31 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Τα κρυπτονομίσματα πλέον απασχολούν πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνει νέα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η χώρα του επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη ρύθμιση της αγοράς ψηφιακών tokens και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Η εφαρμογή του νέου νόμου αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που έχει καταγράψει η τουρκική λίρα κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στην Τουρκία σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα στη χώρα καταγράφεται πληθωρισμός και σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ζήτημα της ισοτιμίας του νομίσματος δεν έχει να κάνει με τα μαθηματικά αλλά με τη διαδικασία, ενώ υπονόησε την πιθανότητα και την προοπτική αύξησης της τιμής της λίρας. Την ίδια ώρα σημειώνεται στροφή περισσότερων καταναλωτών στα κρυπτονομίσματα η οποία και αποδίδεται στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τον πληθωρισμό.

«Με αυτά τα δεδομένα, σκοπεύουμε να το καθοδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο. Αλλά η ισοτιμία θα βρει τη δική της τιμή στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Με τον νέο νόμο για τα κρυπτονομίσματα, ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες τιμές και δήλωσε ότι θα εντοπιστούν εκείνοι που αλλάζουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους των προϊόντων, συχνά την ίδια μέρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να δημιουργήσει μια τράπεζα κεντρικής εποπτείας για να μειώσει τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπλοκή της στον χώρο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το Bloomberg.

Σημειώνεται, ότι η κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στη χώρα (Thodex και Vebitcoin), επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, στερώντας τους την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Sahap Kavcioglu,  η τράπεζα δε σκοπεύει να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με οικονομικούς φορείς με σκοπό να εξετάσει την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος.

Ανθούν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Οι όγκοι συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα αυξάνονται στην Τουρκία καθώς οι ολοένα και πιο αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν πτωτικά ράλι στο νόμισμα της χώρας. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εφαρμόζει αντισυμβατικές και ανορθόδοξες πολιτικές. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος μείωσε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας στο 18% από το 19% αντί να το αυξήσει για να περιορίσει την προσφορά χρήματος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απώλειες 10% στη λίρα έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Τούρκοι πολίτες αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα.

Από τον Σεπτέμβριο η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου επιτείνοντας την αναζήτηση των πολιτών για την εύρεση εναλλακτικών που θα τους προφυλάξουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain, Chainalysis, την ώρα που το νόμισμα της χώρας σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα.

Από το 2008 η τουρκική λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της και για τους Τούρκους πολίτες η μετατροπή της λίρας σε χρυσό ή δολάρια έχει γίνει κοινή πρακτική την οποία και προσπαθεί να καταστείλει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: bitcoinsgreece.gr
  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2