4 Μαϊου 2017 ♦  Ένα "έξυπνο" τρυπάνι, που καταγράφει τις κινήσεις του και παρακολουθεί τη "συμπεριφορά" του κατά τη χρήση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους κατασκευαστές του για τον σχεδιασμό επόμενων βελτιωμένων εκδόσεων, δημιούργησε πενταμελής ομάδα Ελλήνων φοιτητών.

Τρεις φοιτητές οικονομικών επιστημών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Γιώργος Φόρογλου, Γιώργος Χάτσιος, Κωνσταντίνος Μουταφίδης) και δύο φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ (Λευτέρης Αδαλάκης, Γιώργος Κυριαζίδης) ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να υλοποιήσουν μία ιδέα, η οποία τελικά τους εξασφάλισε τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρείας προϊόντων για επαγγελματίες στον οικοδομικό και κατασκευαστικό χώρο, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Η ομάδα «HoT», συμμετείχε στον διαγωνισμό «The 2017 Hilti Internet of Things Competition», με θέμα την αξιοποίηση της τεχνολογίας Internet of things (IoT) και στόχο τη βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της εταιρείας. Η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα αφορούσε ένα τρυπάνι κατεδαφίσεων που μπορεί να αναγνωρίζει τι υλικά τρυπάει, με πολλαπλά οφέλη για την εταιρία και τον χρήστη του εργαλείου. Στο τρυπάνι προστέθηκαν τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα κατά τη χρήση και στη συνέχεια τα μεταβιβάζουν στο τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας.

Ο Γιώργος Φόρογλου, αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνος για την ανάλυση των δεδομένων, απόφοιτος πλέον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία της ομάδας. "Η ομάδα ξεκίνησε μέσα στο 2016, σαν ερευνητική ομάδα πάνω στο IoT, από εμένα και τους δύο συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέλοντας να προχωρήσουμε σε κάτι πιο πρακτικό εντοπίσαμε τον διαγωνισμό. Έψαξα μέσα από κοινότητες φοιτητών για άτομα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αφού φτιάξαμε την ομάδα ξεκίνησε ο σχεδιασμός του προϊόντος με παράλληλη δουλειά, συντονισμό και ανάλυση δεδομένων κάθε τομέα. Καταθέσαμε τα σχέδια και αφού μας ειδοποίησαν ότι περάσαμε στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 8 καλύτερες ομάδες, πήγαμε στη Μαλαισία για να παρουσιάσουμε αυτό που σχεδιάσαμε, να εξηγήσουμε πώς "κουμπώνει" το πρότζεκτ στην εταιρεία και πιο είναι το πλεονέκτημα για τον πελάτη. Μετά τον διαγωνισμό τρία από τα πέντε μέλη της ομάδας κλήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις και για δουλειά, ενώ ένας από τους μηχανικούς προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Γερμανία", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Φόρογλου.

"Η εταιρεία εκτίμησε αφενός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε κάτι πραγματικό, μία καλή ιδέα την πραγματοποιήσαμε και αφετέρου ότι η σύσταση της ομάδας μας είχε μία ολιστική προσέγγιση. Ήταν κάτι τελείως καινούριο σε επίπεδο ενώσεως δύο πανεπιστημίων και πιστεύω ότι δείχνει ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον για να γίνει μία ιδέα πράξη", εξήγησε.

"Πήραμε ένα κρουστικό τρυπάνι της εταιρείας και εφαρμόσαμε τους αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν στοιχεία όπως η πίεση, οι στροφές του τρυπανιού και παρέχουν στην κατασκευάστρια εταιρεία δεδομένα, η επεξεργασία των οποίων μπορεί να είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων προωθητικών ενεργειών. Μία μετατροπή κόστους 40 δολαρίων, σε ένα τρυπάνι που πωλείται 1000 ευρώ, δημιούργησε ένα εργαλείο με προστιθέμενη αξία για την εταιρεία", ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μουταφίδης, υπεύθυνος της ομάδας για το μάρκετινγκ, φοιτητής στο 3ο έτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η ομάδα "Hot" θα επιδιώξει την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της, με στήριξη και από τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία μετέφερε στους φοιτητές κατά την απονομή τιμητικών επαίνων ο Αν. Πρύτανη, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

"Εφευρέτης και Πανεπιστήμιο θα κατοχυρώνουν τις πατέντες"

"Ένα πρόβλημα στα Πανεπιστήμια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια βοήθεια σε όσους φοιτητές - ερευνητές, ή μέλη ΔΕΠ, πιστεύουν ότι μπορούν να κατοχυρώσουν κάποια ιδέα ως πατέντα, αλλά δεν γνωρίζουν το πλαίσιο, δεν έχουν την τεχνογνωσίαν ή τον χρόνο και έτσι ιδέες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν μένουν στα συρτάρια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, γνωστοποιώντας ότι το ΠΑΜΑΚ μελετά ήδη τη δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένου Γραφείου, με αντικείμενο την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών.

"Η δημιουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας θα βοηθά όχι μόνο όσους έχουν μία καλή ιδέα, αλλά θα έχει και οικονομικά οφέλη για το Πανεπιστήμιο, σε μία περίοδο που η αυτοχρηματοδότηση είναι αναγκαία. Ο εφευρέτης μαζί με το Πανεπιστήμιο θα είναι συνδικαιούχοι όσον αφορά την κατοχύρωση πατέντας. Η συμφωνία πανεπιστημίου - εφευρέτη θα αφορά τα ποσοστά συνεκμετάλλευσης και από εκεί και πέρα επόμενο βήμα είναι πώς θα περάσει η ιδέα στην παραγωγή και στις επιχειρήσεις, πώς θα διαχυθεί η ευρεσιτεχνία", ανέφερε ο αντιπρύτανης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η έρευνα στην Ελλάδα είναι προχωρημένη, όμως στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων και στους δείκτες που αναφέρονται οι πατέντες και οι ευρεσιτεχνίες "μας κερδίζουν κατά κράτος". Όπως εξήγησε, μία υπηρεσία όπως αυτή που σχεδιάζεται στο ΠΑΜΑΚ "θα βοηθά την πανεπιστημιακή κοινότητα στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά θα βελτιώσει και τη θέση των Πανεπιστημίων", ενώ "και οι φοιτητές, ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας τους, είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξέρουν πως αυτό για το οποίο εργάστηκαν, μπορεί να έχει προεκτάσεις και να μη μείνει απλά σε έναν έπαινο ή μία μικρή οικονομική επιβράβευση σε κάποιον διαγωνισμό".

Σμαρώ Αβραμίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: Πηγή φωτογραφίας: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2