24 Απριλίου 2017 ♦  Ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της εγκληματικότητας στην ελληνική επικράτεια για το έτος 2016, προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν σε δείκτες εγκληματικότητας, καθώς και αδικημάτων κατά της οικονομίας, ηλεκτρονικού εγκλήματος, διακίνησης παράτυπων μεταναστών, συγκεντρώσεων, αθλητικών εκδηλώσεων και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στην μικροεγκληματικότητα και κυρίως στις κλοπές και διαρρήξεις, εκείνο που διαπιστώνεται είναι μία «μετατόπιση» της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές - διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.

Το 2016 καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων, που σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ειδικότερα, μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 5,8%, οι ληστείες εντός οικιών σε ποσοστό 12,5%, οι ληστείες εντός καταστημάτων σε ποσοστό 12,3% και οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών σε ποσοστό 2,5%.

Πιο συγκεκριμένα, το έτος 2016 σε σύγκριση με το 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε οικίες, σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., σε ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ καταγράφονται περισσότερες αρπαγές τσαντών, ληστείες για κινητά τηλέφωνα και μικροποσά, σε σούπερ μάρκετ, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
Στις κλοπές -διαρρήξεις στην επικράτεια καταγράφεται μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 1,8 %, ωστόσο λιγότερες ήταν οι κλοπές-διαρρήξεις οικιών και ιερών ναών, ενώ αυξήθηκαν οι εξιχνιάσεις υποθέσεων σε ποσοστό 12 %. Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 42,4 %, οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 27%, οι ζωοκλοπές κατά 11%,οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 4,3%, οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 4,3%, οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 4,2% και οι υποθέσεις εκβιάσεων κατά 0,8 %.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το 2016 συνελήφθησαν συνολικά 273.968 άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, 68.198 ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 345 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 36.998 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο έτος από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν στη χώρα μας για σοβαρά αδικήματα 238 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Σημαντική είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού. Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα που απασχολεί κυρίως τον απλό πολίτη, συνολικά, το 2016 διαπράχθηκαν στην επικράτεια 4.738 ληστείες, από τις οποίες 3.686 στην Αττική και 569 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, διαπράχθηκαν στην επικράτεια 75.083 κλοπές-διαρρήξεις, από τις οποίες 43.270 στην Αττική και 11.822 στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στις ανθρωποκτονίες, το 2016 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 5 λιγότερες υποθέσεις σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 81 υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι 9 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί 86 από τις οποίες οι 17 με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν 132 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 169 που είχαν καταγραφεί το 2015. (37 λιγότερες, μείωση σε ποσοστό 21,9%).

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 183 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 85,9% των υποθέσεων.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα, καθώς απο τη μία μειώθηκαν το σύνολο των παθόντων και των ατυχημάτων, ενώ από την άλλη υπάρχει αύξηση στους νεκρούς.Το 2016 σε σύγκριση με το 2015, έγιναν 121 τροχαία ατυχήματα λιγότερα, αλλά τα θανατηφόρα ήταν 13 περισσότερα, με 15 περισσότερους νεκρούς.

Πιο αναλυτικά, το 2016 έγιναν 11.396 τροχαία ατυχήματα, με 804 νεκρούς, 856 σοβαρά τραυματίες και 12.798 ελαφρά, έναντι 11.517 ατυχημάτων το 2015, με 789 νεκρούς, 1.068 σοβαρά και 12.872 ελαφρά τραυματίες. Επιπλέον, κατά το έτος 2016, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά 409.656 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, απο τις οποίες οι 176.592 αφορούν σε υπερβολική ταχύτητα, 63.971 σε μη χρήση κράνους, 34.831 σε μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 33.192 για μέθη και 25.381 σε χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης.

Σχετικά με το προσφυγικό, το 2016, η χώρα μας διαχειρίστηκε σημαντικά μικρότερο αριθμό μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, κυρίως μέσω των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις αστυνομικές και τις λιμενικές αρχές, συνολικά 204.820 παράτυποι μετανάστες, έναντι 911.471 το 2015. Παράλληλα, το 2016, διατέθηκαν 129.069 αστυνομικοί για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις 5.764 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια.

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνεται ότι από το 2010 αποτυπώνονονται ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος, στο σύστημα Police On Line. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό, που δημοσιοποιείται σήμερα, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά για κάθε περιφέρεια και κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων κ.λπ.).
Πίνακες και λεπτομέρειες για τα παραπάνω στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία των ειδικότερων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχουν ως στόχο την άμεση ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των πολιτών στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με τα προγράμματα που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, (αστυνόμος της γειτονιάς, Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, κ.λ.π.), στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής.

Κ. Τομαράς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2