την πλάτη τους στην παραγωγή αμνοεριφίων και έχουν στραφεί περισσότερο στην γαλακτοπαραγωγή, πεδίο στο οποίο μπορεί οι τιμές να φθίνουν, ωστόσο καλύπτουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας". Με τη φράση "φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ", ο κ. Παλάσκας σημείωσε ότι οι τιμές που πουλά ο κτηνοτρόφος κυμαίνονται στα 4,80-5 ευρώ/κιλό, με το κόστος παραγωγής στα 6 ευρώ, τον ΦΠΑ στο 1,20 ευρώ και τα έξοδα σφαγείου στο 1 ευρώ. "Αν φέτος τα ελληνικά αμνοερίφια είναι λιγοστά, εκτιμώ ότι το Πάσχα του 2018, απλώς δεν θα υπάρχουν" τόνισε.

"Επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά", είπε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, προσθέτοντας δε ότι πέραν των όσων προανέφερε ο συνάδελφός του και τα οποία προσυπογράφει όπως είπε χαρακτηριστικά, "πέρυσι τα κοπάδια χτυπήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό και ελονοσία. Ανασύσταση δεν προλάβαμε να κάνουμε". Για τις τιμές, ο κ. Πεβερέτος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στα 4,20-5 ευρώ/κιλό, μειωμένες σε ποσοστό ως και 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για την γαλακτοπαραγωγή, πεδίο που έχει στραφεί το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε: "πουλάμε σε τιμές του 1999, όταν ανά κιλό η τιμή ήταν στις 335 δρχ και σήμερα βρίσκονται στα 94 λεπτά. Μόλις χθες δε, ενημερώθηκαν από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ότι η τιμή θα φθίνει κατά τρία με τέσσερα λεπτά". Μεταξύ άλλων, ο κ. Πεβερέτος προανήγγειλε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκαινιαστεί το παράρτημα του συνδέσμου στα Κουφάλια, περιοχή έξω από την Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι μπορεί στην ελληνική αγορά τα αμνοερίφια να είναι "περισσότερα από τους καταναλωτές που μπορούν και φέτος να τα προμηθευτούν, αλλά όπως είχα προαναγγείλει τον Ιανουάριο τα ελληνικά μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει μόνο με το κιάλι". Σημείωσε ότι "δυστυχώς πολλοί καταναλωτές, χωρίς να το ξέρουν, έχουν ήδη μάλλον προμηθευτεί αμφιβόλου ποιότητας κρέατα για την Κυριακή του Πάσχα" και υποστήριξε ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον κτηνοτρόφο το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.

Επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων και καλές τιμές σύμφωνα με τους κρεοπώλες

Για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά μίλησε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα "απολαμβάνουμε το ποιοτικότερο αρνί και κατσίκι στην ΕΕ" κι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους: "Εμείς οι κρεοπώλες είμαστε αυτοί που σας στηρίζουμε όταν οι πολυεθνικές κινούνται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το συμφέρον τους. Το να τρομοκρατούμε τους καταναλωτές με τις ελληνοποιήσεις σαμποτάρουμε οι ίδιοι την ύπαρξή μας. Εάν φύγουμε εμείς οι κρεοπώλες, θα πάψουν να υπάρχουν και οι κτηνοτρόφοι".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκαρμπούνης σημείωσε ότι οι κρεοπώλες αγόρασαν φέτος αμνοερίφια σε τιμές από 5,5-6,20 ευρώ/κιλό και πουλούν σε εύρος 8-9,5 ευρώ/κιλό, χαμηλότερα ως και 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αναφορικά με τις παραγγελίες που γίνονται φέτος, ο ίδιος τόνισε είναι λιγότερες σε ποσοστό άνω του 10%. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι "για κάθε κατσικάκι που βάζουμε στην βιτρίνα, τόσο εμείς οι κρεοπώλες όσο και οι έμποροι, εκτός του κόστους που καταβάλλουμε στον κτηνοτρόφο, έχουμε και έξοδα 1,5 ευρώ/τεμάχιο, για διαδικασίες όπως: σφαγείο και πληρωμή του κτηνιάτρου που βάζει τη σφραγίδα και ελέγχει το προϊόν" σημείωσε ο κ. Γκαρμπούνης και πρόσθεσε: "δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, γιατί ξέρουμε την κατάσταση, αφού ζούμε μαζί τους καθημερινά, ωστόσο κι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε". Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ζήτησε εκ νέου από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τοπικών αγορών, "καθώς έτσι τα χρήματα μένουν στην εθνική οικονομία και "δε γίνονται μπόνους για golden boys πολυεθνικών", είπε χαρακτηριστικά. Στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 1.200 κρεοπωλεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γκαρμπούνη, ορισμένα εξ αυτών είναι επισκέψιμα για σχολεία.

Έλενα Αλεξιάδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2